AMMAN: Jordans hovedstad har i overkant av to millioner innbyggere. Foto: Martyn Aim / Corbis News

Amman: Et urbant vannhull i Jordan

Midt i kaotiske Midtøsten finner du fredelige Jordan. Hovedstaden Amman serverer falafel, snakkesalige sjåfører, og deler av sivilisasjonens vugge i skjønn forening.

AMMAN (VG Reise): Hovedstaden er for mange reisende et urbant vannhull på vei til populære arkeologiske steder som Petra og Wadi Rum. Imidlertid finner du noen av de best bevarte arkeologiske stedene fra forskjellige sivilisasjoner i og rundt byen.

Amman er likevel mye mer enn rester fra tidligere sivilisasjoner. Det er en levende by, med kafeer, markeder, spisesteder og spennende natteliv.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Seks grunner til å besøke Jordan

AMFITEATERET: Plassen foran brukes flittig av lokalbefolkningen. Foto: Hans Bakken

Gestikulering og fråtsing

På overflaten er ikke byen mye å skryte av. Monoton bebyggelse kler de lave åsene. Men under overflaten ulmer det, for det er nede på gaten at du finner byens glød.

Som i en frådende elv, blir du ført frem i Ammans travle souker. De er plassert som perler på en snor, i nærheten av Amman Citadel og amfiteateret. Det bugner med gull, røkelse og myrra – og tonnevis av kinesiske plastleketøy.

Følg eksempler fra lokalbefolkningen i kunsten å forhandle. Her skal det prutes! Vær oppmerksom på hvordan de uavbrutt og ustyrlig gestikulerer motstanderen i senk, hvor den med lengst armer til slutt vinner.

SHOPPING: Handel handler om å diskutere pris. Foto: Muhammad Al-Kisswany/ AP

Sulten? På vei til neste severdighet kan du fråtse i stykker en knasende falafel, servert med fyldig hummus og frisk salat. Hurtigmaten finner du flerfoldige steder i byen.

Alle veier leder til Romerske ruiner

Besøk det Romerske amfiteateret. Ta drøye steg opp bratte steintrapper og se for deg hvordan artister i sin tid fremførte dramatiske stykker foran 6000 tilskuere. På plassen foran monumentet kan du utfordre lokalbefolkningen til enspretten, eller «døling,» om du tør.

HERCULES TEMPEL: Ruinene pryder toppen av åsen i Amman Citadel. Foto: Hans Bakken

I nærheten ligger Amman Citadel. Det historiske stedet er en smeltedigel av arkeologiske severdigheter, og fungerer som et pusterom i en ellers travel by. Etter å ha beundret Bysantinske og Romerske ruiner, kan du stoppe opp og nyte utsikten.

Rainbow Street

Stemningen i Rainbow Street er mer avslappet og chic. På våren åpner Souk Jara, et fargerikt fredagsmarked beriket med lokalprodusert håndverk og jordanske godsaker. Fyll opp både magen og kofferten!

Før lommeboken spontant selvantenner bør du slappe av med en kopp kaffe eller te. Det gjør du på en av områdets sjarmerende kafeer.

GULL: Både jordanere og utlendinger kommer til Amman for å kjøpe gullsmykker. Foto: Muhammad Hamed/Reuters

Slå deg også løs med et glass jordansk vin. På tross av Jordans i overkant muslimske befolkning, har innbyggere brygget vin i disse trakter i århundrer. Vinbryggingen er blitt en del av Jordans mer moderate befolkningssammensatte kulturelle arv.

– Der kjører onkel!

Etter en overfakturert taxitur fra flyplassen faller valget enkelt på alternativet: Uber. Tjenestens lovlige status er mildt sagt spekulativ. Sjåføren ber deg dermed pent sitte i forsetet for ikke å vekke mistanke blant lovens lange armer og bein. Det har sine fordeler, for praten sitter løst.

Uber-sjåfører prater som oftest engelsk og er stort sett joviale og spøkefulle.

– Han der er onkel!

«Onkel» betyr «søndagskjører», angivelig. Sjåføren veiver med armene og tuter med hornet, før han innser at han selv hadde vikeplikt.

– Nei, nå er det jeg som er «onkel».

Den unge sjåføren ler og peker på seg selv. Det er åpenbart mange onkler på vei til byen Jerash.

DEN OVALE PLASS: Omringet av grønne områder i Jaresh. Foto: Hans Bakken

I Ammans periferi finner du Jerash. En av de best bevarte byene fra Romertiden ligger her. Midt i smørøyet er Det Ovale Forum bygget. Den majestetiske plassen, omkranset av sine 56 korintiske søyler, er et naturlig samlingspunkt mellom to amfiteatre, en støvete hippodrom, romerske templer, og andre bygninger som naturen i århundrer har nedsablet.

TRENER: Hester i hippodromen er ikke noe uvanlig syn. Foto: Hans Bakken

En ung hingst løper noen runder i hippodromen. På grønne flekker mellom ruinene ser du gjetere med saueflokker. En dagdrømmer vil si at tiden har stått stille i tusenvis av år.

Glimt fra en forlatt sivilisasjon

Turen går videre til Petra, oldtidsbyen du finner strategisk gjemt bak forblåste sandsteinsklipper i ørkenen. Petra ligger hverken i Amman, eller i umiddelbar nærhet, men en dagstur hit er som en pilegrimsferd å regne for mange reisende til byen. Oppdag unike strukturer, huler, templer og amfiteatre – alt utskåret av sandstein.

Opp endeløse trappetrinn, forbi horder av selgere, turister, og esler finner du Ad Deir, et svært godt bevart oldtidskloster. Stig opp en nærliggende klippe. Det lille du har igjen av pust blir slått ut av deg i det du nyter utsikten av både klosteret og landskapet rundt. En perfekt avslutning på en nær perfekt tur.

AD DEIR: Et godt bevart oldtidskloster omringet av fjell. Foto: Hans Bakken

Her kan du spise

Eksklusivt: Nasim. Tilbyr velsmakende mat fra Midtøsten. Moderne lokaler og uteservering, med DJ. Adresse: Beirut Street 6 Fairmont Amman

Moderat: Deeritna Restaurant. Et sunnere alternativ, til en rimelige penge. Adresse: Al-Aswaq St Al Abdali Mall, Ground Floor, Entrance 4, Amman

Billig: Hashem. Sentralt, godt og billig. Adresse: Al-Amir Mohammed St Downtown, Amman 11110

Her kan du bo

Luksuriøst: Four Seasons Hotel Amman. Adresse: Al Kindi St 5th Circle, Amman 11181

Moderat: Ayass Hotel. Al Madina Al Munawara Street, Amman 928182

Billig: Larsa Hotel. Adresse: Al Jandaweel 48, Umm Motawei Al Aslamiya Street, 8th Circle, Sweifeh, Amman 11191

Slik kommer du dit:

Det går ingen direkteflyginger til Jordan fra Norge, men Lufthansa, Turkish Airlines, Qatar Airlines, og mange andre selskaper flyr deg til Amman, med en mellomlanding.

Apollo har også Aqaba i Jordan på sitt program med rutefly.

Reiseråd fra UD

Utenriksdepartementet har ingen spesielle reiseråd for byen Amman, men i Jordan for øvrig fraråder de reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig til grenseområdene nærmere enn tre km mot Syria og Irak.

UD ber også reisende være oppmerksomme på at det under kraftig regnvær kan oppstå flom, og da bør man unngå turer til dalfører («wadier»). Dette inkluderer Petra.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder