VARM HØST: I Malaga er det over 25 grader på dagtid i september. Foto: Mona Langset / VG

Malaga: Storbyhelg med solgaranti

– Ssssssh! Ikke fortell dette til noen. Vi vil ha Malaga for oss selv, sammen med spanjolene.

 • Mona Langset

MALAGA (VG reise) Engelske Rachel og Simon Evans sitter på takterrassen til det nye femstjernershotellet Miramar, og snakker om sin favoritt-ferieby, Malaga. Det er ettermiddag, og den intense septembersolen begynner å løsne grepet. Like nedenfor slår 22-graders bølger dovent mot land. De som synes at solen på dagtid blir for varm, tar en tur på stranden nå.

Finn.noReiseAnnonse

Se tips til ting å gjøre i Malaga lenger ned på siden

les også

Den store takbar-guiden: På toppen av Malaga

– Malaga har alt; Sol, strand, shopping, mat og vin i verdensklasse. Og mange fine takterrasse-barer, sier Simon og Rachel Evans fra England. De skjønner ikke hvorfor så mange av dem som lander på Malaga flyplass reiser videre til Marbella, Torremolinos, Puerto Banus, og alle andre steder enn til provinshovedstaden i det sørlige Spania. Men de synes det er helt greit at denne byen fortsatt domineres av lokalbefolkning, og mindre av turister.

Søndag formiddag på Playa la Caleta: Storfamilien Jimènez fra Malaga planter en klynge med gule, grønne og blå parasoller i sanden, slår opp solstoler og tar frem piknikkurvene. Noen setter seg i skyggen, og noen løper etter barna ut i vannet.

– Rafaela fyller 46, forteller de – ved hjelp av en oversetterapp på mobilen. De snakker kun spansk, og jeg kan ikke et ord av deres språk. Men de klarer å formidle at de er rundt 20 her i dag, og at familien samles på stranden hver søndag, bursdag eller ei.

SENORITAS: Studievenninnene Liana (22), Helena (22) og Elena (23) fra Madrid sier at det er helt vanlig at spanske unge jenter går toppløse på stranden. Foto: Mona Langset / VG

Ved de permanente utleie-parasollene litt lenger opp på stranden, har en studentvenninnegjeng fra Madrid slått seg ned. De fleste av dem kaster bikinitoppen, og går usjenert ut i vannet med bare bryster.

Med episoden fra Sørenga i sommer friskt i minne, der en kvinne som solte seg toppløs ble bortvist fra stranden, spør jeg dem hvor vanlig det er for spanske kvinner å sole seg uten bikinitopp i dag.

– Det er helt vanlig, sier studentvenninnene som er i begynnelse av 20-årene. Og det har vært vanlig så lenge de kan huske.

Mannen som tar imot betaling for solsenger og parasoller på La Caleta-stranden husker imidlertid litt lenger tilbake i tid. Han mener at det har skjedd mye de siste to-tre årene. Og at det først og fremst er lokale kvinner som tar av bikinitoppen her, men at turister tar etter når de ser hva de lokale gjør.

STRANDLIV: Søndag er stranddag i Malaga. Foto: Mona Langset / VG

Varm høst

Malaga ligger på Solkysten. Det er ikke uten grunn at Fastland-Spanias sørligste kyst kalles akkurat det. Her er det sol over 300 dager i året. Sjøen holder godt over 20 grader til langt ut i oktober. Selv i november er det rundt 18 grader i vannet.

Luften holder også behagelig temperatur utover høsten, 28 på dagtid i september og 24 i oktober. Om kveldene kan du gå uten jakke til lenge etter at vi har tatt frem varme høstklær i Norge.

HAVNEN: Stemningsfullt på kveldstid. Foto: Mona Langset / VG

Shopping

De milde høstkveldene er perfekte for å utforske byen til fots. Noen rusler rundt i den nye havnen der både ordinære butikker og salgsboder er åpne til langt på natt. Bodene pakkes ned 15. september, men de ordinære butikkene er helårsåpne.

Den største handlegaten ligger i sentrum og heter Calle Marqués de Larios. Er du på jakt etter klær, sko, merkevarer, solbriller eller smykker, finner du det i de kjente kjedebutikkene der. Via sidegatene kommer du til gamlebyen med mange mindre butikker.

Spanjolene har siesta i to eller tre timer fra klokken 14.00, og da har butikkene stengt. Men de mange store kjøpesentrene holder åpent hele dagen.

HANDLEGATEN: Calle Marqués de Larios Foto: Mona Langset / VG

Byens markedsbygning, som en gang var et skipsverft, er også verdt et besøk. Gå inn gjennom «Perleporten» med smijernsarbeid og glassmosaikk, og sug inn det yrende livet rundt kjøtt-, fisk- og grønnsaksbodene sammen med byens egen befolkning som handler inn til middag.

Les også om markedene hele uken langs Solkysten fra Malaga til Gibraltar.

les også

Slik tar du toget til Sør-Europa

Dette bør du ikke gå glipp av i Malaga

Listen over ting du kan gjøre i Malaga er lang. Dette er et lite knippe mulige opplevelser i høst.

Forrykende flamencoshow

Familien Navarro serverer rå og lidenskapelig flamenco som får salen til å løfte seg på Tablao Los Amayas hver kveld.

På Tripadvisor får selve showet – som varer en times tid – toppscore, mens noen klager på de enkle trestolene publikum må sitte på i det trange rommet. For egen del fløy timen så fort at jeg ikke rakk å tenke på stolene.

Showet koster 25 euro per per person inkludert en drink, eller 45 inkludert tapasmiddag. Adresse: Calle Velez Malaga 6

TAPASTUR: Gabriele Narkute er en av flere lokale som tar med turister til de koseligste tapas- og vinstedene i Malaga. På La Tranca skrives regningen på disken. Foto: Mona Langset / VG

Book en lokal guide

En fin måte å bli raskt kjent i byen på, er å booke en privat guide. Flere lokale småselskaper kan bookes for eksempel gjennom appen Get your guide eller Airbnb. Gruppene kan være så små som to til tre personer, slik at det føles mer som en vennegjeng enn en guidet tur. Vi booket en tapas- og vintur med den lokale arrangøren Oh My Good Guide, og endte opp på en byrunde sammen med Gabriele (22).

CASA LOLA: Populært tapas-sted. Foto: Mona Langset / VG

Spis tapas på Casa Lola

Kommer du tidlig om ettermiddagen, kan du slippe å stå i kø for å få bord på Casa Lola i gamlebyen. Men når malagenserne begynner å bli middagssultne ved 22-tiden, er det alltid kø til ut på gaten. Det er likevel verdt ventetiden, ifølge alle anmeldelsene på Tripadvisor. Det at så mange er villige til å stå i kø for tapasen her, sier også sitt om smaksopplevelsen. Adresse: Calle Granada, 46

VINTAPPER: Rafael Ramirez Sànchez tapper vin fra fatene Foto: Mona Langset / VG

Gå tilbake i tiden i byens eldste bodega

Bodegaen Antigua Casa de Guardia er den eldste i Malaga. I 2020 skal den feire 180-års jubileum.

Den søte vinlukten siver inn i nesen i det samme vi trår over terskelen til bodegaen. Vintønnene er stablet opp langs veggen bak disken, merket med type og alkoholprosent. Vinen serveres i små glass og koster mellom 1,20 og 1,70 euro. Det er meningen at du skal smake på flere sorter.

Selv om mange turister har oppdaget dette stedet, møter du også lokale her. Både turister og innfødte liker atmosfæren i Malagas eldste bodega.

Kjøp sherry på vannflaske

På tapasbaren La Tranca lager de også sin egen cherry. Den er så god at selv om du ikke tror du er en sherry-drikker, kan du få lyst til å ta med deg en flaske hjem.

Men de selger ikke flasker her. Kun sherry som de tapper fra tønnene. Da er det bare å løpe over gaten og kjøpe en vannflaske i matbutikken. Servitøren fyller den opp og selger for åtte euro literen.

FAVORITT: Den nederlandske kameratgjengen kjøper også churros i Amsterdam, men mener at de aldri har smakt bedre enn den de får i Casa Aranda. Foto: Mona Langset / VG

Spis churros i gamlebyen

Mange spanjoler liker å spise dette friterte smultringaktige bakverket med sjokoladekrem både til frokost og før middag.

Kafeen Casa Aranda i gamlebyen, er kjent for sine churroser. Mange kommer hit kun for å få en smak av dem. Adresse: Calle Herrería del Rey 3.

Se soloppgangen på stranden

Klarer du å stå opp tidlig, er gevinsten ikke bare synet av den glødende solkulen som kommer raskt opp over horisonten. Du treffer også lokalbefolkningen som vet å benytte seg av denne fine stunden før dagen blir for varm. Du kan treffe hun som sykler på trimsykkel med utsikt mot stranden hver morgen, og han som bader med sine to hunder og kastet pinne i vannet. Du kan møte den gamle mannen som møysommelig skyller dykkermasken i ferskvannsdusjen etter morgenbadet, og du kan ta et morgenbad selv i det solen står opp.

LA MANQUITA: Det er mulig å besøke Malagas vakre katedral Foto: Mona Langset / VG

Beundre katedralen

Katedralen ble påbegynt i 1528, men har aldri blitt helt ferdig. Det sies at den etter planen skulle ha to tårn, men fordi det ble donert så mye penger til militærformål, ble det bare nok til å bygge det ene. Det gjør at kirken i dag kalles La Manquita, «den enarmede kvinnen.» Du kan gå inn i katedralen, til og med helt opp i tårnet, hvis du orker 200 trappetrinn hver vei.

SELFIESTED: Anna og Raffaele Piacentino er fra Italia, men bor i Tyskland, er på ferie i Malaga Foto: Mona Langset / VG

Ta selfie som viser hvor du er

Uansett hvor du bor i byen er det kort vei til en av strendene. De avløser hverandre langs hele byen. La Malagueta er den som ligger nærmest sentrum, og sannsynligvis den mest populære.

Populært er det i alle fall å ta bilder foran de sandfargede bokstavene som viser at du er akkurat her.

Meng deg med fiffen

Hotell Miramar var et arkitektonisk mesterverk da det ble offisielt åpnet av kong Alfonso XIII i 1926. Med tiden skulle den fine bygningen imidlertid bli brukt til helt andre ting, blant annet sykehus. Men i 2016 ble den tilbakeført til sin fordums prakt, og åpnet som femstjerners luksushotell.

De enkleste dobbeltrommene koster rundt 2500 kroner uten frokost i oktober. Derfra er det alle prisklasser oppover, til rundt 30.000 per natt. Selv om du ikke kan bruke så mye penger på å bo, kan du vandre gjennom den lekre foajeen og ta heisen opp til takterrassen gratis. Det er også mulig å spise frokost her selv om du ikke bor på hotellet. Det koster 25 euro per person. Da kan du også forsyne deg med musserende vin fra buffeten.

Besøk Pompidou

Den fargerike glasskuben ved havnen er som toppen av et isfjell: Den tilhører Pompiudou-senteret, og er det eneste som er synlig fra veien. Men senteret med kunst fra den 20. og 21. århundre brer seg ut over to etasjer under bakken.

Dette første og eneste Pompidou-senteret utenfor Paris åpnet i 2017. Kunsten som stilles ut her er lånt ut fra Paris, noe av det på permanent basis, mens noe av utstillingen skiftes ut.

Rett under den fargerike glasskuben er det et stort rom med hvite vegger og gulv, der solen og dagslyset lager skiftende kunstverk av gjenskinnet.

Se Picasso-museet og kunstnerens barndomshjem

Pablo Picasso (1881 – 1973) ble født i Malaga. Hans barndomshjem – der han bodde til han var 10 år, ble omgjort til museum for over 20 år siden. I 2003 åpnet også et eget Picassomuseum i Palacio de Buenavista. Her kan du se mer enn 200 verk av en av 1900-tallets største kunstnere.

Malaga har i alt 37 museer. Picassomuseet er det desidert mest besøkte, med CarmenThyssen-museet, som hovedsakelig har spansk kunst fra 1800-tallet, som nummer to.

Ta turen langs festningsmuren

Borgen Gibralfaro fra det.14. århundre på toppen av byen skal være interessant. Jeg har ikke vært der inne. Da det endelig var min tur i køen for å slippe inn, oppdaget jeg at man måtte betale billetten, 3,50 euro, på automat. Jeg manglet èn euro i mynt. Automaten kunne heller ikke ta 50-euroseddel eller kort, derfor slapp jeg ikke inn.

Men jeg fikk en fin tur langs bymuren som fører helt ned til gamlebyen, og mye bra utsikten på veien.

LEDERTUR: Lederne fra Ustedalen Hotell & Resort har allerede bestemt seg for å reise tilbake neste høst. Hildegunn Leirstein, Marcel Sleeking, Wendy Reinton og Peter Johansson leker i bølgene på La Malagueta-stranden, Foto: Mona Langset / VG

Book neste tur

– Malaga er et perfekt sted å reise til om høsten, sier Trine Sjaastad fra Geilo. Hun sitter på stranden mens kollegaene fra Ustedalen Hotel & Resort leker i bølgene. De er på sin årlige avdelingsledersamling i utlandet, og er strålende fornøyde med Malaga som reisemål.

– Barcelona er for stort. Der blir det vanskeligere for oss å holde sammen. Malaga er helt perfekt. Vi skal tilbake neste høst, sier hun.

Slik kommer du dit

Malaga ligge fire timers flytur fra Oslo. SAS og Norwegian har hyppige avganger hele året. I september og oktober er det avganger hver dag. Det blir litt færre i november.

Du kan også ta tog til Malaga. Det tar i underkant av to og et halvt døgn, inkludert en overnatting i Barcelona siden togene ikke korresponderer. 

Mer om

 1. Spania
 2. Storby
 3. Mat og drikke
 4. Reiseguide
 5. Kunst
 6. Shopping
 7. Strand

Flere artikler

 1. Den store takbar-guiden: På toppen av Malaga

 2. Fem steder vi vil reise til når dette er over

 3. De lokale redningsaksjonene

 4. Taiwan: Tent på Taipei

 5. Legenden om Havanna

Fra andre aviser

 1. Utstillingen «alle» snakker om, åpner i morgen

  Aftenposten
 2. Hvis Kathrine og Cecilie Fredriksen hadde bygd et fotballstadion, ville ingen ha leet på et øyelokk.

  Aftenposten
 3. Bokanmeldelse: Suverent og surrealistisk

  Aftenposten
 4. Fem måter å få seg rimeligere bolig. Dette må du gi avkall på.

  Aftenposten
 5. Tusenvis reddet fra flomvann mens uværet raser videre i Spania

  Aftenposten
 6. Da alt ble digitalt, nærmest forsvant bryterne. Og de ble erstattet med noe helt annet.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder