FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordmenn drømmer om sydhavsøy-ferie

Av Anne Bergseng29.06.15 16:02

Del saken på:

Nordmenns drømmereise går til Seychellene, Maldivene eller Mauritius.

Men i sommer reiser vi til Spania, Hellas og Tyrkia

USA står også høyt på listen over steder vi ønsker å besøke. Men det er ingen ting som kan måle seg med en vakker, uberørt strand, palmesus og sol, langt av gårde.

Dette kommer frem i en ny reiseundersøkelse foretatt av TNS Gallup, på oppdrag for Europeiske Reiseforsikring. 1031 intervjuer ble gjennomført blant nordmenn mellom 16 og 67 år, som har vært på privat reise utenfor Skandinavia det siste året.

Hver sjette drømmereise går til en såkalt sydhavsøy. Aller mest populære er reisemål som Seychellene, Maldivene og Mauritius. Karibien, Hawaii, Aruba, Bora Bora og Cook-øyene nevnes også innenfor denne kategorien.

Kommunikasjonsdirektør i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, er ikke overrasket:

– Jeg har vært ansvarlig for mange undersøkelser opp gjennom årene, og det er eksotiske ferier og sydhavsøyer som er drømmen til de aller fleste, sier hun.

LES OGSÅ: Stadig flere pakker ferien selv!

Stadig flere oppfyller drømmen

Det er ingen tvil om at stadig flere klarer å gjennomføre drømmen på et eller annet tidspunkt.

– Tilbudene er nå blitt så mange at det med litt spareinnsats er mulig å få til for stadig flere. Jeg kjenner unge mennesker som prioriterer en ferie på Maldivene fremfor tre turer til Hellas om sommeren. Men de fleste som reiser til slike steder er likevel voksne par uten barn og med god økonomi, sier Larsen-Vonstett.

Hun får støtte av kommunikasjonskonsulent Christine Hafnor i Apollo:

– Jeg tror vi alle drømmer om å reise til en eksotisk sydhavsøy for å oppleve kultur, god mat, langgrunne strender og krystallklart hav. Verden har blitt så tilgjengelig og disse drømmene blir oftere og oftere realisert, sier hun.

Reiser man utenfor høysesong, for eksempel i september, kan man få to uker på et firestjerners hotell på Maldivene for under 15.000 kr per person, inkludert flyreise. I januar er det høysesong, og tilsvarende reise koster godt over 20.000 kr. per person.

Prisene til denne type reisemål ligger i gjennomsnitt på mellom 20.000 og 40. 000 kr. per person.

Hva betyr mest på tur?: Wifi viktigere enn basseng!

Større krav til reiseforsikringen

Europeiske Reiseforsikring ser tydelige endringer når det gjelder nordmenns reisevaner.

– I Norge har vi god økonomi og stor utferdstrang, og det gjør at reiser og opplevelser er høyt prioritert. Reisemønsteret har endret seg de siste ti-femten årene. Nå er barn globetrottere før de er ti år, og nordmenn helt opp i 80-90 årene reiser på temareiser til Kambodsja og Myanmar, sier Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

De ser også at sydhavsøyer er evig attraktivt blant nordmenn:

– Sydhavsøyene og Karibien er eksotisk, og totalt annerledes fra alt vi er vant til. Det er krystallklart vann, hvite strender, varmt og en spennende kultur, sier Vennesland.

Reiseforsikringen tar høyde for at nordmenn reiser oftere, lengre og til mer eksotiske steder.

– Men vi må bare erkjenne at det også stiller større krav. Mange steder har ikke et godt utbygd helsevesen, og det gjør at vi må transportere nordmenn som blir syke til land med bedre infrastruktur og helsevesen, sier Vennesland.

Velger nærmere reisemål

Om man i undersøkelsen summerer alle typer ønsker og opplevelser, er det USA som enkeltland som går til topps. I de siste årene har stadig flere nordmenn lagt ferien til USA. Dette til tross for at ferien på den andre siden av dammen nå blir dyrere enn på mange år, grunnet dollarkursen.

Nå er det snart ferietid for mange, og de som reiser på sol- og badeferie til utlandet i sommer, reiser først og fremst til Hellas, Spania og Tyrkia, viser tall fra reisebransjen. Det kommer blant annet frem i en undersøkelse foretatt av reiseselskapet Ticket.

Spania er det mest populære turistlandet blant nordmenn i sommer, med Hellas på en andreplass. Deretter kniver Tyrkia, Italia og USA om de neste plassene.

Nordmenn er tydelige på at frykten for terror, vold og opptøyer til en viss grad er med på å styre oss. I undersøkelsen fra Europeiske kommer det frem at 64 i prosent mener at den politiske situasjonen og uroligheter er bestemmende for valg av deres reisemål. Frykten er noe større hos kvinner enn hos menn.