FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Så mye koster en jorden rundt-reise

Av Malene Emilie Rustad10.08.18 16:12 | Oppdatert: 04.10.19 14:53

Del saken på:

Drømmer du om å reise jorden rundt eller dra på en lang backpackingtur? Slik kan det gå i oppfyllelse.

Hva det koster avhenger av en rekke ting. Hvor du legger turen til, lengden på reisen, om du reiser alene eller sammen med noen og personlige preferanser.

Er du flink til å planlegge, og ikke krever høy standard på overnattinger eller ventetid, så trenger ikke turen å være uoppnåelig.

Reise på budsjett

Det kan virke umulig å dra på reisefot lenge uten å ha spart opp en hel haug med penger. Hvor mye penger en bruker er svært individuelt og det er også vanskelig å sette et estimat som passer for alle.

– Generelt kan en si at en reise som backpacker koster mellom 10–15 000 kroner per måned. Dette inkluderer utgifter underveis på reisen med tanke på bo og levekostnader, lokal transport og mat, sier markedssjef i reisebyrået Kilroy, Even F. Hulleberg og legger til:

– Som regel må du regne med litt ekstra til aktiviteter underveis. Å holde seg til et fast budsjett er ikke alltid like enkelt, og man bruker som regel mer penger enn man hadde regnet med. I Sørøst-Asia klarer du deg med 250–300 kroner dagen, mens andre steder som Australia, New Zealand, USA og Canada må du nok fort ut med 800–1000 kroner dagen.

Kilroy har spesialisert seg på jorden rundt-turer og fellesreiser for unge. De fleste som booker turer gjennom selskapet er studenter i målgruppen 18 til 30 år.

Australiareiser retter seg mot en litt eldre målgruppe. De spesialiserer seg på turer til Australia og Fiji, men også på jorden rundt-reiser og lengre turer til fjerne strøk.

– På den klassiske jorden rundt-reisen så trenger du rundt 20–25.000 i måneden hvis du ikke er student. Men det avhenger så klart av hvor og når du reiser, og hva du velger av aktiviteter, sier Mikael Andersen, reisekonsulent i Australiareiser.

Har du barn? Det er fortsatt mulig å dra på rundtur.

Planlegg tidlig

Ingeborg Lindseth, skribenten bak den prisvinnende reisebloggen Hamacareise.com, har reist på flere rundturer og har erfaring med å leve på budsjett.

– Jeg vil si at et budsjett på 100.000 er nokså romslig hvis du skal reise jorden rundt på seks måneder. Men da må du velge rimelige gjestehus og hosteller, være flink til å bestille flybilletter på dager med lav pris og reise mest i lavkostland, sier Lindseth.

Hennes beste tips til lange turer på budsjett, er å planlegge ut ifra sesong.

– Jeg prøver å legge opp reisen med tanke på klimaet så det ikke hindrer meg i å gjøre aktiviteter, samtidig som jeg holder meg unna tider med høye priser, sier Lindseth.

Hvilke storbyer det er billig å fly inn og ut fra, er vesentlig å sjekke ut for å spare penger.

– Bangkok er for eksempel en slik hub i Sørøst-Asia, mens fra Miami kan du fly til veldig mange destinasjoner i Karibien og i Latin-Amerika, tipser Lindseth.

Ingen å reise med? Her er de mest populære destinasjonene for soloreiser.

Beregn god tid

Lindseth har reist på flere lengre turer og sett mye av verden. Til de som vil planlegge en jorden rundt-tur har hun et godt råd:

– Jeg inntrykk av at mange førstegangsreisende ønsker å se så mange land som mulig. Men å skyndte seg gjennom flere titalls land på samme tur gjør at en gjerne ikke lærer noe særlig om landet en er i. Du kan også endte opp med å bruke unødvendig mye tid og penger på å forflytte deg.

Derfor anbefaler hun å beregne godt tid i hvert land, og ikke legge opp en for streng tidsramme.

– De beste opplevelsene er ofte dem som ikke er planlagt, sier Lindseth.

Selv har hun tilbakelagt tre lengre backpackerturer. Favorittminnet er fra Thailand.

– På min første backpackingtur reiste jeg og en kompis i Sørøst-Asia, og kom etter hvert til øya Phi Phi i Thailand. Der ble vi utrolig fascinert av ilddanserne som svingte seg rundt med brennende ildkuler på kjettinger og stenger. I løpet av et par dager lærte vi det grunnleggende. Snart sto vi selv på en strandbar og kjente varmen fra ildkulene svinge rundt kroppen vår. Det var litt av et kick! Ikke bare lærte vi en ny ferdighet, men vi ble også kjent med flammedans-miljøet på øya, og vi fikk et sted å dra tilbake til på senere turer, sier Lindseth.

Hva anbefaler du av destinasjoner og opplevelser?

– For dem som reiser som backpackere for første gang anbefaler jeg gjerne å starte i Sørøst-Asia. Der er det enkelt å komme seg rundt, prisene er lave, gjestehusene er mange, folk snakker greit engelsk og det er lett å møte andre reisende, sier Lindseth.

Hvis du vil prøve deg på noe annet enn den klassiske jorden rundt-ruten, trekker Lindseth frem Ecuador, Kirgisistan og Nepal, som både er rimelige å utforske, og som kan by på spennende opplevelser.

– Også Sri Lanka, Tyrkia og Marokko er å anbefale. Der er det en del nordmenn, men de reiser stort sett bare til kysten. Oppsøk andre områder enn kysten, for her er det mye å hente. Spennende matkultur, religion og en stor variasjon i landskapet. Folk er gjestfrie og vennlige, og det er billig å reise der, sier reisebloggeren.

I Europa reiser hun helst i øst hvor det er rimelig å leve, mindre turister og mange ukjente områder som er verdt å utforske.

– Jeg hadde hørt svært lite om Slovenia og Makedonia før jeg reiste dit, men jeg opplevde menneskene som veldig gjestfrie, og det var rikt av smaker og naturopplevelser, avslutter Lindseth.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende at vi reposter det.