SOLSIDEN: Mange av de populære restaurantene i Trondheim ligger her. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Trondheim - matmekka med historisk svung

Norges første hovedstad kan lokke med verdens nordligste katedral, koselige gater og smau og en spennende restaurantscene. Vi tok turen og sjekket pulsen på Trondheim.

 • Mette Solberg Fjeldheim

Trondheim er en sentral del av Norgeshistorien, der fargerike trebygninger, brosteinlagte gater og broer over Nidelven skaper en koselig atmosfære. Studentlivet setter sitt preg på byen og er med på å gi grunnlag for de mange koselige kaféene og kaffebarene.

Finn.noReiseAnnonse

Som by befinner Trondheim seg nærmest midt i matfatet, i en landsdel med stort utvalg av råvarer og fylt med restauranter og kaféer som vektlegger nettopp lokalmat og tradisjoner. Her vokser nå en helt ny bydel frem, der industri er byttet ut med moderne leiligheter og der innbyggerne driver med økologisk dyrking av grønnsaker sammen med den anerkjente restauranten Credo.

les også

Koselige kaféer i Trondheim

KOSELIG OG FARGERIKT: De eldste bevarte bryggene er fra midten av 1700-tallet Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Norges første hovedstad

Trondheim ble grunnlagt av kong Olav Tryggvason i 997 og var Norges første hovedstad. Som by er Trondheim avgrenset og definert av Nidelven som renner gjennom byen, bryter opp, grenser av og skaper en kanalby i miniatyr.

Trondheim er også preget av historiske områder, som verdens nordligste gotiske katedral, Nidarosdomen, Kristiansten festning og Bryggene.

Her er det bare å legge ut på byvandring gjennom historien, og det opplagte første stopp er Nidarosdomen, der det sies at Olav den Hellige ble begravet. Like ved finner vi erkebispegården og rustkammeret. Veitene er de smale middelaldergatene som svinger seg mellom de brede og rette hovedgatene. Langs Nidelven ligger de historiske og fargerike Bryggene. Men det er Bakklandet som byr på selve sjarmøretappen.

GAMLE BYBRU: Dagens bro ble reist i 1861, men den første broa ble bygget i 1681. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

les også

Italiensk matlykke på en toglinje

Sjarmerende Bakklandet

På Bakklandet står de fargerike trehusene tett i tett, med kaffebarer og spisesteder, en og annen butikk og gallerier. Brosteinslagte gater og syrintrær i full blomst bidrar til å løfte idyllen enda noen hakk. 

Inne i skjeve og skakke Bakklandet Skysstasjon finner vi 251 ulike typer akevitt. Rundt bordene sitter studenter og turister. Noen spiser, andre drikker kaffe. Stemningen er avslappet her blant skjeve vegger og brodert veggpryd. Ute i bakgården står en kvinne og knipser foto av sin mann, som for anledningen har stilt seg opp under slitte, gamle BH-er til tørk. Latteren sitter løst; her er så mye rart å se på.

les også

Maten du kan ha med på flyet

DER OLAV DEN HELLIGE BLE BEGRAVET: Et besøk i Nidarosdomen er selvsagt Foto: Mette Solberg Fjeldheim

les også

Sommerbyen Trondheim: Her er Trondheims nye turområde

Aktive beboere i rolig atmosfære

De brosteinslagte gatene fylles ettermiddagstid med joggere og syklister. Også en sykkelheis er å finne her, som verdens første av sitt slag. Målsetningen med å gjøre Trondheim til en sykkelby er med andre ord kommet en sykkellengde lenger enn de fleste.

Tempoet i byen er heller ikke hektisk, travel eller storbypreget. Snarere er det en rolig, dempet stemning som preger bybildet. Kanskje henger det sammen med naturen rundt. Trondheim ligger et sted i landet som byr på det aller meste. Også en atmosfære som er langt mer rolig enn i hovedstaden. Fjellene i Trøndelag er ikke dramatiske, som lenger nord. Fjorden er ikke smal og trang, som lenger sør. Landskapet er frodig, rullende og næringsrikt, og maten som dyrkes havner ikke sjelden på bordet i en av de mange gode spisestedene i byen.

les også

Fem aktive storbyturer

TENKER FREMOVER: - Vi tenker fremover. Vi har alltid tenkt slik, men her i Lilleby får vi vist det mer, sier Credos Heidi Bjerkan. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Lilleby - den nye bydelen

Lokale råvarer er i vinden, og noen tar det lenger enn de fleste. Hos Heidi Bjerkan sin restaurant Credo har råvarene flyttet inn i restauranten. Her dyrkes mango og papaya innendørs, mens beboere og restaurant dyrker sammen i kjøkkenhagen utenfor. For selv om Credo har holdt seg til filosofien om kortreist og lokaldyrket i lange tider, har Heidi Bjerkan og teamet nylig flyttet og utvidet konseptet i den helt nye bydelen Lilleby i Trondheim.

Lilleby er det tidligere industriområdet som nå blir boligområde. Og her har team Bjerkan slått seg ned. Ikke bare med én restaurant: her ligger moderskipet Credo, den litt mer uformelle restauranten Jossan og det helt nye bakeriet og kaféen Finnes kafé. Stilfullt og trendy fremstår de ulike enhetene i konseptet, med kortreiste produkter og norsk interiør. Og det er kjærligheten til råvarene som skinner gjennom alt.

- Vi tenker fremover. Vi har alltid tenkt slik, men her får vi vist det mer, sier Credos Heidi Bjerkan.

les også

Spis godt i Trondheim

HJEMMELAGET ER VELLAGET: Trude T. Fjølstad er en av ni håndverkskunstnere som står bak interiørbutikken Gaven på Bakklandet. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Opplev Trondheim

 • Se Nidarosdomen, verdens nordligste gotiske katedral. Pass også på å ta turen inn i katedralen og museet ved erkebispegården.
 • Gå langs Nidelven, over Gamle bybru til Bakklandet, hvor det er veldig koselig å bare vandre rundt i gatene og bruke litt tid. Stikk gjerne innom Bakklandet Skysstasjon for en kaffe eller matbit.
 • Bli med på guidet byvanding. Turistkontoret tilby 1,5 timer med guiding gjennom Trondheim. Pris kr. 360,-

Her kan du bo

 • Thon Hotel Nidaros ligger sentralt i Midtbyen og tilbyr gratis kveldsmat og raus frokost som del av prisen. Adresse: Søndre gate 22b
 • Nidaros Pilegrimsgård tilbyr overnatting også til ikke-pilegrimer. Ligger fint til ved Nidelven og Nidarosdomen. Adresse: Kjøpmannsgata 1
 • Scandic Nidelven har vunnet pris for beste hotellfrokost 11 ganger. Ligger i sentrum av Trondheim. Adresse: Havnegata 1 - 4

Her kan du shoppe

 • Koselige Bakklandet har noen mindre butikker, som Gaven, som tilbyr hjemmelagde gaveartikler.
 • Livid Manufacturing tilbyr eksklusiv vintage og håndsydde jeans. Adresse: Olav Tryggvasons gate 19
 • Johnny Love ble startet i 2006 av designer John Vinnem, og spesialiserer seg på herre- og dame klær. Adresse: Olav Tryggvasons gate 21

Mer om

 1. Restaurant
 2. Trondheim
 3. Kaffe
 4. Reise

Flere artikler

 1. Trondheims-restaurantene Fagn og Credo har fått en stjerne

 2. Spis godt i Trondheim

 3. Pub til pub i Trondheim: Gi mæ en øl, kjære kelner!

 4. Portland – Mekka for matopplevelser

 5. Spis deg lykkelig i matmekkaet «Down Under»

Fra andre aviser

 1. Storbyferie på trøndersk

  Fædrelandsvennen
 2. Ett år i en Michelin-restaurants liv: Vi fulgte Credo i Trondheim

  Aftenposten
 3. Til Stockholm på første klasse til 300 kroner? Her er tipsene.

  Aftenposten
 4. Inger Lise Rypdal røper sitt «hemmelige» favorittsted i Oslo: – Det er dit jeg drar når jeg vil gjemme meg litt bort.

  Aftenposten
 5. Gårdsturisme 13 minutter fra Firenze sentrum

  Bergens Tidende
 6. Årets Julequiz inspirert av ordene som satte preg på 2018. Test hvor godt du har fulgt med!

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no