REYKJAVIK: Den islandske hovedstaden er verdt en plass på storbylisten. Spesielt bra er islandsk design og maten du får servert. Foto: larigan - Patricia Hamilton / GETTY IMAGES

Derfor er Reykjavik en kul by og innbyggerne enda kulere

Det er ikke uten grunn at den islandske hovedstaden kalles «the capital of cool».

 • Ida Elise Eide Einarsdóttir

REYKJAVIK (VG reise) Alle snakker om Island. Sagaøya er faktisk mer enn vill natur, varme kilder og vulkaner. Hovedstaden Reykjavik har på få år vokst frem som en internasjonal «hot spot».

Finn.noReiseAnnonse

Vogue.com ramser opp den rike restaurantscenen, sjarmerende cafeer, den nordiske arkitekturen, guddommelige svømmebassenger og heftig uteliv som noen av grunnene til at både byen og innbyggerne er kule. De kunkluderer med at Island har gått fra å være en tilsynelatende isolert øy langt der borte, til å bli en internasjonal «hot spot» av en annen verden.

les også

Weekendtur: Reykjavik bobler av liv

KJENT: Hallgrimskirkja er kanskje Islands vakreste bygg. Foto: Alongkot Sumritjearapol / GETTY IMAGES

Fugl Føniks

I 2008 ble Island rammet – og lammet, av finanskrisen. Kort tid etter reiste imidlertid øya seg med hovedstaden Reykjavik i spissen som en slags fugl Føniks fra asken, og har de siste årene opplevd det som må kunne kalles en turist-boom uten sidestykke. Kanskje er det grunn til å være skeptisk med tanke på effektene masseturismen vil ha på landet. Samtidig er Island avhengig av den samme turismen, om enn ikke i så stor skala. Det har nemlig blitt «big business», og det merkes spesielt godt i Reykjavik der nye hoteller, butikker, spisesteder, barer og utesteder popper opp som paddehatter over hele byen.

For å sette det i perspektiv; i 2017 besøkte to millioner turister Island, mange av dem Reykjavik, og det er ingenting som tyder på at trenden er i ferd med å snu. Det er mildt sagt overveldende for et land som selv har rundt 330 000 innbyggere hvorav rundt 60 prosent bor i eller rundt hovedstaden.

Til tross for en rivende utvikling har Reykjavik greid å beholde sin identitet – i alle fall enn så lenge. Kanskje er det det som gjør den islandske hovedstaden så ettertraktet som reisemål.

FARGERIK BY: Byggene i Reykjavik er gjerne malt i sterke farger for å veie opp for mangelen på vegetasjon. Foto: Andriy Prokopenko / GETTY IMAGES

Trend og tradisjon

Som landet for øvrig har nemlig Reykjavik en relativt ung historie, men er likevel dypt forankret i den. På samme tid omtales gjerne den islandske hovedstaden som et arnested for kreativitet når det kommer til både kunst, design, mote og musikk. Moderne, hipt og trendy, men med sterke røtter i landets historie, arv og tradisjoner med et hjerte for «heima».

les også

Slik pakker du til en aktiv kombinasjonsferie

Noe av det første du legger merke til når du ankommer Reykjavik er de fargerike husene. De er både fremtredende og karakteristiske for bybildet. Bygd for å møte den voksende befolkningen i hovedstaden, og malt i sterke farger for å veie opp for manglende vegetasjon, står de som et symbol på den islandske mentaliteten om at alt ordner seg eller som de selv sier: «Þetta reddast!». Aller best sees de fargerike husene, og for så vidt også Reykjavik i sin helhet, fra toppen av Hallgrímskirkja – landemerket som raver 74,5 meter høyt over byen.

HARPA: Konsert- og operahuset i Reykjavik. Foto: somnuk krobkum / GETTY IMAGES

Kreativ by

Fargerik er også byens gatekunst med både graffiti og større bestillingsverk – veggmalerier, som dekker hele fasader. Det kreative står nemlig sterkt i Reykjavik, noe byen også er kjent for med sine mange samtidskunstgallerier som for eksempel Kling & Bang, i8 Gallery og Týsgallerí samt Alvar Aaltos The Nordic House og Reykjavik Art Museums tre avdelinger: Kjarvalsstadir, Hafnarhús og Asmundur Sveinsson skulpturmuseum Asmundersafn. Hos Marshall Húsið kan du se verk av den islandske kunstneren Ólafur Elíasson.

Noe av det islendingene selv er aller mest stolte av er hovedstadens konsert- og operahus Harpa som ligger ved havnen. Prosjektet ble stoppet under finanskrisen i 2008, men ble iverksatt igjen kun måneder senere. I dag huser bygget Islands symfoniorkester og den islandske operaen. Det er det danske arkitektkontoret Henning Larsen Architects i samarbeid med Olafur Eliasson som står bak den mye omtalte fasaden i stål og glass som har sikret Harpa en rekke design- og arkitekturpriser.

Byens beste shopping

Island fikk sin første H&M-butikk så sent som i 2017. Her er det nemlig ikke de store kjedene som dominerer bybildet, snarere tvert imot. I sentrum med hovedgaten Laugavegur og de mange sidegatene er det de uavhengige småbutikkene som står i fokus med både second hand, vintage, streetwear og det siste nye.

les også

Her shopper og spiser du i Bergen

Det er ikke uten grunn at Reykjavik er kjent for sin second hand- og vintageshopping. Her kan du virkelig finne noe unikt, så sett av litt tid til å gå på skattejakt. Røde Kors’ to butikker på hver sin ende av hovedgaten er blant byens beste. Det samme er second hand- og vintagebutikken Spúútnik der prisene riktignok ligger litt høyere, men utvalget er håndplukket og kuratert av de trendbevisste eierne. Er du i Reykjavik en helg bør du også få med deg loppemarkedet Kolaportid som ligger nær den gamle havna – her finner du alt fra second hand og vintage til spesialiteter som tørket fisk, fermentert hai og ferske «kleinur» – Islands svar på fattigmann.

Islandsk design

Langs hovedgaten og i sidegatene ligger også noen av landets alle mest kjente motebutikker med både enkeltstående designere og hele designerkollektiv bak spakene. KronKron eies og drives av designerduoen Hugrún Árnadóttir og Magni Þorsteinsson som også står bak motemerket Kron by KronKron. Her finner du et utvalg av internasjonale designere som Vivienne Westwood, Sonia Rykiel og Acne Studios i tillegg til duoens eget merke.

les også

Disse byggene må du se i Europa

Verdt et besøk er også Kiosk som drives både som butikk og designerkollektiv med merker som Eyglo, Helicopter, Justine Clenquet, Jessie Harris, Kyrja og milla snorrason. Butikken har for øvrig blitt kåret til den beste butikken for nettopp islandsk mote og design syv år på rad av gratisavisa The Reykjavik Grapevine.

Kormákur & Skjöldur spesialiserer seg på herremote sterkt inspirert av britisk design med varemerker som Barbour og Chippewa i tillegg til eierens eget merke med samme navn som butikken. Hildur Yeoman er en av Islands fremste motedesignere og hennes butikk Yeoman Boutique i Skólavörðustígur er en av byens fremste motebutikker. Geysir har både studio og butikker i sentrum. Inspirert av nordisk byliv og islandske håndverkstradisjoner står merket sterkt blant både lokale, trendy islendinger og turister.

Også streetwear står sterkt på Island. Sjekk ut Cintamani og 66North som begge har flere butikker rundt om i landet, i tillegg til Húrra som fører både sneakers og en rekke skandinaviske streetwear-merker.

Rik matscene

De siste par årene har den islandske restaurantscenen blomstret for fullt og du må teste alt fra pølser til lokale delikatesser når du besøker Reykjavik. Visste du for eksempel at det ikke finnes noen McDonald’s på Island? Fast food-giganten hadde riktignok tre filialer på øya, men de ble stengt under finanskrisen i 2009. Heller ikke den amerikanske kaffekjeden Starbucks har fått innpass – i stedet er det islandske Te & Kaffi, som omtales som Islands svar på Starbucks, som serverer kaffe til trendy islendinger. Kaffe er en stor greie i Reykjavik så sjekk også ut Reykjavik Roasters og Kaffibarinn samt bakerier som Sandholt og Brauð & Co. Iskrem er også populært med isbarer som Ísbúð Vesturbæjarl og Kröst.

les også

Bo som en pariser

Bæjarins Beztu Pylsur – byens beste pølser, er pølsekiosken alle snakker om. Her får du egen Bill Clinton-meny, men det aller vanligste er «eina med öllu» – en med alt. Også Tommi’s Burger Joint, som for øvrig også finnes i Oslo, er velkjent og har filialer både i og rundt Reykjavik.

Fra pølser til gourmet

Vil du ha noe litt mer elegant enn pølser har Reykjavik et godt restaurantutvalg. I fjor fikk Island sin første Michelin-stjerne noensinne. Den gikk til Dill som promoterer lokal matkultur og ingredienser i sesong under ledelse av sjefskokk Gunnar Karl Gislason og sommeler Olafur Ôrn Olafsson. Dill ligger for øvrig i Alvar Aaltos Nordic House. I etasjen over finner du Hverfisgata 12, spisested og bar med pizza og småretter, og i etasjen over der igjen den danske ølbaren Mikkeller & Friends.

les også

Fem frodige favoritter du må besøke

Flere andre restauranter ble nevnt i Michelin-guiden som såkalt «bib gourmand» – god mat til rimelige pris. Matur & Drykkur – oppkalt etter en av Islands mest kjente kokebøker, Vox på Hilton Reykjavik Nordica Hotel, Gallery – en av Island eldste restauranter på ærverdige Holt Hotel og Grillið på toppen av Radisson Blue Saga Hotel.

Jakter du på sjømat er fiskerestauranten 3 Frakkar en klassiker. Den åpnet i 1989 under ledelse av sjefskokk Ùlfar Eysteinsson, og har vært i hans familie siden. Sægreifinn ved det gamle havneområdet er viden kjent for sin hummersuppe, mens både Fiskfélagið og Fiskmarkaðurinn er blant byens aller mest kjente og kjære fiskerestauranter. Sjekk også ut Snaps Bistro, et fransk brasseri med islandsk vri kjent for sine moules frites og creme brûlée med en liten jazzbar i kjelleren.

les også

København: 6 restauranter du bør besøke

Andre steder for den autentiske islandske opplevelsen er Messinn, Jómfrúin, Borðið, Gló, Rok og Mathöllinn – for å nevne noen.

Regnboginn hefur opinberlega verið hristur! 👌🏻🌈🌈🌈 #slippbarinn #gay #reykjavikpride

Livlig natteliv

Reykjavik er kjent for sitt natteliv – selv med byens relativt beskjedne størrelse. De aller fleste utestedene ligger i hovedgaten Laugavegur, med noen få unntak. Som for eksempel tidligere nevnte Hotel Holt med sin Gallery Bar – dels kunstmuseum, dels cocktailbar. Kaffibarinn er smått legendarisk, og er en av Reykjaviks aller mest populære cafeer og utesteder. Vil du besøke byens første cocktailbar drar du til Slippbarinn. Landets egen øl, Kaldi, ble lansert i 2005 og har i dag egen bar i hovedgaten med samme navn. Andre steder verdt å nevne er Stofan, Skúli Craft bar, Oddsson og Loftið.

les også

Manon les Suites: En oase i København

De aller fleste barene i Reykjavik stenger rundt klokken ett søndag til torsdag, men kan være åpne så lenge som til 4.30 på fredager og lørdager.

Pretty in Pink💕Use the promo code 👉pinksink when you book online and get a special rate on your stay. #grabtheopportunity #oddssonreykjavik #iceland

Her kan du bo

101 Hotel: Kanskje Reykjaviks kuleste hotel – fortsatt. Moderne og stilrent, og godt nok for Kim Kardashian og Kanye West da de besøkte øya i 2016. 101 Hotel har 38 rom derav seks suiter samt eget kunstgalleri og en av byens aller beste barer.

Oddsson: Hostel som drives som et boutique-hotell. Lokalisert i en tidligere lagerbygning nede ved havna er hostellet fortsatt bare en ti minutters spasertur fra sentrum. Det er det Reykjavik-baserte designstudioet Döðlur som står bak det industrielle, men moderne uttrykket. Yoga-studio, italiensk bistro med karaokerom og hot tub på taket.

Hotel Holt: Byens store stolthet. Familiedrevet hotell med 43 rom kjent for sin store kunstsamling – faktisk Islands største privateide med over 400 bilder, installasjoner og skulpturer fra både islandske og internasjonale kunstnere. 70-tallsinspirert med fine-dining-restaurant og Gallery Bar kjent for sine drinker.

Mer om

 1. Shopping
 2. Øy
 3. Reykjavík
 4. Restaurant
 5. Hotell
 6. Reisetips
 7. Reise

Flere artikler

 1. Fem tips: De beste handlegatene i Europa

 2. Pluss content

  Dømt for drap – på grunn av en drøm

 3. Oslo: Disse stedene bør du sjekke

 4. Trader merkeklær med stor gevinst

 5. VG Reises beste London-tips

Fra andre aviser

 1. Her er tyske kvinner klare for avreise til Island. Målet var et nytt liv.

  Aftenposten
 2. Tallinn er snublende nært – og verdt et besøk

  Bergens Tidende
 3. Byen kalles Asias svar på New York. Derfor bør du legge turen hit.

  Fædrelandsvennen
 4. Har du besøkt USAs raskest voksende by? Det er her det skjer

  Fædrelandsvennen
 5. Ett døgn i København: Dette bør du få med deg

  Fædrelandsvennen
 6. Slukk tørsten ved Budapests ruin-puber

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder