Lev livet på Mekongs vannveier

(VG Nett) Mekong-elven er alle elvers mor, der den renner gjennom flere land helt fra Tibets fjell, tvers gjennom Sørøst-Asia og ut i Sørkinahavet syd i Vietnam.

Alle Vietnam-turister får føling med vann, det er ikke til å unngå. Enten langs turistlandets lange kyst eller på vannveiene inne i landet - som Mekong-elven.

VGTV gir deg en smakebit på båt- og landsby-livet som møter deg på denne spennende flytende livsnerven.
Fra 60 kroner med rutebåt til Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh, til tredagers rundtur i deltaet inkludert mat og overnatting på luksuriøse lodger i vannkanten for under 3000 kroner.

Les også: Viktig å vite om Vietnam
Her kan du laste ned 80 Reiseguider. GRATIS!

I Vietnam omtales Mekong som alle elvers mor - livsnerven som gjennom alle tider har avfødt fiskefangster, risavlinger og levebrød til millioner av mennesker i et av Sørøst-Asias største våtmarksområder.

KJAPP VASK: Morgenbadet gjøres på effektivt vis. Foto: Nils Bjåland.

Så holder da også 80% av Vietnams risdyrkere til her langs bredden av det livgivende elvedeltaet - i et område som billedlig ikke kunne fått et mer treffende kallenavn enn «Vietnams risbolle».

Send inn spørsmål til vårt Reisepanel

På Mekong seiler svære turistbåter og lektere med sand og forbruksvarer.

Men like mye trafikkeres elven av «longtail»-småbåter og prammer - landsbyboere på vei fra A til B. Mekong er både motorvei og sykkelsti.

Mot oss kommer en smal elvebåt rodd av en ung kvinne med «kinahatt» og tildekket ansikt. Bare øyene er synlige. Oppetter armene har hun lange vanter som hun vinker med idet vi passerer få meter unna.

Opprett din egen Reiseblogg og del opplevelsene med andre

Solbeskyttelse
Termometeret viser 32 grader. Hun må ha det skrekkelig varmt.
- Mennene vil ha oss lyse i huden, så hun beskytter seg mot solen, forklarer vår kvinnelige båtguide Dam.
- Lys hud betyr velstand, legger hun til. Vi har tatt turen ut fra Saigon, på jakt etter Mekongs sjel blant flytende fiskefarmer og klynger av skakke landsbyhus med blikktak.

BRYGGELØS: Ikke alle har råd til å bygge brygge. Denne mannen «vasser»i land med vann til halsen. Foto: Nils Bjåland.

«Nihalet katt»
Mot slutten av sin 4200 km. lange ferd fra Tibets fjell sprer det jordbrune Mekong-vannet seg her helt sør i Vietnam ut i ni smalere elver - kalt «den nihalede katt».
Det er dette vi kjenner som Mekong-deltaet.
Få andre steder får du som turist bedre innblikk i tradisjonsrikt vietnamesisk fisker- og bondeliv

På besøk
For når elvebåtene seiler ut med turister fra Cai Be og gjør strandhugg i de små landsbyene, kommer du helt inn på plankegulvet til fisker- og bondefamiliene, som med smil og vennlig mine vinker oss inn for å vise hvordan de bor og lever i all sin enkelhet.

Hanekamp
Utenfor trehyttene leker unger og bikkjer. «Hello, hello» hilser de og peker på oss langneser, før de springer videre i lystig lek.
Far i huset klargjør burhanen til kveldens hanekamp, mens mor er i gang med å forberede middagen - grønnsaksuppe og fisk fra Mekong. I i dag igjen. Takker du for besøket med et par US dollars gjør du også livet gladere for folk som sitter igjen med under halvparten i fortjeneste etter å ha brukt to dager på å flette en kurv av bladverk til landsbyens fiskerier.

Flytende marked
Ved Cai Be er også et flytende marked, dit bøndene kommer inn med båtene sine for å selge grønnsaker. Tett i tett ligger båtene fra tidlig morgen.

Det de selger heiser de opp i masten, slik at kundene tydelig ser hvor de får kjøpt søtpoteter og hvor de får vannspinat.

Elvebåtlandet
Vietnam er elvebåtlandet. Enhver Vietnam-turist ender før eller senere på en sjøreise - enten langs den lange, øyrike kysten eller på an av de mange vannveiene innover i landet, langs rismarker der bønder stående i vann til knes stikker sine små risaks ned i gjørmebunnen med håp om at spirene en dag skal gi matauk og kanskje en ekstra slant, om værgudene står dem bi.
- I beste fall får de tre risavlinger i året, forteller vår kjentmann Diep. - Men som oftest får de bare to.

Befriende
For besøkende i Ho Chi Minh-byen (tidligere Saigon) er båttur i Mekong-deltaet en populær utflukt - dessuten en befriende fredfull avkobling fra støyinfernoet i 6-millionersbyen en drøy times biltur unna. Omgitt av frodig skog, tett bush og fiskerfolkets skjeve brygger, siger vi stille, stille gjennom nettverket av små, smale kanaler som utgjør flimmerhårene i deltamassivet.

Ny vekst
Mekong-deltaet er frodig på mer enn en måte. Det er her i provinsene rundt deltaet at Vietnams ekspansive økonomiske vekst er synligst i form av industriell nyreisning og fremvekst av IT-kompetanse. Slik sett viderefører fruktbare Mekong sin moderlige rolle som fødselshjelper til nytt liv; igjen er Mekong skueplass for oppvåkning og vekst etter år med krig og nød.

Livsnerve var visst ordet vi brukte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder