JORDEN RUNDT: Nathalie Torgersen og André Mosengen sparer inn på andre ting og bruker mye penger på å reise. Her fra Table Mountain i Cape Town tidligere i januar. FOTO: Privat

De følger den nye reisetrenden

Stadig flere av oss bruker store summer på ferier. Samboerparet Nathalie Torgersen (29) og André Mosengen fra Oslo er blant dem.

 • Anne Bergseng

- Vi bruker mye penger på reiser, og også på selve reisemålet. Når vi først bruker penger på å reise langt, så vil vi også ha det bra underveis, sier Nathalie Torgersen.

Hun og samboeren har i løpet av det siste året vært på tre lange og dyre reiser. Sist lørdag kom de hjem fra en toukers tur til Sør-Afrika. I fjor nøt paret to uker i Thailand på femstjerens hotell, i tillegg til en langtur til Argentina og Brasil. Hver reise kostet rundt 40.000 kroner, pluss lommepenger.

HVA ER DIN DRØMMEREISE? DEL MED ANDRE HER!

Nathalie understreker at de er vanlige lønnsmottakere - men at at de prioriterer å bruke penger på å reise i stedet for andre ting. Dessuten er de flinke til å planlegge og reiser ofte utenfor sesong for å få en bedre pris.

Samboerparet er ikke alene om å bruke mye penger på reiser.

Over 60 prosent av norske husstander som drar på utenlandsreiser, bruker mellom 20.000 og 50.000 kroner på ferier i året. Knappe ni prosent - altså rundt 270.000 nordmenn - bruker hele 90.000 kroner eller mer.

Det viser en undersøkelse utført av InFact på oppdrag fra VG.

BRASIL: Nathalie Torgersen og André Mosengen fisker piraja i Pantanal i Brasil i august 2012. FOTO: Privat

- Vi er verdens rikeste land. I tillegg gir det status å bruke penger på reiser, sier Thor Flognfeldt, førsteamanuensis og reiselivsforsker ved Høgskolen på Lillehammer.

Bruker mer penger

Nordmenn er generelt glad i å reise: en annen InFact-undersøkelse VG har fått gjennomført, viser at nordmenn har noen klare preferanser på reisemål - men at vi generelt rangerer 40 ulike reisemål i ulike kategorier høyt.

- Vi ser at nordmenn bruker stadig mer penger på reise, og at de aller fleste bruker mer penger enn de har planlagt, sier Rolf Forsdahl, reiselivsdirektør i Virke.

Han mener det er typisk for oss at vi er forsiktige i innkjøpsfasen og opptatt av å finne rimelige flybilletter.

- Men deretter har vi en tendens til å slippe oss mer løs, sier Forsdahl.

Charterbransjen bekrefter utviklingen.

- At nordmenn bruker mer penger på ferie er en trend vi har sett vokse fra år til år. Det har lenge vært slik at når nordmenn har ferie, så åpner vi lommeboken og unner oss mye ekstra. Vi bruker mer penger enn noen gang, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

En undersøkelse de har foretatt, viser at 24 prosent har planer om å bruke mer penger på ferie det kommende året.

VGs REISEPANEL SVARTE LESERNE OM DERES DRØMMEREISER. SE SVARENE OG TIPSENE HER!

Unner seg butler på ferie
Mange ønsker også å unne seg luksus på ferien.

LUKSUSHOTELL: La Residencia på Mallorca er et populært luksushotell for nordmenn. FOTO: www.hotellaresidencia.com


- I dag er halvparten av hotellene våre fire- eller femstjerners. Mange ønsker rom med tilgang til eget basseng. Og de flotte hotellene velges av «alle». Det er ikke uvanlig å unne seg hotell med egen butler, og det er heller ikke uvanlig å se norske treåringer løpe rundt på marmorgulv med gull og glitter og en fransk makron fra hotellets bakeri i hånden, forteller Larsen-Vonstett.

LUKSUS I DUBAI: Hotellet One & Only i Dubai har fem stjerner og eksklusiv profil. Hotellet fikk terningkast 5 av VGs anmeldere i fjor. FOTO: Gøran Bohlin


VGs reiseundersøkelse viser også at storbyer er en ferieform på fremmarsj.

Fire storbyer troner nemlig på toppen av listen over attraktive reisemål. På en skala fra 1 til 5, får Roma, New York, Barcelona og Paris høyere score enn Hawaii, Karibia og Australia.

BILDESPESIAL: SE BILDENE FRA NORDMENNS FERIEFAVORITTER!

- Storbyferier er blitt like vanlige reisemål for nordmenn som badeferier. Det appellerer både til avslapning og opplevelser, og selvsagt shopping.

- I tillegg reiser mange på romantiske helgeturer uten barn til storbyer, sier Petter Dybedal, forskningsleder for reiseliv ved Transportøkonomisk Institutt (TØI).

Han viser til Innovasjon Norges undersøkelse om nordmenns ferievaner. Av personer som hadde vært minst én gang i utlandet de siste tre årene, hadde 70 prosent vært på sol- og strandferie og 69 prosent på storbyferie.

Meningsfylte aktiviteter

Storbytrenden er i stadig utvikling, ifølge forskerne.

- Reiselivet i Norge er i uhyre stor grad preget av et begrep som heter avspasering, mener Flognfeldt.

Langhelger på reise blir stadig mer vanlig, og folk drar gjerne til New York kun for fire dager.

NEW YORK: Et fleksibelt arbeidsliv gjør at storbyferier er på fremmarsj blant nordmenn - og det er ikke uvanlig med en langhelg i New York. FOTO: Jan Ovind


Reiselivsdirektør Rolf Forsdahl trekker også frem andre tydelige reisetrender:

- Vi ser at folk er minst like opptatt av hva de skal gjøre på reisemålet som hvor de skal. Stadig flere vil ha meningsfylte aktiviteter dit de kommer. Man kan gjerne reise til Kanariøyene, men vil for eksempel gå i fjellet, spille golf eller surfe mens man er der, sier Forsdahl.

Les også

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Knallsommer gjør ikke nordmenn mindre Syden-lystne

 2. Pluss content

  Triksene som gir deg billigere hotell

 3. Reisetrender for 2020-tallet

 4. Pluss content

  Derfor er nordmenn vanedyr på ferie

 5. Nordmenn legger igjen rekordmange milliarder i utlandet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder