Albert Cuyp Markedet er et av Amsterdams eldste og mest populære. Det som en gang var et titalls boder med frukt og grønt er nå en mange hundre meter lang strekning, hvor du får kjøpt alt fra mobildeksler til blomster til hjemmelaget sjokolade. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Markedsbyen Amsterdam

Amsterdams markeder bør oppsøkes både for røverkjøp og folkeliv.

Holder du deg i handlegatene rundt Dam-plassen og De Wallen er det lett å tro at dagens Amsterdam består av lite annet enn glorete suvenirbutikker, kjederestauranter, Nutella-vafler og motehus.

– Det er en problematisk utvikling, sier Johanna van Linden, eier av en ostevogn på Albert Cuypt Markedet, hvor solen nettopp har tittet frem etter en kald og regntung morgen.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Glitrende Amsterdam

INNFØDT: Ostehandler Johanna Van Linden sier mye har endret seg i hjembyen Amsterdam på grunn av turisme, og særlig i sentrumskjernen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

– Derfor er det viktig at vi tar vare på de tradisjonelle markedene. De forblir et samlingspunkt i hverdagen for mange nederlendere, sier Johanna van Linden.

Mens hun snakker flyter en stødig strøm av kunder gjennom den bilfrie gata. Hyllene i vognen hennes er stablet med gylne blokker av boerenkaas, edamer, gauda og leerdammer, til salgs for vesentlig mindre enn hva du ville betalt i sentrums suvenirbutikker.

ANTIKVITETER: Ikke glem å inkluder en skattejakt ved Antiekcentrum Amsterdam på timeplanen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

les også

Bli glad i Amsterdam

– Det er ekstremt hva enkelte turister er villige til å betale. Selv om kvaliteten er den samme kan prisen være dobbelt så høy. Du finner derfor sjeldent nederlendere som handler der, sier hun.

Mens klokka tikker mot lunsj fylles gaten av stadig flere besøkende. Markeder som dette i Albert Cuypstraat er ikke bare steder hvor du kan nyte nederlandske klassikere som bitterballen, sild og chips i kremmerhus. Her konkurrerer ørten forskjellige lukter om oppmerksomheten, fra Vietnamesiske pho til Indonesisk satay og Etiopisk kyllinggryte.

En del av hverdagen

Billig og fersk mat er bare en av mange grunner til å oppsøke Amsterdams markeder. Særlig kjent har de også blitt for brukte klær, lopper og antikviteter. For sistnevnte finner du få bedre utvalg enn hos Antiekcentrum Amsterdam. Senteret er lett å gå forbi, men ta steget innenfor den minimalistiske fasaden og en surrealistisk labyrint av bruktbutikker åpner seg.

BLOEMENMARKT: Det flytende blomstermarkedet har etter hvert blitt kjent som en real turistfelle.

Regnet har akkurat startet igjen i det jeg ankommer Waterloopleinmarkt, landets eldste loppemarked, med over 300 boder åpne seks dager i uken. Her møter jeg Arno Cordes, som har solgt retro leker, dekorasjon og antikke reklameskilt i mer enn ti år. Ved siden av sitter datteren Anna under en parasoll og tørker en teddybjørn med hårføner.

– Markedene er en del av hverdagen i Amsterdam, sier Arno.

– Ikke noe som bare settes opp ved spesielle begivenheter. Byen hadde rett og slett ikke vært den samme uten.

SELGER: Arno Cordes har solgt antikviteter i Waterlooplein i mange år. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Selv om Amsterdam sentrum i dag er ugjenkjennelig fra årene da Johanna og Arno vokste opp tror begge at markedene vil bestå i mange år fremover. For enten du er ute etter en god lunsj, et gammelt reklameskilt eller bare ly for høstregnet – finnes det et marked for nettopp deg her i Amsterdam.

JULEGAVER: Hvem sier at de må være nye? Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Fem markeder du bør oppleve i Amsterdam

Albert Cuypt Market: Hundre år gammelt marked kun minutter unna bykjernen. Det begynte enkelt med kjøtt, fisk og grønnsaker, men har siden rettet seg mot et mer generelt publikum. Siden det kun er en gate, er det lett å orientere seg. En sakte vandring opp og ned vil ta en times tid, med mange stopp underveis. Åpent mandag til lørdag 09:00 – 17:00. På nett.

ALBERT CUYPT MARKET: Mannen til høyre i bidet spiser sild han har kjøpt på markedet. Foto: PETER DEJONG / AP / Scanpix

Antiekcentrum Amsterdam: Det er lett å gå rett forbi byens største antikvitetsmarked, men dukk inn døråpningen og du vil plutselig befinne deg i en labyrint av boder og butikker. Her finner du et enormt utvalg av antikviteter, kuriositeter og småsaker spredt over 55 forhandlere. Åpent mandag, onsdag, torsdag og fredag: 11:00 – 18:00, lørdag og søndag: 10:00 – 17:00. nett.

ANTIEKCENTRUM AMSTERDAM: Det er lett å gå glipp av det største innendørs antikvitetsmarkedet i byen, men bak den enkle fasaden gjemmer det seg et fantastisk nettverk av boder og butikker. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Waterlooplein Loppemarked: Det eldste loppemarkedet i Nederland, med mer enn 300 boder åpne seks dager i uken. Særlig bra for brukte klær, men også for mat, antikviteter, bøker og smykker. Åpent mandag til fredag 09:30 – 18:00, lørdag 08:30 – 17:30. nett.

BLOEMENMARKT: Populært blant turister. Foto: LEHTIKUVA / Reuters / scanpix

Bloemenmarkt: En turistfelle av dimensjoner, men likevel unik i verden. Markedet er konstruert på flytebrygger langs bredden av en kanal, og selger friske blomster, frø, tresko, fjollete T-skjorter og spesielt tulipanløk. Samtlige butikker tilbyr shipping. Åpent mandag til lørdag 09:00 – 17:30, søndag 11:00 – 17:30. nett.

Farmer's Market på Noordermarkt: Det hippeste markedet i byen, som fokuserer på økologisk mat hver lørdag. Hvis du leier en leilighet i byen og har tilgang på kjøkken er dette et svært godt sted for å handle råvarer. Også verdt et besøk på grunn av folkelivet alene. Et loppemarked holdes også her på mandager. Åpent lørdager 9:00 – 15:00, mandager 9:00 – 13:00 nett.

ALBERT CUYP-MARKEDET: I en by som blir stadig mer overtatt av turisme forblir Amsterdams markeder rettet primært mot lokalbefolkningen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Reisen dit

Amsterdam kan nås enkelt og rimelig året rundt fra flere steder i Norge. Fra Oslo går direkteruter med Norwegian, SAS og KLM.


Her kan du bo:

Budsjett: StayOkay Akkurat som navnet antyder, enkel og grei overnatting på sovesal, inkludert frokost. Har to ulike tilbud sentralt i Amsterdam: www.stayokay.com

Middels: Lloyd Hotel 117 unike rom med alt fra 1 til 5 stjerners standard. www.lloyd.nl

Luksus: Conservatorium hotel Klassisk, fem stjerners luksus i historisk bygning. www.conservatoriumhotel.com

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder