SPESIELL ATMOSFÆRE: Paris er en av Europas mest stemningsfulle byer. Foto: ElOjoTorpe / Moment RF / Getty Images

Storbyguide til fantastiske Paris

Få byer har mer atmosfære og romantikk i luften enn Paris. Frankrikes hovedstad er et eventyr proppfullt av koselige fortausrestauranter, praktbygg og severdigheter, en oase midt i Europa.

PARIS (VG reise) Førstegangsreisende til Paris har det med å nevne en stemning eller atmosfære de ikke helt klarer å beskrive. Det bare er noe i luften, liksom. Og det er lett å gi dem rett. Paris har dette udefinerbart fine over seg, eller som franskmennene sier det selv, «je ne sais quoi».

Paris er spesiell.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Museene du må få med deg i Paris

PRAKTBYGG: Få byer har så mange ikoniske bygninger som Paris, og katedralen Notre-Dame er en av de mest berømte. Foto: Erik Valebrokk

Eiffeltårnet og Sacré-Coeur, Triumfbuen, Bastillen, Pompidou-senteret, Louvre og Pantheon … Paris har så mange praktbygg at en blir svimmel av mindre. De er levende, integrerte bestanddeler av byen i stadig bruk, og virker som magneter på turister fra hele verden. Det er lange køer for å komme inn de forskjellige stedene, men som oftest er det verdt ventetiden.

Notre-Dame skal bygges opp igjen. Uenighet om hvordan

Det er nemlig ganske spesielt å stå foran Leonardo da Vincis «Mona Lisa» og se hvor knøttlite verdens kanskje mest berømte maleri er i virkeligheten. Det er minst like spesielt å stå inne i den vakre katedralen Notre-Dame og la seg forbløffe av de enestående glassmaleriene der de eldste kan dateres til 1200-tallet. De er ikke fullt så beskjedne.

KAFÉLYKKE: Få opplevelser er like parisisk som å sitte på en fortauskafé og se livet passere mens man drikker sin vin eller kaffe. Foto: Erik Valebrokk

Sjarmen på fortauet

Men hvor storslåtte og praktfulle mange av byens landemerker enn måtte være, er det likevel ikke mye som slår det å sette seg på en parisisk fortausrestaurant og se på folkelivet. Bestill en kopp kaffe, en Perrier, et glass god vin eller kanskje en pastis, og la deg fascinere av mademoiseller på høye hæler som svinser forbi eller velkledde unge herrer som flanerer nedover fortauet.

Selv om ikke alle er like velkledde vil et parisisk fortau med en viss selvrespekt kunne fremstå som den mest elegante catwalk.

Som besøkende har vi heldigvis alle muligheter til å handle klær og sko og assesoirer som forutsatt at vi skjønner hvordan vi skal bruke dem hjelper oss å gli inn i mengden. Med enorme varemagasiner som Galeries Lafayette og Printemps side om side på Boulevard Hausmann eller det noe mindre Le Bon Marché på den andre siden av Seinen i Rue des Sèvres. For ikke å snakke om «motegatene» Rue du Faubourg Saint-Honoré og Avenue Montaigne og et mylder av moteforretninger over hele byen, har vi alle muligheter til å kle oss etter forholdene.

Det er mulig språket vil avsløre oss, men det skal ikke stå på garderoben.

les også

Sommerens kunstutstillinger i Europa

SLARAFFENLIV: To jenter sitter og slapper av i solen ved idylliske Canal Saint Martin som går gjennom 10. og 11. arrondissement. Foto: Erik Valebrokk

Som besøkende har vi heldigvis alle muligheter til å handle klær og sko og assesoirer som forutsatt at vi skjønner hvordan vi skal bruke dem hjelper oss å gli inn i mengden. Med enorme varemagasiner som Galeries Lafayette og Printemps side om side på Boulevard Hausmann eller det noe mindre Le Bon Marché på den andre siden av Seinen i Rue des Sèvres. For ikke å snakke om «motegatene» Rue du Faubourg Saint-Honoré og Avenue Montaigne og et mylder av moteforretninger over hele byen, har vi alle muligheter til å kle oss etter forholdene.

Det er mulig språket vil avsløre oss, men det skal ikke stå på garderoben.

HØYT OPP: Du må regne med å stå i kø hvis du vil opp i Eiffeltårnet, men det kan være verdt det. Utsikten fra det øverste observasjonsdekket 276 meter over bakken er grei, for å si det sånn. Foto: Erik Valebrokk

Myten om franskmenn

En slitesterk myte er at franskmenn er arrogante og uhøflige og ikke snakker engelsk. Det er heldigvis bare i få tilfeller korrekt. De fleste du møter i butikker, på restauranter og i hotellresepsjoner er vennlige, imøtekommende mennesker som snakker engelsk så godt de kan. Det skader aldri å lære seg noen franske gloser før turen, og hvis du gjør den lille innsatsen det er å tiltale folk med et «bonjour», si «s’il vous plaît» når du bestiller og ønske en «bonne journée» når du tar farvel, blir du tatt enda bedre vare på.

les også

Knekk koden: Fly med barn

KUNSTNERBY: Paris har alltid tiltrukket seg kunstnere. Her fra en av broene over Seinen. Foto: Erik Valebrokk

Den logiske sirkel

Paris er ikke inndelt i bydeler på helt normal måte, men i det som kalles arrondissementer. De gir tilsynelatende ingen mening når du beveger deg gjennom byen. Du kan gå fra sjette til første og rett videre til fjerde og tolvte arrondissement, og det er ikke egnet til annet enn å forvirre. Ser du derimot et kart over arrondissementene vil du se at de ligger i en spiral som starter innerst og jobber seg med klokken fra første til tyvende arrondissement. For pariserne er dette helt logisk.

Vi andre får heller nøye oss med normale bydelsnavn som Latinerkvarteret (femte), St. Germain des Prés (sjette), Le Marais (tredje) og Montmartre (attende).

les også

Seks frodige favoritter du må besøke

Metrosystemet i Paris er godt utbygd, lettforståelig og forholdsvis rimelig. En app hjelper deg å holde styr på de forskjellige linjene og legger opp ruter for deg når du må bytte tog. Taxi er også billig i Paris, men det er mye trafikk, og særlig på dagtid er det ikke nødvendigvis tid å spare. Aller best er selvfølgelig å bruke bena. Det er ingen bedre måte å bli kjent med en by på enn å spasere gjennom den.

GJENBRUK: Langs deler av Seinen finner du grønne boder med det som kalles bouquinistes. De selger gamle bøker og tegneserier, postkort, kart og andre ting man ellers finner innendørs i antikvariater. Foto: Erik Valebrokk

Paris' skatter

Siden Paris er såpass stor i utstrekning er det ikke realistisk at du kan gå alle steder, men et godt råd er å gjøre det så mye som mulig. Det er rett og slett utrolig hyggelig å traske gjennom Paris’ gater, og du vet aldri hva du snubler over av hyggelige kafeer, spennende restauranter og underlige butikker. Paris er en skattkiste av opplevelser i så måte.

Elven Seinen deler byen i to, og de to delene kalles venstre- og høyre bredd. For enkelhets skyld kan du si at Operaen er på høyrebredden og Latinerkvartet på venstrebredden. Til dels svært vakre broer binder de to delene sammen slik at det er enkelt å ta seg rundt. Pont Neuf, Pont des Arts og Pont Alexandre III er som smykker eller praktbygninger i seg selv og omtrent like ikoniske.

FROKOST: Hvorfor ikke heller spise frokost ute enn på hotellet? Du skal ikke gå langt for å finne en hyggelig fortausrestaurant som serverer frokost, eller som de sier på fransk og som det derfor også står på tavlene utenfor, petit dejeuner. Foto: Erik Valebrokk

Gode restauranter finnes over hele Paris, men to områder med en muligens spesielt stor tetthet av slike er St. Germain des Prés på venstrebredden og et større område som dekker de tre bydelene Nation, Canal Saint Martin og Belleville på høyrebredden. I denne tidligere ganske rufsete delen av Paris skjer veldig mye spennende på restaurantfronten for tiden.

Så hva venter du på? Bestill paristur, sørg for gode sko, nok levetid på mobilen slik at du kan bruke GPSen der den trengs, og selvsagt for at du har god appetitt og et visst budsjett. Selv om Paris ikke er en spesielt dyr by sammenlignet med mange andre, er det veldig lett å bruke penger her. Bon voyage!

les også

Slik kan du bli en «superbruker» av Airbnb

ELDST I VERDEN: Café Procope har servert sine gjester kontinuerlig siden 1686, og hevder av den grunn å være verdens eldste serveringssted. God mat har de også! Foto: Erik Valebrokk

Her spiser du

Luksus: Alain Ducasse au Plaza Athénée er en av mange trestjerners Michelin-restauranter i Paris. Den ligger i hotellet Plaza Athénée, men Ducasse har mange andre restauranter også og har per i dag 21 stjerner totalt.

Adresse: 25 Avenue Montaigne

Middels: Café Procope hevdes å være det serveringsstedet i verden som har hatt lengst sammenhengende service, siden 1686. Klassisk fransk kjøkken som er meget bra til moderate priser.

Adresse: 13 Rue de l'Ancienne Comédie

Budsjett: Pizza Vesuvio er en enkel og populær italiensk restaurant som blant annet serverer nydelige pizzaer, rett ved kirken Saint Germain.

Adresse: 1 Rue Gozlin

GOD SENG: Det er heldigvis nok av hoteller i Paris. Denne sengen er fra Hotel Signature Saint-Germain-des-Prés. Foto: Erik Valebrokk

Her bor du

Luksus: Four Seasons George V er kanskje Paris’ mest berømte hotell. Det er grisedyrt, med alt du kan forvente av luksus, og ligger i en nydelig art deco-bygning fra 1928.

Adresse: 31 Avenue George V

les også

Manon les Suites: En oase i København

Middels: Hotel Signature Saint-Germain-des-Prés

Lekkert og moderne, helt nyoppusset i Paris’ kanskje aller beste shoppingstrøk.

Adresse: 5 Rue Chomel

Budsjett: Hotel Le Clément ligger rett ved metrostasjonen Odeon i skjæringen Latinerkvarter/Saint Germain. Enkelt, men veldig bra.

Adresse: 6 Rue Clément

GAMMEL MØLLE: Moulin Rouge tilhører den mer dodgy delen av Paris som ligger nedenfor Montmartre med sine burleske cancan-show. Foto: Erik Valebrokk

Verdt å vite

Noen severdigheter: Hvor skal man begynne? Paris er full av severdigheter; Eiffeltårnet, Notre-Dame, Sacre-Coeur, Louvre, Musée d’Orsay, Luxembourghagen, Moulin Rouge, Montmartre og veldig mye mer.

les også

Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

Transport: Det enkleste er T-bane. Rutenettet er godt utbygd og har hyppige avganger. Taxi er billig og fungerer veldig godt, men du blir selvsagt best kjent om du bruker bena. Fra flyplassen kan du enten ta buss, tog eller taxi. Velger du det siste bør du bli enige med sjåføren før du setter deg inn i bilen om fastprisen som er på 55 euro. Alternativet er å kjøre på taksameter, og da kan du risikere å betale dobbelt.

Slik reiser du

Både Norwegian og SAS har daglige direkteflyginger fra Oslo Lufthavn til Paris Charles de Gaulle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder