PORTO: En fargerik by Foto: Camilla Hellum

Porto - et godt alternativ til Lisboa

Vakre farger, langstrakt havn, behagelig stemning, god mat og vin gjør Porto til et godt alternativ til Lisboa om du skal på helgetur til Portugal.

Siden 1996 har gamlebyen i Porto, Ribeira, stått på UNESCOs verdensarvliste, og det er enkelt å forstå hvorfor. Smale, historiske gater og hus, samt fasader og fliser i alle regnbuens farger preger Ribeira.

Det er spennende å gå på oppdagelsesferd i de trange smugene, men det fineste overblikket over byen får du fra broen Dom Luis I. Kom deg gjerne opp på det øverste partiet hvor utsikten er aller best. Det er mulig å gå opp, men om du ikke orker, og vil ha med deg en ekstra turistattraksjon, kan du ta glassheis à la Fløybanen opp.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Lisboa – «Europas San Francisco»

FUGLEPERSPEKTIV: Fra broen Dom Luis I får du perfekt utsikt over byen. Foto: Camilla Hellum

Når bilder er knipset av havnen og husene som ligger tett-i-tett oppover åsen som tetrisbrikker, er det på tide å sette kursen mot tradisjonsrike Majestic Café for kaffe og Pastel de nata. Kaffe og «Harry Potter»-bokhandler Majestic Café er en institusjon à la Angelina i Paris. Kafeen åpnet dørene under navnet i Cafe Elite i 1923, og interiøret er inspirert av «le belle epoque». Hit tar både turister og de lokale turen, så forvent kø.

Harry Potter-inspirasjon

Om du ikke orker kø og høy akustikk, anbefaler lokale heller å ta en kaffepause på Café Guarany. Denne kafeen har også fransk meny, og er eid av Barris-familien, som også eier Majestic. Guarany ligger nære neste stopp på ruten, nemlig bokhandleren Livraria Lello. Med grunnleggelse i 1881 er Livrario Lello en av Portugals eldste bokhandlere.

The Guardian og Lonely Planet har gjentatte ganger kåret stedet til en av verdens beste og vakreste bokhandlere. Ryktene sier at deler av Harry Potter-universet er inspirert av det vakre interiøret, og at forfatter J.K. Rowling var stamkunde av butikken da hun bodde og jobbet i Porto i perioden 1991–1993.

les også

Ny Harry Potter-park: – Verdens beste fornøyelses-opplevelse

MER UTSIKT: Porto sett fra innsiden fra Miradouro da Vitoria. Foto: Camilla Hellum

Kunst, portugisisk design og mozzarellabar

Er du av typen som aldri får nok av fin utsikt, kan du gå innom Miradouro da Vitoria før lunsj. Utsiktspunktet er i tillegg til Dom Luis et av byens beste, og veien opp gjennom kronglete gater er spennende. Her får du muligheten til å se autentiske nabolag uten turistbutikker og kafeer.

For lunsj like i nærheten av Miradouro da Vitoria er Puro 4050 et godt alternativ. Her får du moderne, italienskinspirert mat. Puro har blant annet en egen mozzarellabar, og burrataen deres med cherrytomater anbefales til forrett. For trøffelelskere er pizzaen med sopp og trøffel et must, tiramisuen med portvin til dessert er også et spennende valg.

Er du mer giret på is enn tiramisu, kan turen legges til Gelateria Artesanal Mo-Mo. Her lages isen av naturlige ingredienser, flere av variantene er også veganske.

Hvis du liker Portugal: Syv grunner til å besøke Lisboa

KAKE: På den franske kafeen Chouquette, Patisserie et Cuisine franchise kan du blant annet smake kake med lavendel! Foto: Camilla Hellum

Trendy gater

Andre must å få med seg i Porto, er gatene Rua de Miguel Bombarda og Rua do Almada, og parken Gardens of the Crystal Palace.

I de trendy gatene Rua de Miguel Bombarda og Rua do Almada finner du flere spennende vintagebutikker, kunstgallerier, kafeer og små, unike butikker med portugisisk design.

Den franske kafeen Chouquette, Patisserie et Cuisine franchise i Rua de Miguel Bombarda er verdt å stikke innom. Her lager innehaveren spennende kaker med alt fra hasselnøttkrem til lavendel, så stikk innom for en ettermiddagspause eller fransk frokost om du er innom på morgenen.

Gardens of the Crystal Palace er en stor og utrolig fin park som ligger ved utkanten av Rua de Miguel Bombarda. Gå hit for å slappe av, nyte utsikten over byen eller se påfugler.

Hjemmekoselige overnattingssteder

I Porto er det mange koselige gjestehus med få rom, hjemmelaget frokost og gjestmilde verter. Bo «hjemme borte» på for eksempel My Home in Porto – et koselig, lite hus eid av Juan de Mayoralgo.

My Home in Porto har tre gjesterom (et rosa, et grønt og et gult) som alle er innredet av Juan med gamle møbler (som sofaen fra besteforeldrene hans) og nytt, portugisisk design. Juan har forsøkt å beholde så mye som mulig av det originale i huset, som er fra 1930-tallet. Badene er heldigvis renovert, men utenom det er mye bevart.

Fra ni om morgenen serveres frokost på kjøkkenet, også denne lages av Juan som disker opp med ferskpresset juice, egg og bakervarer. Under frokosten er det mulig å utveksle reisetips og småsnakke med husets andre gjester om det skulle være ønskelig.

FARGERIKT: Fine farger på hus og fliser finner du overalt i Porto. Foto: Juan Baraja

Her kan du bo:

Som nevnt: My Home in Porto: Her får du en hjemmekoselig og unik opplevelse. Prisen per rom per natt ligger på 135 euro for rommet dersom du overnatter to netter. Blir du lenger er det rimeligere. Adresse: Rua de Ferreira Cardoso, 72 / 4300–197 Porto

Rosa et al Townhouse: Et av Portos minste gjestehus, som i likhet med My Home in Porto tilbyr en helt unik opplevelse. Hva med et rom med egen hage og badekar uten føtter? Gjestehuset har også en restaurant der man kan spise lunsj eller drikke afternoon tea selv om man ikke er gjest. Adresse: Rua do Rosário 233, 4050–524 Porto

Mercador Guest House: Dette hyggelige hotellet ligger nære Crystal Palace Gardens, sentrum og Rua Miguel Bombara. Enkelt og koselig. Rom koster mellom 8–900 kroner per natt, frokost inkludert. Adresse: Rua de Miguel Bombarda 382, 4050–378 Porto

Her kan du spise:

Innehaver av My Home in Porto, Juan de Mayoralgo, anbefaler disse restaurantene:

Semea: Ny og moderne restaurant startet av Vasco Coelho Santos. Her får du mat laget med lokale, portugisiske råvarer. Menyen endres etter sesong. RCH, R. das Flores 179, 4050–266 Porto

Época: Den beste vegetariske restauranten i Porto. Her serveres frokost og lunsj tirsdag til lørdag. På menyen finner du alt fra pizza til kake med cottage cheese, pistasie og roser. Rua do Rosário 22, 4050–522 Porto

Pedro Limão: En liten restaurant som serverer mat etter portigusiske tradisjoner, men med en moderne tvist. R. do Morgado de Mateus 49, 4000–334 Porto

Slik kommer du dit:

Det går ingen direktefly fra Norge til Porto, men Ryanair flyr via London, KLM via Amsterdam og Lufthansa via Brussel. Billetter ligger på rundt 2000 kroner. Det går også an å fly direkte til Lisboa og ta tog derfra. Toget tar omtrent 2 timer og 50 minutter.

HAVNEN: Det er et must å gå langs promenaden ved havnen selv om det er mye turister. Foto: Camilla Hellum

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder