STJERNEKOKKER: På den prisbelønte restauranten Mugaritz blir gjestene ønsket velkommen inn på kjøkkenet for å se hvordan de mange kokkene jobber for å tilberede de smakfulle rettene. Foto: Nanna Johannessen/VG

Smaken av San Sebastian

Den baskiske gastronomi-byen har flest Michelin-stjerner per kvadratmeter i verden. Det er 18 i alt. Restaurantene serverer smakfulle pintxos, fruktig txakoli og perfekt stekt chuleton. Her er noe av det du bør oppleve.

 • Nanna Johannessen

San Sebastian er kjent som «tapasens hjemby», og er i tillegg verdenskjent for tettheten av michelin-restauranter. Her er det med andre ord ingen grunn til gå sulten. Her får du strand- og storbyferie i ett. Dermed passer byen både som weekend-destinasjon, men også for lengre ferieopphold.

Finn.noReiseAnnonse

Det går ikke direktefly fra Norge til San Sebastian, så litt planlegging i forkant kan lønne seg. En reise til San Sebastian kan også lett kombineres med en tur til Bordeaux i Frankrike eller byferie i Bilbao.

les også

Her får du San Sebastiáns beste luksustapas

STRANDLIV: San Sebastian har mye å by for både for par, single eller barnefamilier. Her fra den populære La Concha-bystranden. Foto: Nanna Johannessen/VG

Her er noe av det du bør få med deg i San Sebastian:

Restauranter i verdensklasse

San Sebastian er kjent som en av de byene i verden hvor det er flest Michelin-restauranter per kvadratmeter. Totalt har byen i årets guide 11 stjerne-belønnede restauranter, med til sammen 18 stjerner.

Planlegger du å besøke noen av disse restaurantene kan det lønne seg å reservere bord god tid i forkant. Noen av stjernerestaurantene serverer kun såkalte «tasting menu’s», og serverer ofte samme meny både til middag og lunsj.

Om du ikke får bord til middag, kan det altså være et tips å booke bord til lunsj. Det er også verdt å merke seg at lommeboken nok blir noe tynnere etter en slikt besøk.

PINTXOS: Hos Txepetxa har de spesialisert seg på pintxos med ansjos og sardiner. Foto: Nanna Johannessen/VG

Da undertegnede besøkte byen i august i fjor gikk besøket til Mugaritz (den eneste restauranten med 2 stjerner i San Sebastian), og Arzak (tre stjerner). Førstnevnte er i tillegg rangert som den niende beste restauranten i verden den prestisjefylte kåringen «World’s 50 best restaurants». Restauranten ligger en 15 minutters kjøretur utenfor byen i landlige omgivelser. Her vil du få en matopplevelse du sjelden vil glemme, strålende service og innovative retter servert på rekke og rad.

Sjansen er også stor for at du blir invitert med inn på kjøkkenet for å se hvordan de mange kokkene tilbereder kveldens retter.

Arzak, som har tre stjerner, er rangert som nummer 31 i «50 best restaurants»-kåringer. Sammenlignet med Mugaritz er dette en mer klassisk «fine dining»-opplevelse, hvor du i tillegg til smaksmenyen har mulighet til å kjøpe retter à la carte. En smakfull opplevelse hvor kokken eksperimenterer med lokale råvarer fra regionen

Andre anbefalte restauranter i Michelin-guiden:

 • 1 stjerne: Kokotxa (Adresse: Kanpandegi 11)
 • 1 stjerne: Zuberoa (Adresse: Pl. Bekosoro 1)
 • 3 stjerner: Akerlare (Adresse: Paseo del Padre Orcolaga 56)

FARGERIKT: På Arzak får du servert fargerike retter av baskiske råvarer. Foto: Nanna Johannessen/VG

Deilig mat og drikke

Som nevnt er San Sebastian verdenskjent for maten du finner her. Her er tre steder du bør få med deg når du besøker gastronomi-byen:

 • Bar Nestor beskrives av mange som en lokal institusjon, og er kjent for sin chuleton (ribeye), stekt til perfeksjon. Her er det få plasser, og du må be om en plass i køen for å vente på tur. Når du får servert sesongens tomater, stekte grønne paprika og kjøttet som smelter på tungen er ventetiden vel verdt det. Nytes med en god rødvin eller den lokale sideren Txakoli. Nam! Adresse: Arrandegi Kalea 11

CHULETON: Bar Nestor er spesielt kjent for sin grillede chuleton, som serveres med tomater og stekte pepper. Foto: Nanna Johannessen/VG

 • Borda Berri er nok en restaurant/bar med småretter i gamlebyen. Her står rettene kun oppnevnt på tavle – på spansk, så her er det bare å prøve seg frem. Her får du himmelsk-smakende baskiske spesialiteter servert på løpende bånd. Denne restauranten er veldig populær, så det kan lønne seg å komme tidlig på dagen. Adresse: Fermin Calbeton Kalea 12
 • A Fuego Negro har fått tildelt en tallerken i michelin-guiden, noe som betyr at maten er av høy kvalitet. Her får du servert mini kobe-hamburgere som er så saftige at de smelter på tungen. Vel verdt et besøk når du er innom gamlebyen. Adresse: 31 de Agosto Kalea

MINIBURGERE: Hos A Fuego Negro kan du bestille saftige miniburgere. Foto: Nanna Johannessen/VG

 • Txepetxa er en pintxos-bar som har spesialisert seg på fisk, og da spesielt ansjos og sardiner kombinert med ulikt tilbehør. Nytes med et glass txakoli – gjerne stående ved bardisken. Adresse: Calle Pescaderia 5
 • Kata 4 Oyster Bar ligger litt ovenfor sentrum, langs Urmuea-elven. Her kan du sitte på utendørsserveringen og nyte ferske østers, eller annen sjømat om du foretrekker det. Adresse: Calle de Santana Catalina 4.
les også

Mesterkokkens helfranske spiseorgie: Her er Hellstrøms favorittrestauranter i Paris

POPULÆR STRAND: La Concha-stranden ligger midt i byen i San Sebastian og når været tillater det ligger folk tett i tett på den brede stranden. Foto: Nanna Johannessen/VG

Strandliv

La Concha-stranden er byens hovedstrand, og strekker seg over en og en halv kilometer midt i sentrum av byen. I badesesongen er det yrende folkeliv langs den brede sandstranden fra tidlig morgen til sent på kvelden. Her er det passe langgrunt, og bølgene blir sjelden for store.

Det er i tillegg plassert store flytebrygger med sklie et stykke ut i vannet – til stor glede for både store og små. Lunsj kan du kjøpe i en av de små bodene, eller du kan spise en bedre (og litt dyrere) lunsj oppe langs strandpromenaden.

Om du vil komme deg bort fra folkemengdene kan du ta båt ut til øya Santa Clara – ute i bukten, hvor du finner en liten strand som bare er 30 meter lang.

Ondaretta-stranden ligger like øst for La Concha, i samme bukt- mellom høyden Monte Igeldo og Miramar-palasset.

I bydelen Gros finner du den mer vindfulle La Zurriola-stranden. Om du er glad i å surfe, eller ønsker å prøve det for første gang er dette stranden for deg.

Gamlebyen

Om ettermiddagene strømmer det folk til gamlebyen, Parte Vieja, som er byens historiske- og sosiale senter. Her ligger de små pintxos-barene tett i tett, og det er ikke uvanlig at folk samler seg gatelangs for å nyte et glass vin eller lokal sider.

Her kan du vandre fra bar til bar, og nyte de mange spesialitetene, eller slå deg ned på et sted, nyte maten og kikke på det yrende folkelivet.

I gamlebyen finner du i tillegg en rekke små butikker, trange smug og St. Mary-basilikaen og Plaza de la Constitución, som er innrammet av trivelige restauranter og barer.

UTSIKT: Fra festningen på Monte Urgull kan du se ned mot gamlebyen og La Concha-stranden. Foto: Nanna Johannessen/VG

Monte Urgull

Bak gamlebyen, og over La Concha-bukten finner du høyden Monte Urgull.

Den korte turen til toppen vil selv de yngste i familien klare, og på toppen belønnes dere med en storslått panoramautsikt over hele byen.

På veien opp gjennom skogen finnes det også en trivelig kafé i gamle festnings-ruiner. På toppen kan du gå inn i Castillo de la Mota, som i det 12. århundre var byens militære forsvar.

I dag er den gamle festningen bygget om til et historisk museum, hvor du blant annet kan lære om hvordan adelen i Spania ferierte i San Sebastian i gamle dager.

PANORAMA: Været kan være skiftende i San Sebastian, men det er nok av ting å finne på også når det ikke er strandvær. Her fra Monte Urgull. Foto: Nanna Johannessen/VG

Shopping

Ønsker du et avbrekk fra mat og strandliv har San Sebastian like gode muligheter for shopping som andre spanske storbyer. Midt i sentrum finner du det store kjøpesenteret La Bretxa, hvor du finner både restauranter, motebutikker, kino og et stort matmarked.

Her finner du også San Martin-markedet, som huser både internasjonale kleskjeder og delikatesseforretninger.

I bydelen Gros finner du flere kunstgallerier, antikvitetsbutikker og surfebutikker, mens gamebyen byr på alt du kan ønske av suvenirer.

Her kan du bo

 • Pension Ur-Alde er et lite pensjonat med seks rom ligger i en sidegate gamlebyen, bare to minutters gange unna de beste pintxos-barene. Adresse: Portu Kalea 17
 • Sercotel Hotel Europa ligger like ved La Concha-stranden og cirka 7 minutters gange unna gamlebyen. Adresse: San Martin Kalea 52
 • Hotel Londres Y Inglaterra er et klassisk og ærverdig hotell ligger som nærmeste nabo til La Concha-stranden, og har rom som vender rett ut mot bukten. Adresse: Zubieta Kalea 2

Slik kommer du dit

Det går ikke direktefly fra Norge til San Sebastian. En mulig rute er med Vueling fra Oslo, via Barcelona til San Sebastian Airport (EAS).

To andre mulige reiseruter er med British Airways via Madrid til San Sebastian, eller Air France via Paris til Biarritz (BIQ) i Frankrike (50 minutters biltur unna San Sebastian). Om du velger en av disse alternativene gjelder det å passe på at mellomlandingene ikke blir for lange.

Norwegian flyr til Bordeaux i Frankrike fra april til oktober. Herfra kan du kjøre bil til San Sebastian (cirka 1 timer og 40 minutter), tog eller buss.

Du kan også fly med Norwegian til Bilbao (BIO) i perioden mai-oktober. Herfra kan du kjøre bil (cirka 1 time og 15 minutter), eller buss eller tog til San Sebastian.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Les også

Mer om

 1. Michelin
 2. Mat og drikke
 3. Restaurant
 4. Shopping
 5. Spania
 6. Storby
 7. Kjøkken

Flere artikler

 1. Dette er verdens beste strender, ifølge Tripadvisor

 2. Pluss content

  Reiseguide: Slik får du sett de norske superstjernene i aksjon

 3. Thirassia – en tidsreise til Hellas før turistene

 4. De fineste stedene å reise på påskeferie

 5. Kroatia: Deilig by- og badeliv i Split

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder