Kaffe-entusiastenes Vilnius

Kaffekulturen i Vilnius er moderne, men prisene henger igjen i annen tidsalder. I Litauens hovedstadkan du kose deg med god samvittighet.

VILNIUS (VG Reise) Varme solstråler kaster glans over den UNESCO-listede gamlebyen. Dresskledde menn og kvinner vandrer rolig gjennom gatene med hver sin kaffekopp i hånden. Det dufter nøttaktig og fersk bakst.

Den store gamlebyen er godt bevart, men det er mye som har endret seg siden Litauens frigjøringskamp i 1991: Kaffekulturen blomstrer, servitørene kommuniserer godt på engelsk og massive turistgrupper har latt seg lokke til hovedstaden.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Billige og bohemeske Beograd

UZUPIS: Den artistiske bydelen lover gode vinbarer og spennende kunst. Foto: Malene Emilie Rustad

Kule matopplevelser

Frokosten inntas på sære Chaika – en retro kafé som serverer byens beste kaffe og fantastiske sandwicher i gamlebyen.

Omgitt av fargerike platespillere, tegninger, fotografier og skilt, er spisestedet en kul oppdagelse i Vilnius’ ellers pastellfargede omgivelser. Sandwichen med jackfruit og barbecue- saus vil gi deg en smaksopplevelse av de sjeldne.

Eieren Adomas Dzedulionis har drevet kafeen siden åpningen for fem år siden. Den har en god blanding av faste kunder og nysgjerrige turister. De fleste tiltrekkes av kakene og kaffen som serveres på røde og hvite porselensserviser.

les også

Milano: mer enn mote og shopping

– Hvis du liker konseptet vårt må du også sjekke ut Rosehip Bistro. Det er en utrolig kul restaurant og bar ved utkanten av gamlebyen, sier Dzedulionis.

Han anbefaler også Casa la familia, en italiensk familiedrevet restaurant som ligger litt utenfor sentrum.

les også

Opplev Baskerland i Bilbao – industribyen som fikk nytt liv

KAFFEKULTUR: Det kryr av kaffesjapper i Vilnius. Foto: Malene Emilie Rustad

Oversikt over gamlebyen

I samme gate som Chaika, ligger vintagebutikker, kjellerbarer og andre trivelige restauranter. Møtet mellom det gamle og det moderne er veldig nært. Kun et stykke unna ligger kjedebutikker som H & M, Zara og Lindex.

Hvis du ønsker å shoppe har byen små sentre med kjente merker, billigkjeder og store sminkebutikker. Ønsker du de mer sære shoppingopplevelsene må du ta turen ut av gamlebyen. Men først: den beste utsikten over Vilnius. Den får du midt i gamlebyen.

les også

Gå på skattejakt i Paris

Utenfor St. Johns kirke har de etablert et lite turistkontor som krever 25 kroner for inngang. Det er absolutt verdt det.

Det er herfra du ser hvor spredt gamlebyen i Litauens hovedstad egentlig er. Hvor enn du kikker, vil du få øye på en gigantisk kirke, et tårn, et palass eller en borg. Det er kun et lite parti hvor du kan se utover den mer moderne delen av sentrum.

les også

Topp fem europeiske byer

KUNSTGALLERI: Langs elven ligger flere kunstgallerier og venter på å bli oppdaget. Foto: Malene Emilie Rustad

På vei til bohemske Užupis

På vei ut av gamlebyen må du stoppe innom Beigelistai, en liten kafé på vei til den bohemske bydelen Užupis. De har spesialisert seg på kaffe og bagels med hjemmelaget pålegg. Kaffen er så å si gratis, og serveres i store kopper med mønstre i melken.

– Eieren her er besatt av god kaffe, ler servitør og barista Leva Tulaite.

Kafeen har stått stødig i tre år, og er populær både blant travle folk på vei til jobb og massive turistgrupper som trasker i området.

KAFFEELSKER: Servitør og barista Leva Tulaite jobber på kaffebaren Beigelistai. Foto: Malene Emilie Rustad

les også

Syv grunner til å besøke Lisboa

I den kunstneriske bydelen Užupis legger du fort merke til graffitien med sterke politiske budskap, de spesielle kunstverkene og de mange små galleriene.

Langs elven står et forlatt piano, og folk har begynt å samle seg med et glass rødt i den ene hånden og en sigarett i den andre. En rødhåret kvinne setter seg ned ved det ikke-lenger-fungerende pianoet og begynner å synge på Adeles verdensberømte “Hallo”. Et surrealistisk øyeblikk passerer fort, før gjengen klapper vilt og den lille folkemengden som har samlet seg oppløses. En mann kommer bort til oss og forklarer at dette er helt vanlig.

GATEKUNST: Du vil legge merke til flere politiske budskap langs Vilnius gategalleri. Foto: Malene Emilie Rustad

les også

Åtte byggverk du må se i Barcelona

Her er det perfekt å ta et glass vin eller rusle langs gatene på jakt etter vintageskatter, et unikt fotografi eller en gammel LP-plate.

Middagen kan nytes på Užupio Picerija, et fortreffelig pizzeria med gode råvarer. Sett deg ned på uteterrassen og nyt kveldens siste timer i rolige omgivelser. Eventuelt gå tilbake til elven og meng deg med de lokale artistene. Du vet aldri hvilke situasjoner du ramler borti.

ELVEBY: Elvene skiller gamlebyen og Uzupis. Foto: Malene Emilie Rustad

les også

På weekendtur til Belfast

Her kan du spise:

Chaiko. Gamlebyens kuleste kafé må sjekkes ut. De har ikke voldsomt til meny, men prøv deres franske filterkaffe, de smellgode sandwichene eller kaker hvis du har lyst på noe søtt. Adresse: Totorių g. 7, Vilnius 01121

Rosehip Bistro. Hip plantebasert restaurant like ved gamlebyen. Prøv den meksikanske salaten eller falafel-burgeren. Du vil ikke angre. Adresse: B. Radvilaitės g. 7, Vilnius 01124

Užupio Picerija. Et koselig pizzeria med uteservering og bredt utvalg. Pizzaen er autentisk og ingrediensene av topp kvalitet. Adresse: Paupio g. 3, Vilnius 01201

SHOP LOKALT: I de små sjappene i Uzupis finner du håndlagde produkter. Foto: Malene Emilie Rustad

Her kan du bo:

Budsjett: Downtown Forest Hostel & Camping. Et koselig hostell litt utenfor sentrum. Passer kjærestepar og soloreisende på budsjett. Adresse: Paupio g. 31A, Vilnius 11341 Pris: Et privatrom med bad koster rundt 350 kroner natten.

Middels: Congress Hotell. Et firestjerners hotell til en rimelig pris midt i gamlebyen. Her har du gåavstand til alt du trenger å få med deg. Adresse: Vilnius g. 2, Vilnius 01102. Pris: Rundt 680 kroner per natt for et standard hotellrom.

Luksus: Kempinski Hotel Cathedral. Vil du virkelig unne deg noe ekstra, kan du sjekke inn på dette spahotellet i gamlebyen. Topp det hele med en spadag og unn deg selv pedikyr til 200 kroner og massasje til 700 kroner. Adresse: Universiteto g. 14, Vilnius 01122. Pris: Rundt 2000 kroner per natt for et hotellrom.

Slik kommer du deg dit: Norwegian, SAS, Wizz Air og Ryanair har direktefly fra Oslo til Vilnius.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder