KATEDRALEN: Blant gater fulle av butikker og restauranter ligger katedralen i Budapest. Foto: Sara Berge Holmberg

Dette må du ikke gå glipp av i Budapest

Kultur, spa og rik historie er bare noe av det den ungarske hovedstaden har å by på.

 • Sara Berge Holmberg

BUDAPEST (VG reise) Byen, som tidligere var to – Buda og Pest, er delt av elven Donau. På den ene siden er slottshøyden og gamlebyen, og på andre siden finner du forretningsstrøk, museer og teatre. Denne kulturbyen er full av gammel arkitektur, parker, og kunst.

Finn.noReiseAnnonse

Budapest er preget av sin sterke historie med ødeleggelsene fra andre verdenskrig og det blodige opprøret i 1956, men står fortsatt storslått og vakker. En reise til Ungarns hovedstad vil mette både hodet og magen - det er bare å ta bena fatt.

KJEDEBROEN: Den flotteste broen av dem alle gir god utsikt til slottet på slottshøyden. Foto: Sara Berge Holmberg

Historiske severdigheter

Det er mye som er verdt å få med seg i Budapest. Først på listen står kanskje slottshøyden i Buda. Her kan du se slottet og slottshagen på nært hold, vandre gjennom gamlebyen, besøke Fisherman’s Bastion (Halászbástya) og se den eldgamle Matthiaskirken. På Fisherman’s Bastion står turistene i kø for å ta bilde gjennom vinduene på festningen, med den fantastiske utsikten over Donau og Parlamentet i bakgrunnen.

Nede på flaten er det flere som kjøper «hop on, hop off»-bussbilletter for 2200 HUF (68 kroner). Bussen kjører mellom de ulike delene i slottshøyden hvert tiende minutt, og du kan hoppe av og på som du ønsker. Du får med deg alt, uten å slite ut bena.

Etter å ha vært i høyden, er det fint å vandre langs elven på Buda-siden og nyte synet mot Parlamentet, før du krysser vannet. Det er hele åtte broer som forbinder Buda og Pest. Av disse bør du sørge for å gå over Frihetsbroen, Kjedebroen og Elisabethbroen.

Pest-siden er mer moderne, men det finnes gamle skatter her også. Ta en tur til Szent Istvan Basilika. Katedralen er vakkert utsmykket. Sørg for å komme deg opp i kirketårnet for en slående utsikt over hele byen. Noen går de mange og bratte trappene, men de fleste velger heisen. Ta deretter turen til Helteplassen og Városliget-parken, hvor du også finner Vajdahunyadslottet.

Termalbad

Det går ikke an å være i Budapest uten å besøke ett av byens termalbad. Det aller mest kjente, og det største, er Széchenyi. Badet ligger i Városliget-parken, like ved dyrehagen. Et annet godt alternativ er Gellért Spa, på Buda-siden. Begge badene har basseng både innendørs og utendørs, samt sauna og spabehandlinger.

GELLÉRT SPA: Fra hovedbassenget innendørs. Du finner flere bassenger både ute og inne på spaanlegget. Foto: Sara Berge Holmberg

Etter å ha gått gjennom det som minner om en labyrint i Gellért Spa kommer du til skifterommene.

– Husk å ta med badehetten, sier kvinnen ved naboskapet til oss før vi går. Det må du nemlig ha dersom du vil bade i bassenget innendørs.

Det er flust av turister på spaet, men det er verdt å ta en tur. Rimelig er det også, på Gellért får du inngang med badekåpe, badehette, håndkle, slippers og skap for rundt 500 kroner.

Rett ved Gellért Spa ligger Gellért Hill. Toppen byr på en panoramautsikt over byen, samt attraksjoner som Budapests frihetsstatue, festningen Citadella og gruvekirken.

Andre attraksjoner

Ønsker du en tur på elven anbefales det å ta en tur med en av de offentlige kollektivbåtene. Dette er inkludert i kollektivkortet. Ønsker du et pust i bakken tar du med piknik-kurven til Margaretøya. Her er det fonteneshow hver time.

Er du en vin-entusiast finner du flere vinsmakinger i byen. En ettermiddag med lokal vin, spekemat og oster er ikke å kimse av. Et raskt googlesøk gir deg alternativer, eller du kan høre med hotellets resepsjonist.

For shopping, gatetitting og flust av restauranter og kafeer, er det områdene rundt Kálvin tér og Blaha Lujza tér og bydelene Lipótváros og Erzsébetváros som gjelder. Spesielt koselig er det når mørket har senket seg, og gatelysene slås på.

Her spiser du

Frokosten kan du innta på Franziska på Buda-siden eller A la Maison Grand på Pest-siden. Begge er innredet i en moderne stil, og tilbyr mat som smoothie- eller granolabowls, egg i alle varianter og vafler. Ønsker du en mer sjarmerende atmosfære og bedre kaffe drar du til Budapest Baristas. Adresse: Szervita tér 3.

Vintage Garden er stedet for lunsj. Adresse: Dob u. 21. Du skal lete lenge etter et mer «instavennlig» spisested, men det står ikke bare på det. Salatene her er gode og bringebær-limonaden også. Legg til et dessertstopp etter lunsj på The Sweet, som ligger rett ved. Her har de alt fra gelato til cookies, kaker og cake pops.

NEW YORK KAFÉ: Kjent for å være verdens vakreste kafé. Foto: Sara Berge Holmberg

Et «must» i Budapest er å dra innom den kjente New York Café, som er kjent for å være verdens vakrest kafé. Når du går inn døren møtes du av gulldetaljer, servitører kledd i svart og hvitt, røde gardiner og klassisk musikk.

– Følg etter meg.

Hovmesteren viser vei forbi den lange køen med turister og gir oss menyen ved bordet. Enten du besøker stedet for afternoon tea, lunsj eller middag, bør du bestille bord god tid i forveien for å unngå køen. Adresse: Erzsébet krt. 9-11.

Middagen inntas på Mazel Tov for middelhavsmat (Adresse: Akácfa u. 47), Pata Negra Pest for tapas (adresse: Kálvin tér 8), eller Street Food Karaván for gatemat (adresse Kazinczy u. 18.)

For å nyte en lekker doughnut eller fete freakshakes tar du turen til Mr. Funk. Adressen er Arany János u. 19-21, 1051 Ungarn.

– Ta gjerne med shaken ut i gaten for bilde, så lenge du tar med glasset tilbake, sier jenta bak disken smilende.

Hun så det nok på oss - hallo Instagram!

INSTAVENNLIG: På Mr. Funk får du kjøpt bildevennlige freak shakes og doughnuts. Foto: Sara Berge Holmberg

Her kan du bo

Danubius Hotel Gellért: Hotellet ligger i forbindelse med Gellért Spa. Koster mellom 950–1500 kroner per natt for dobbeltrom i hverdager i juni. Adresse: Szent Gellért tér 2, 1114 Ungarn.

Hotel Nemzeti Budapest: Hotellet ligger svært sentralt på Pest-siden, i nærhet til flere severdigheter og restauranter. Koster i overkant av 1000 kroner natten for dobbeltrom i hverdager i juni. Adresse: József krt. 4, 1088 Ungarn.

Hotel Pest-Buda: Dette er et mer ungarsk-autentisk hotell, som ligger i gamlebyen på Buda-siden, rett ved Fisherman’s Bastion. Koster mellom 1500–2500 kroner natten for dobbeltrom i hverdager i juni. Adresse: Fortuna u. 3, 1014 Ungarn.

Greit å vite

I Budapest gjelder den lokale valutaen forint, forkortet HUF. 1000 HUF tilsvarer cirka 30 norske kroner. Flere steder tar også euro, men det anbefales å bruke den lokale valutaen.

Budapest er en by hvor du bør ta bena fått så mye som mulig, men for effektivitetens skyld (og for å spare bena for det verste) gjør du smart i å kjøpe et døgnpass, 72-timers pass eller ukespass for kollektiv transport. Dette kortet kan brukes på trikk, tog, buss og kollektive båter. Døgnpass koster 1550 Forint (48 kroner), 72-timers pass 3700 Forint (114 kroner) og ukespass 4400 Forint (136 kroner).

Flere restauranter er stappfulle rundt middagstid og det kan lønne seg å bestille bord i forveien.

Mer om

 1. Budapest
 2. Guide
 3. Reiseguide
 4. Kultur
 5. Restaurant

Flere artikler

 1. Sykkelferie langs Donau: Fra kilden i Tyskland til Budapest

 2. De flotteste spahotellene i Skandinavia

 3. Reiseguide: Innsiderens tips til Los Angeles

 4. Spis deg lykkelig i matmekkaet «Down Under»

 5. Stor guide: 15 fine langhelg-byer

Fra andre aviser

 1. De hadde ikke vært på Interrail siden 1989. Er det like gøy å loffe rundt i Europa med tog og ryggsekk 30 år senere?

  Fædrelandsvennen
 2. Seks høydepunkter i den spanske perlen Málaga

  Fædrelandsvennen
 3. Vi har besøkt Lisboa. Her er tipsene - bydel for bydel

  Fædrelandsvennen
 4. 24 timer i Palma de Mallorca

  Fædrelandsvennen
 5. Stive priser for overnat­ting under Palmesus

  Fædrelandsvennen
 6. 36 timer i denne storbyen: – Hæ, kostet det ikke mer?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder