ANGKOR WAT: Munker foran tempelet. Foto: Peter Charlesworth / LightRocket / Getty Images

En vill, vakker og vemodig reise gjennom Kambodsjas historie

En reise til Siem Reap er som å vandre inn på et filmsett. Som en eventyrer utforsker du gamle sivilisasjoner og kulturer.

 • Hans Bakken

Planlegger du en reise til Kambodsja, har du sikkert tatt frem en fet sprittusj, og avmerket Siem Reap og Angkor, med et stort rødt kryss på reisekartet.

Finn.noReiseAnnonse

Bli med oss i tre dager til Siem Reap i Kambodsja.

les også

Backpacking for nybegynnere

APER: Makaker og turister har overtatt ruinene fra det gamle Khmer-riket. Foto: Foto: Hans Bakken

Dag 1 – I konger og filmstjerners fotspor.

Første dag går turen til Angkor-byen. For nesten tusen år siden var Khmer-riket en regional stormakt. I dag er det imidlertid to typer pattedyr som konkurrerer om herredømme over ruinene: aper og turister. Bayon, Ta Prohm, og selvfølgelig Angkor Wat er de mest populære stedene å besøke.

Angkor Wat er Kambodsjas arkeologiske kronjuvel. Bygningskomplekset er en hinduistisk helligdom som ble bygget på 1100-tallet, og er så unikt at det i dag er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

les også

Fem plastfrie hoteller

Kurver med stekte insekter og selgere som vil tjene en slant er et vanlig syn ved inngangen til området. Ikke bli overrasket om en munk, ikledd tradisjonell oransje drakt, plutselig ber deg om en selfie.

Når du passerer den ytre muren oppdager du at plassen foran tempelet er stor og romslig. Tempelet er plassert i midten på majestetisk vis, som en kongekrone på en stor grønn pute. Her kan du beundre og ta bilder, mens du knasker på en stekt gresshoppe.

KRONJUVELEN: Angkor Wat er den mest kjente av bygningene i Angkor-komplekset. Foto: Foto: Hans Bakken

Noen få kilometer nordover finner du Angkor Thom, den sentrale delen av Angkor-komplekset. Her er Bayon-tempelet, et buddhistisk tempel, med over 200 ansikter hugd ut i steinblokkene. Ansiktene pryder tårn og fasader. De nærmest betrakter deg i det du driver omkring i de klaustrofobiske ruinene.

NATURLIG: Trær og røtter som omfavner ruinene i Ta Prohm ser både dramatisk og vakkert ut. Foto: Foto: Hans Bakken

Angkor Wat byr på åpne løsninger og majestetisk arkitektur. På den andre siden byr Ta Prohm på gjengrodde områder, hvor man lett farer seg vill. Angelina Jolie-entusiaster bør finne tid til tempelet, for deler av filmen Tomb Raider (2001) ble spilt inn her, med god grunn: En mystisk og fascinerende labyrint, sammenvevd av røtter, planter, jord og stein, og omringet av høye trær. Klar til å sluke enhver uforberedt eventyrer som måtte finne på å gå seg vill.

Når dagens eventyr er over kan du pleie kampsårene (les: myggstikk og liktorner) på et av flere spahotell i byen.

les også

Filmsettene som øker turismen

KAMPUNG PHLUK: Bygningene er plassert på stolper for å unngå flom i regntiden. Det gir åpenbart god utsikt i tørketiden. Foto: Hans Bakken

Dag 2 – En flytende by

Vil du komme deg vekk fra by og templer bør du sjekke ut «Floating village». Kampung Phluk, er en samling mindre landsbyer, bygget rundt elven Tahas.

Elven sniker seg som en slange mot Kambodsjas største innsjø, Tonlé Sap. Under regntiden stiger elven slik at bakken stort sett dekkes av vann. For at interiør, kjæledyr, og annet løst ikke skal flyte av sted ned elven, har innbyggerne satt husene på påler. Når vannet stiger ser det ut som om husene flyter på vannet – derav kallenavnet «Floating Village».

FLOATING VILLAGE: Hus på påler. Foto: Hans Bakken

Båten som fører deg opp elven er åpenbart designet av en Kambodsjansk Reodor Felgen-type, for her er det meste satt sammen på oppfinnsomt vis. Redningsvester er ikke nødvendigvis prioritert, og motoren er ikke innkapslet. Man kan dermed forvente en del støy. Imidlertid er båten både smidig, flytedyktig og rask. Om du er det samme, så får du en helt trygg båttur.

Ved elvens utløp kan du besøke en slange- og krokodillefarm, hvor de uheldige utvalgte – reptilene altså, ikke turister – blir servert som delikatesser dagen derpå.

«PUB STREET»: Belysningen er like fargerik som kulturen. Foto: Hans Bakken

Tilbake i byen avslutter du dagen med en tur til Siem Reaps nattmarked og bargate – «Pub street» på folkemunne. Her finner du restauranter, barer og matboder som kjemper om din oppmerksomhet. Pulserende musikk, vidunderlig matlukt, og epileptisk belysning dominerer gatebildet. En sterk kontrast til landsbylivet du tidligere bevitnet. Her kan nytes både kald pils og grillet frosk på pinne.

KILLING FIELDS: I tempelet Wat Thmay får du oppleve folkemordet på nært hold.

Dag 3 – «Killing fields»

Står du opp den siste dagen uten å være nevneverdig fyllesyk, og vil ha en mer alvorstynget leksjon, kan du sette deg inn i en mørkere side av Kambodsjas historie. For det er vanskelig å glemme Kambodsjas dystre fortid.

Foreviget i spillefilmen "The Killing Fields" (1984) regjerte Røde- Khmer med jernhånd på 70-tallet. Angivelig ble rundt to millioner mennesker drept av regimet. En tur til Wat Thmay-tempelet gir deg en grøssende innføring i historien om folkemordet. Levninger fra Siem Reaps “killing fields” ble funnet i en massegrav utenfor byen og fraktet hit. Her får du oppleve grusomhetene på nært hold i form av hodeskaller og menneskebein stablet sammen i et lite tempel-hus. Plaketter forteller om skjebnen til enkelte ofre. Et morbid skue, men likevel en viktig del av Kambodsjas nyere historie.

HODESKALLER: De som besøker tempelet får en grusom påminnelse om hva som foregikk her for noen tiår tilbake. Foto: Hans Bakken

5.000.000 landminer kan fortsatt ligge begravd i jorden. På utsiden av byen ligger et landmine-museum. Museet viser frem miner som Røde Khmer la ut, men som nå er gravd opp og deaktivert. De fleste ble deaktivert av museets grunnlegger, og tidligere barnesoldat, Aki Ra (født Eoun Yeak) – imponerende nok.

Kultur

Kambodsjas befolkning slikker fremdeles sine sår, men gløden og positiviteten er tilbake. Vil du avslutte reisen på en positiv note bør du få med deg Phare-sirkuset og Aspara danseteater. Her demonstreres kroppskontroll og gehør i form av dans, akrobatikk og mimikk, i skjønn forening, utmerket akkompagnert av tradisjonell musikk. Melodier fra tradisjonelle instrumenter skaper et mantra, som følger deg lenge etter at seansen er avsluttet. På samme måte er opplevelsene og eventyrene med deg lenge etter at du har forlatt Siem Reap, og Kambodsja.

VAKKERT: Solnedgang ved innsjøen Tonle Sap. Foto: Hans Bakken

Her kan du bo:

Eksklusivt: Belmond La Résidence d'Angkor. Vil du påspandere deg litt ekstra luksus velger du dette femstjerners hotellet. Fra ca. 2100 kroner per natt.

Middels: Lynnaya Urban River Resort Her får du mye for pengene. Store rom, flott basseng og eksemplarisk service. 4,5 stjerner. Fra ca. 530 kroner per natt.

Budsjett: Sidewalk Never Die Hotel Siem Reap. Hipt trestjerners budsjetthotell med basseng. Perfekt for sparsomme backpackere. Fra ca. 140 kroner per natt.

Her kan du spise:

Billig: Lilypop. God mat for en rimelig penge. Forholdsvis sentral beliggenhet. Adresse: 020 Taphul Road, Siem Reap 17259

Mindre billig: Palate Angkor Restaurant & Bar. Elegant restaurant med avslappet atmosfære, uteservering på taket, og live musikk på lørdager. Tilknyttet Lynnaya Urban River Resort. Adresse: Acha Sva Road, Siem Reap 17259

Ekstraordinært: Bugs kafé. Hvis du vil prøve noe utenom det vanlige, kan du ta turen innom Bugs Cafe. Som navnet antyder serverer de insekt-baserte retter, med stil. Vel bekomme! Adresse: Siemreab-Otdar, Siem Reap

Slik kommer du hit:

Det finnes ingen direktefly til Siem Reap, men mange er på gjennomreise i byen. Kombiner gjerne reisen med disse storbyene:

Hanoi: Direkterute til Siem Reap med VietJet Air og Vietnam Airlines.

Bangkok: Direkterute til Siem Reap med AirAsia og Thai Smile.

Da Nang og Ho Chi Mihn: Direkterute til Siem reap med Kambodsja Angkor Air og Vietnam Airlines

Buss fra Phnom Pehn.

Les også

Mer om

 1. Kambodsja
 2. Angkor Wat
 3. Reise
 4. Reisetips
 5. Ferie
 6. Kultur

Flere artikler

 1. Rundreiseguide til Kambodsja

 2. De lokale redningsaksjonene

 3. Amman: Et urbant vannhull i Jordan

 4. Livsglade Las Palmas

 5. Porto - et godt alternativ til Lisboa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder