DUBLIN: Hovedstaden i Irland er en ung by og cirka 40 prosent av landets befolkningen bor i Dublin. Her ser du Samuel Beckett Bridge. Foto: Dave G Kelly / Moment RF

Byguide: Helgetur til Dublin

Du må ikke tro du er ferdig med Dublin når du har gjort unna Guinness, Jameson og Temple Bar.

 • Trine Jensen-Burke

DUBLIN (VG reise) Det mangler ikke på ting å se og gjøre i Dublin, og har du allerede tatt turen hit har du nok fått med deg mange av byens mest kjente og kjære turistattraksjoner allerede. Fra det enorme Guinness bryggeriet til vakre St. Patrick’s Cathedral. Du har sikkert krysset Liffey-elven over Ha'Penny Bridge og latt deg imponere over både eldgamle Book of Kells og The Long Room på Trinity College, og ikke minst tatt en øl – eller flere, i livlige Temple Bar.

Finn.noReiseAnnonse

Alle disse er verdt et besøk, men vil du oppleve et litt annerledes Dublin burde du komme deg ut av turistløypen – for denne byen gjemmer nemlig noen av sine beste opplevelser utenom allfarvei og turistbussenes stoppesteder.

les også

Fem grunner til å besøke Notting Hill

FØRSTE GANG: Reiser du til Dublin må du få med deg Guinness, Temple Bar og også en tur til St Patrick’s Park om været er fint. Foto: David Soanes Photography / Moment RF

Ung gammel by

Dublin ble først grunnlagt av vikingene rundt år 840, men til tross sin gamle historie har byen i dag Europas yngste befolking, hvor en langt større del av innbyggerne enn det som er tilfelle i andre Europeiske storbyer er under 30 år. Per i dag bor omtrent 40 prosent av hele Irlands befolkning i Dublin, og etter all sannsynlighet kommer hovedstaden til å fortsette med denne kraftige folkeveksten i årene fremover.

Store bedrifter og arbeidsplasser som Google, Facebook, Airbnb, Twitter, Linkedin og IBM tiltrekker seg ung, velutdannet og internasjonal arbeidskraft fra hele verden, og området hvor mange av disse befinner seg har på folkemunne nå fått navnet «Silicone Docks».

Resultatet er en by som syder av liv hele uken igjennom.

les også

Fem Londonopplevelser for gutta

Den økonomiske krisen som rammet Irland hardt for knapt et tiår siden synes for lengst å være over. I dag er Dublin er en by som oser optimisme, fra store fremtidsplaner til nyåpninger i et tempo så raskt at det er vanskelig å holde tritt.

Gjør som de lokale

Dublin er en «city of villages», ifølge innbyggerne selv. Altså en by satt sammen av mange små landsbyer, som nå mer eller mindre er vokst sammen til en storby. DART-toget tar deg enkelt og rimelig mellom småbyene – både nordover og sørover langs kysten. Her vil du finne mange spennende spisesteder, severdigheter, utkikkspunkter, shopping og flott natur. Noen stopp sørover fra sentrum av Dublin kommer du til den lille kystforstaden Dun Laoghaire – som er et yndet utfluktssted for lokalbefolkningen i helgene, spesielt om været spiller på lag. Her bør du unne deg en spasertur utover den lange steinmoloen East Pier, det er en spasertur på 1,3 kilometer om du skal helt ut til fyrhuset. Skinner solen kan du ikke gjøre dette uten en softis fra den ikoniske iskrembutikken Teddy’s Ice Cream. På søndager er det ekstra mye liv og røre i den søvnige kystbyen, for da arrangerer Farmer's Market – Bondens Marked, i Dun Laoghaires People’s Park.

Tips: Hit bør du ankomme på tom mage, for fristelsene er mange og ikke langt mellom.

«THE DEAD ZOO»: Ta med barna til Dublins Natural History Museum. Foto: Trine Jensen-Burke

Besøk St. Valentines gravsted

Slett ikke alle er klar over at den lille bevingede fyren vi forbinder med kjærlighetsfeiringen 14. februar faktisk var en virkelig person. I gamle dager var St. Valentine en prest som døde som martyr fordi han fortsatte å smi forelskede par i hymens lenker etter den romerske keiseren Claudius hadde forbudt både forlovelser og ekteskap i et forsøk på å «kaste ut» kristendommen av Romerriket.

Først flere år etter sin død ble Valentine erklært som en helgen og fraktet til Irland for å bli stedt til hvile. Krypten hvor han ligger begravd befinner seg i dag i kirken Whitefriar Street Church midt i Dublin. Den dag i dag kommer par hit for å be St. Valentine om råd når de har problemer i forholdet eller ekteskapet, og hvert år den 14.februar kan par som skal gifte seg komme hit og få lest St. Valentine's sin velsignelse over ringene de skal gi hverandre.

les også

På weekendtur til Belfast

Opplev «The Dead Zoo»

Reiser du med barn til Dublin har du sikkert fått med deg at det finnes en flott dyrehage i byen – idyllisk plassert midt i gigantiske Phoenix Park. Men et annet – og ofte langt mer spennende, sted å besøke er Dublins Natural History Museum. På folkemunne bedre kjent som «The Dead Zoo». Her finner du over 10.000 utstoppede dyr – fra edderkopper til elefanter. Det unike bygget åpnet dørene for første gang i 1857 og er utformet som et gammeldags kabinettmuseum. Bygget har ikke gjennomgått store forandringer siden da og andre etasje i museet er en opplevelse du sent kommer til å glemme.

DOLLARD & CO.: Her kan du både spise og shoppe. Foto: Trine Jensen-Burke

Her spiser du

Dollard & Co.: Dette er en slags hybrid mellom matmarked, delikatessebutikk, kafé og restaurant. Gigantiske Dollard & Co. er perfekt for en rask matbit om sulten kommer smygende på. Her finner garantert alle noe som smaker, og du vil helt sikkert la deg friste til å kjøpe med deg noe hjem også.

Bibi’s Café: Bibi’s ligger godt gjemt midt inne i et område av Dublin 8 hvor det finnes få turister. Her er det stort sett bare lokalbefolkningen selv som ferdes. Kommer du før lunsj-rushet kan du være heldig å kapre et bord ute i solen. Her får du det som kanskje er byen beste suppe, for ikke å glemme sandwich – chorizosandwichen er legendarisk. Og ikke tenk på å forlate før du har bestilt en «peanut butter brownie» – en utskeielse du ikke kommer til å angre på.

les også

Seks spisesteder du må innom i Dublin

Cotto: Kjenner du deg sugen på skikkelig god pizza hopper du i en taxi fra sentrum og ber sjåføren ta deg til Cotto – det er nemlig verdt turen og de på 8-10 euroene det koster å komme deg dit. Cotto servererogså en fantastisk brunsj i helgene.

Our haggis is on the way from our Scottish supplier and our bonnie whiskies are confirmed. Still some places left for the 25th January. Link in bio. #whisky #whiskey #scotch #burnsnight #rabbieburns

Pubene du må besøke

The Confession Box: Litt nord for Liffey finner du puben The Confession Box. Puben er oppkalt etter et rykte om at opprørsleder Michael Collins – en sentral figur i Irlands kamp for frigjøring fra Storbritannia, pleide å ta turen innom nettopp denne baren for å betro seg til en prest om hva han holdt på med.

Til tross for a puben ligger et steinkast fra hovedgaten O’Connell Street, så er det stort sett lokalbefolkningen selv som møtes her for å ta en øl eller to. Puben har også vunnet pris for å servere byen beste Guinness to år på rad.

The Stags Head: Gjemt unna i en liten bakgate – et steinkast fra både Grafton Street og Temple Bar, finner du The Stags Head. Det sies at dette er den første puben i Irland som fikk innlagt strøm. Den gamle puben er sjarmerende og serverer en fortreffelig pint. I 2016 ble den kåret til Irlands beste pub.

les også

Dublin: Disse pubene må du se

L. Mulligan Grocer: Hopp i en taxi til Stoneybatter for en tur innom gastro-puben L. Mulligan Grocer. Denne bør du få med deg, spesielt om du er litt sulten. Her får du nemlig ikke bare slukket tørsten, men du kan også nyte et bedre måltid. Velg fra «sample»-menyen, eller gå for full hovedrett og dessert.

Velg mellom puben mange øltyper eller gå for en whiskey. Er du en whiskydrikker kommer du garantert til å la deg imponere av de over 140 forskjellig typene denne baren har å velge mellom.

Getting ready for a day of exploring the city with heated floors and white Carrera marble 🙌🏼 #designhotels #LHWtraveler

Her bor du

Dean Hotel: Kult boutique hotell som også huser Sophie's – en restaurant med det som kanskje er byens beste utsikt.

Adresse: 33 Harcourt St, Saint Kevins, Dublin 2

les også

Seks hotellåpninger å glede seg til i 2018

The Marker Hotel: Her er det høy Instagram-faktor. Ikke sjekk ut uten å ha tatt en drink på takterrassen her.

Adresse: Grand Canal Square, Docklands, Dublin 2

Generator Hostel Dublin: Hipt, ungt og veldig kult. I den urbane arbeiderklasse-bydelen Smithfield – bare noen minutter unna sentrum og O'Connell Street med trikken (Luas), bor du både billig og bra.

Adresse: Smithfield Square, Dublin

Mer om

 1. Dublin
 2. Restaurant
 3. Museum
 4. Shopping
 5. Storby
 6. Reiseguide
 7. Reise

Flere artikler

 1. Amman: Et urbant vannhull i Jordan

 2. Helgeturer i vår: Syv steder å besøke

 3. Besøk Athenernes Athen

 4. En vill, vakker og vemodig reise gjennom Kambodsjas historie

 5. Pluss content

  Tips og triks: Alt du må vite om Red Dead Redemption 2

Fra andre aviser

 1. Nå inntar Brann-fansen Dublin: – Taxisjåføren sa det var mellom 700 og 900 puber her ...

  Bergens Tidende
 2. Storbritannia-ekspertens guide til London: – Kom deg ut av Oxford Street

  Fædrelandsvennen
 3. Rimelig, ferskt og i et stykke av gangen: Her er fem pizzasjapper du bør besøke neste gang du er i New York

  Bergens Tidende
 4. Førjulsstemning på britisk vis

  Bergens Tidende
 5. Førjulsstemning på britisk vis

  Fædrelandsvennen
 6. – Skrikende og hylende passasjerer trodde vi skulle krasje

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no