BESØK: Både pilgrimer og besøkende har vært ønsket velkommen i Bath Abbey i flere hundre år. Det er også mulig å gå til toppen og se utsikten over byen derfra. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Spa deg ned i Bath

Storbritannias eneste naturlige termalbad ligger i Bath, en av Englands vakreste byer. Her kan du følge i romernes badesko og nyte spabehandlinger til fulle.

BATH (VG reise) Spabyen Bath ligger kun halvannen time med tog unna London, men føles langt fjernere fra Oxford Streets travle handlegate. Den historiske byen er en del av UNESCOs verdensarvliste, takket være arkitektur i verdensklasse og de romerske termalbadene som finnes her.

Det er utvilsomt et historisk sus over byen Bath, der den ligger vakkert til med vandreruta Bath Skyline Walk i høyden. Med historiske, honningfargede bygninger og koselige gater fylt med hyggelige butikker og kafeer, er det ikke så rart at mange velger å besøke denne byen.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Manchester: Her kan du møte på spillerne

Selv ankommer jeg Bath Spa, som togstasjonen heter, i mørket. Det er først dagen etter det blir synlig hvordan Bath lever opp til sitt rykte som en usedvanlig vakker, arkitektonisk utført by. Hotellet jeg har valgt meg ligger midt mellom historiske Bath – med de romerske badene og katedralen Bath Abbey på den ene siden og med de klassiske, georgianske byggverkene Royal Crescent og The Circus på den andre. Altså midt i hjertet av Bath, med gangavstand til to tydelige æraer i den britiske historien.

Det føles litt som å ha gangavstand tilbake i tid. Å gå gatelangs i Bath er nemlig som å ta et steg tilbake i historien, og du velger selv hvor langt du vil reise. Det som er helt klart, er at byen har vært bygget for helse, nytelse og underholdning. Og det er noe vi fortsatt kan glede oss over i dag.

I løpet av en dagstur ut av London, kan du få med deg en hel del. Har du mer tid, vil du så klart få med deg mer, som å overnatte på et spahotell for eksempel.

VG reise har tidligere skrevet om kanalbåtferie på Kennet and Avon-kanalen like ved Bath. Her er noen tips til hva du bør oppleve i selve byen:

NYMODERNE: Badene har interaktive illustrasjoner som viser hvordan badene ble brukt i sin tid. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Det romerske badet

Start dagen med en tur i Roman Baths for å bli kjent med historien og se den romerske hellige kilden. Bygget rommer flere bad i komplekset, som interaktivt viser hvordan badene ble benyttet i sin tid. Inkludert i inngangsprisen får du muligheten til å drikke vannet, som blir servert i kursalen. Følg på med en matbit eller kopp kaffe i elegante The Pump Room eller ta turen innom Sally Lunn’s, som ligger i et av Baths eldste hus og som er opphavet til bakverket «Sally Lunn Bunn».

INNEHOLDER 43 MINERALER: «Den romerske hellige kilden» i de romerske badene. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Dagspa-opplevelser

Midt i det historiske sentrum av Bath ligger det moderne Thermae Bath Spa, med en blanding av historiske rammer og glassfasader. Her er det ulike avdelinger, der flere typer behandlinger og spa-opplevelser tilbys.

Er du i Bath på dagstur, kan en totimers spa-opplevelse i The New Royal Bath være et godt alternativ. På spaets egen restaurant, Springs Café & Restaurant, kan du fylle på med energi etter et par avslappende timer i varmt vann, før en retur til London.

Pass på å legge turen innom Bath Abbey på vei tilbake til togstasjonen. Har du tid til det, kan du også gå opp til toppen av katedralen for å få utsikt over byen.

Bo på et spahotell

Har du imidlertid anledning til å bli i Bath litt lenger enn noen timer, finnes det flere muligheter for å bo på et hotell med eget spa. Historiske Royal Crescent Hotel & Spa ligger i det berømte bygget med samme navn. Hotellet har 45 rom, en idyllisk hage og er kjent for sin spaavdeling.

The Gainsborough Hotel ligger like ved dagspaet Thermae Bath Spa og er det eneste hotellet i Storbritannia som tilbyr et naturlig termal spa i hotellet. Det nyere boutique hotellet No. 15 Great Pulteney har også spaavdeling med behandlinger og avslapningsrom.

Termalbadene i Bath

Bath har tre varme kilder og den største, «Den romerske hellige kilden», har sitt utspring i det romerske badet «Roman Baths». Vannet her inneholder i alt 43 mineraler og holder en konstant temperatur på 46,5 grader.

Allerede rundt år 75 e.Kr. bygget romerne det første spanlegget, Aquae Sulis, som et senter for gudstilbedelse og et reservoar som tilførte badene varmt vann. I dag kan vi se noen av de mest berømte gjenstandene fra Romersk Britannia i de romerske badene i Bath. Også i dag er det mulig å nyte langt mer moderne fasiliteter som tilbyr termalspa.

THE CIRCUS: Et av byens eksempel på georgiansk arkitektur i Bath. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Georgiansk arkitektur i Bath

I middelalderen ble den romerske byen Bath et viktig sentrum for ullindustrien, mens byen i løpet av det 18. århundre utviklet seg til å bli en elegant spaby, kjent for litteratur og kunst.

Det var John Wood Senior og Richard Nash som i sin tid bestemte seg for å gjøre Bath til en av de vakreste byene i Europa, der arkitektur og landskap harmonerer. Det er derfor en rekke bygg og parker som bør oppleves i Bath. Ikke minst er det fint å legge turen i høyden, til Alexandra Park eller på en vandretur langs Bath Skyline Walk, for å få sett både by og landskap på avstand.

I tillegg til de obligatoriske Roman Baths med The Pump Room, anbefales det å ta turen til Assembly Rooms for å se mer av den neo-klassiske stilen tillagt offentlige bygninger fra den georgianske tiden. Pass også på å få med deg de buede bygningene Royal Crescent og nærliggende Circus, som er som et omvendt Colosseum.

Ta turen til Pulteney Bridge, som sto ferdig i 1774. Broen rommer butikker og kafeer og går over elven Avon, som renner gjennom Bath. Legg også inn en tur i Parade Gardens, parken som i middelalderen var eid av Bath Abbey, og som senere ble et populært sted å gå tur blant de som tilhørte den georgianske, victorianske og edwardianske sosieteten. Parken har vært åpen for alle siden 1930-tallet.

Kilder: unesco.org og visitbath.co.uk

Slik reiser du

Tog fra London Paddington til Bath tar cirka en time og 30 minutter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder