POPULÆR: Den kjente stranden Cala Fuili lover krystallklart vann og sandbunn. FOTO: Malene Emilie Rustad

Eventyr for to på Sardinia

Blant høye klipper og viltvoksende busker, skjuler kjærestepar seg fra omverden. Sardinia er både romantisk og spennende.

SARDINIA (VG Reise) Midt i Middelhavet ligger Italias nest største øy med sitt uberørte landskap, milde klima og klare turkise vann omkranset av bratte klipper. Som et nyforelsket kjærestepar på tur, reiste vi til Sardinia med et håp om å finne ensomme bukter og plasser hvor en ikke trenger å ligge side om side med fremmede turister. En utfordring som ofte er stor på velkjente øyer.

FIN STRAND: Et lite stykke unna de største hotellene ligger Maggio Beach. FOTO: Malene Emilie Rustad

Nordmenn reiser bort til tross for finværet

Utgangspunktet var Alghero, også kalt for Italias Barcelona. Vi skjønte fort hvorfor. Her hadde hele turiststrømmen samlet seg på magisk vis. For å unnslippe massene av folk og overfylte strender, lå vi ut på egen hånd. Femten minutter nord for turisthotellene på Alghero fant vi de lokales favorittstrand, Maggio Beach. Synet av gårsdagens taxisjåfør vitnet om at vi var kommet til rett sted. Stranden ved ligger nemlig litt mer skjult enn turiststrendene, og det er ingen hotell ved denne stranden.

Finn.noReiseAnnonse

PÅ OPPDAGELSESFERD: Å sykle langs kystlinjen på Sardinia byr på frisk luft, gode sykkelstier og vakkert landskap. FOTO: Malene Emilie Rustad

Reiseguide: Forført av Sicilia

Jakten på privatliv

Maggio Beach er absolutt et fint sted å plaske i vannkanten, men i jakten på noe mer øde, tok vi fatt nordover på sykkel. Flere steder tilbyr sykkelutleie langs hovedgaten Via Lido, og stiene er behagelige for alle bakender.

Brisen langs kysten satte fart på beina, og før vi visste ord av det havnet vi ned en stikkvei som førte til en stengt port. Til venstre for porten glimtet havet til bak store trær og busker. En mindre opptråkket sti førte oss ned til Capo Geileira, en fredfull og turkis bukt, tom for landkrabber. Det var svalt på berget, og vannet var forfriskende og klart.

FREDFYLT: I bukten Capo Geileira var vi de eneste landkrabbene. FOTO: Malene Emilie Rustad

Fem romantiske hoteller

Senere lærte vi at Capo Geileira er en mindre kjent bukt hvor lokale seilbåter og kjente liker å kaste anker. Her er absolutt en av de bedre mulighetene til å være alene.

For å komme dit uten båt, sykler dere nordover i rundt 40 minutter til dykkesenteret Capo Geilera Dives. Sykle helt frem til porten, og til venstre finner du en gjemt liten sti. Du skal lete lenger etter en like skjult og fin plass som dette.

Stopp innom Officine Cafè for lunsj på veien tilbake til Alghero. Kafeen har en koselig bakgård, god kaffe og deilige sandwicher.

CALA GONONE: I denne lille byen er det vakre strender, men færre turister. FOTO: Malene Emilie Rustad

Fredfulle grotter

De fineste stedene tar litt lengre tid å finne frem til. For å virkelig utforske Sardinia, ble leiebil et ypperlig fremkomstmiddel. Vi satte først kursen mot den lille fiskebyen Stintino i nord. Men fremme på Sardinias mest berømte strand, La Pelosa, ble folkemassen overveldende. La Pelosa skal ha for sitt upåklanderlige turkise vann, men å dele solseng med tusenvis av andre er ikke drømmen for eventyrlystne kjærestepar.

Med godt mot kjørte vi mot de berømte hulene ved Cala Gonone på østkysten. På strekningen ligger Sassari, den nest største byen på Sardinia. Storbyen er rik på kultur, historie og kunst – og noen av øyas deiligste kafeer. Stopp innom Nuts Juice Bar Cafe for et utvalg av forfriskende juicer, god kaffe og lunsjretter til en fin pris. Veien videre er lang og noe kronglete, men idet vi kjører ned mot selve Cala Gonone, åpner et usedvanlig vakkert landskap seg opp. Nedstigningen tok pusten fra meg.

BARFØTT: Det krevdes ikke mye for å komme seg innover mot grottene, men joggesko anbefales! FOTO: Malene Emilie Rustad

Fem fantastiske steder i Europa

På kysten ved Cala Gonone ligger små strender og grotter langs enorme fjellklipper. Den ville kyststrekningen er flere ganger kåret til Europas fineste, og her er det aktiviteter som passer utmerket for deg som ønsker litt adrenalin. Selv tok vi bena fatt på vei til grottene Bue Marino fra den kjente stranden Cala Fuili, men måtte stoppe opp da det ikke gikk an å komme seg videre. Ivrig hoppet kjæresten min ut i vannet og fikk øye på en av grottene fra havets skummende bølger.

– Skal vi virkelig svømme inn i grotten der? Ropte jeg forfjamset og litt redd.

– Jada, det klarer vi, overtale kjæresten min meg.

KJÆRESTE-VENNLIG: På Cala Fuili er det gode muligheter for å få en liten plass for seg selv, til høyre for stranden ligger skjulte grotter og venter. FOTO: Malene Emilie Rustad

Med noen nølende bevegelser kom jeg meg ut i vannet. Og oppdagelsen vil jeg aldri glemme. Kun femti svømmetak unna lå en ensom grotte med vakre utskjæringer i taket og egen sandstrand til inngang. Strevet var verdt det.

Inne i grotten var det kun oss to. Og ettersom ingen telefoner eller kameraer fikk bli med på ferden, ble det heller ingen muligheter til å forevige øyeblikket. De dyrebare minnene er lagret godt bak i venstre hjernehalvdel.

Hvis dere vil se grottene, så er det muligheter til å leie en privat båt eller kaste seg på en liten ferge inn til de største grottene fra Cala Gonone.

KJENT STRAND: Cala Fuili lokker til seg turister på grunn av grunn av sitt klare vann og nærliggende grotter. FOTO: Malene Emilie Rustad

Milano: mer enn mote og shopping

Romantiske gamlebyen

Bor dere i Alghero, så er det steder å utforske for selv privatsøkende kjærestepar. I ytterkanten av gamlebyen i Alghero finner vi det kjente markedet Via Giuseppe Garibaldi med italienske matboder, håndlaget smykker og kokkeshow. Boden som tilbyr «øyas beste Paella», vitner om den spanske erobringen av øya på 1400-tallet og dens kulturelle innflytelse siden.

ALGHERO: Gamlebyen i Alghero er en vakker labyrint av brosteinsgater og høye pastellfargede bygninger. FOTO: Malene Emilie Rustad

Selve gamlebyen er fylt av små, trange brosteinsgater på kryss og tvers som fører deg rundt i en sirkel av pizzeriaer, italienske delikatesse-sjapper og vintage-butikker med særegent utvalg. Turen innom Frida Lángelo Vintage blir til en liten skattejakt blant Levis jeans, kjoler fra 80-tallet, kule herrejakker og annet dilldall i glamorøs italiensk stil. Butikkinnehaver Silvia Macina er ikke treg med å vise frem sine favorittgjenstander.

PIZZERIA: La Furat er et koselig og lite pizzeria midt i gamlebyen, litt skjult fra omverden i en bakgate. FOTO: Malene Emilie Rustad

Er dere ute etter byens triveligste pizzeria, ligger lille og forlokkende Lu Furat i en smal sidegate i gamlebyen. Trangt om plassen hives det nedpå restaurantens spesialitet, tynn steinovnsbakt bunn med bøffelmozzarella, ruccola og balsamico. Bitene tilfredsstilte ganen og magen etter lange dager med eventyr.

SJARM: I gamlebyen i Alghero finner du koselige gater og deilig italiensk mat. FOTO: Malene Emilie Rustad

Her kan dere spise

OK Pizza

Denne lille pizzasjappa er mye mer enn ok. Dra hit for et enklere måltid eller ta med takeaway tilbake til hotellrommet. Pizzamenyen er overveldende stor, så be om servitørenes favoritt og nyt den ferske steinovns-herligheten.

Adresse: Via Sebastiano Satta, 102, 07041 Alghero

Gelateria Mont Blanc

I Alghero, rett ved de mest turistoppslukte strendene, finner du Gelateria Mont Blanc, trolig Algheros beste iskrem. Italienere på ferie lovpriser denne iskremen, og ikke uten grunn. Pistasjisen og hasselnøttisen er det beste vi har smakt. All iskremen blir laget av 21 år gamle Alessandro som gledelig gir deg de største smaksprøvene.

Adresse: Via Lido 63, 07041, Alghero

Nautilus

Mye av maten på Sardinia er basert på fisk og skalldyr, og på Nautilus får du den beste, servert med en vakker solnedgang til. Er du fan av dessert må du også prøve Cremé bruleen.

Adresse: Via la Maddalena 4, 07041, Alghero

Lu Furat

Et koselig og lite pizzeria midt i gamlebyen, litt skjult fra omverden i en bakgate. Rimelig og ekstremt god pizza. Prøv spesialiteten Lu Furat med bøffelmozzarella, sterk italiensk pølse og ferske tomater eller Tia Buffala med ruccola og balsamico. Nam.

Adresse: Via Columbano 8 Via Minerva, 20, 07041, Alghero

ROMANTISK: Langs kystlinjen ved gamlebyen i Alghero er det ingen masete gatesangere, men en fiolinist i ny og ne. FOTO: Malene Emilie Rustad

Så mye bør du tipse

Her kan dere bo

Budsjett – Rina Hotel

Firestjerners Rina Hotel ligger rett ved strandkanten i Alghero. Herfra har du kort vei til både gamlebyen og byens bedre strender.

Middels – El Faro Hotel & Spa

Dette firestjerners hotellet ligger ved en liten bukt på ytterkanten av Alghero sentrum. Beliggenheten er perfekt for deg som vil dra på oppdagelsesferd på dagen og spise i gamlebyen på kvelden.

Luksus – Villa Las Tronas Hotel & Spa

Dette vakre hotellet ligger i ytterkanten av gamlebyen i Alghero. Med egen privat strand, park og en vakker hage, er dette ikke et sted for hvermannsen.

Slik kommer du dit

Flyturen fra Oslo til Alghero på vestkysten tar tre timer og 20 minutter. Blant annet flyr Ryanair og TUI direkte til Alghero, og Norwegian flyr direkte til Oblia på Østkysten.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder