KAFÉ ATELIER SEPTEMBER: En av byens mange fine møtesteder. Foto: Jane Beiles for the New York Tim / The New York Times

København på 36 timer: Kunst arkitektur, mat og design

Danmarks hovedstad er et sted for designkjennere og matfanatikere. For tilreisende kan det være vanskelig å holde styr på alt som skjer her.

 • Ingrid K. Williams / The New York Times

Denne reportasjen ble første gang publisert i New York Times i mai 2018.

Finn.noReiseAnnonse

Mye kan skje på et tiår. Dagens København fremstår annerledes enn den gjorde før. Borte er det søvnige preget, i stedet har denne vakre hovedstaden blitt en slags ledestjerne innen kreative felt som kunst, arkitektur, design og mat. Det å overraske besøkende har vært nøkkelen til suksessen. Syklistene her suser opp og ned avenyene selv midtvinters, den nærmest ufruktbare jorden har gitt grobunn for en lokal kulinarisk bevegelse, og på tross av at det er langt unna Europas vingårder, regnes byen som et av de beste stedene for naturvin. Det største problemet for reisende som besøker København i dag kan være det å holde seg oppdatert om alt som skjer, i en by der nye steder åpnes hele tiden.

les også

Lonely Planet har talt: København er verdens beste by å besøke i 2019

36 Hours in Copenhagen

KØBENHAVN: I denne byen sykler man Foto: Jane Beiles / The New York Times

Denne reportasjen ble første gang publisert i New York Times i mai 2018.

Fredag

Klokken 15,00: Broen midt i byen

Inderhavnsbroen, en bro for syklister og gående som binder Nyhavn- og Christianshavn-distriktene sammen, er et godt sted å dra for å få inntrykk av den stadige utviklingen i hovedstaden. Da den sto ferdig i 2016 betød det en fullføring av den såkalte Havneringen, en 13 kilometer lang rute der du kan krysse byens mange vannveier til fots og på sykkel. Broen i seg selv er kanskje ikke spesielt bemerkelsesverdig, men panoramautsikten herfra er spektakulær og gir deg et innblikk både i fortid og fremtid.

Du ser historiske Nyhavn med kanalen fra 1600-tallet og de fargerike husene på rad og rekke, den populære Papirøen med den store, grå steinbygningen som inntil nylig huset Noma (den prisvinnende restauranten kjent for sin nyskapende nordiske mat flyttet inn i nye lokaler i nærheten i februar), og moderne arkitektoniske landemerker slik som det neofuturistiske operahuset og Det Kongelige Bibliotek, med sin svarte, kantete fasade.

AMALIENBORG: Det kongelige slott i København Foto: Jane Beiles / The New York Times

Klokken 16,00: Stiloppgradering

Danskene er kjent for å være opptatt av design, og den iboende stilsansen følger også med inn i garderoben. For å la deg inspirere av den diskrete skandinaviske klesstilen bør du besøke Project 4, en liten butikk i Latinerkvarteret som er fullt av funksjonelle sekker fra Sandqvist, ullgensere fra Klitmøller Collective og skinnjakker fra det København-baserte merket Ventil Studio. Butikken Concept 4 i kjelleren, som har sprunget ut fra den i overetasjen, har alt fra regnfrakker fra Rains, trendy magasiner som Kinfolk og notatbøker i kork fra Nomess. Ta også en titt i utstillingslokalet til Hofmann Copenhagen, et nisjemerke for kvinner kjent for sine høyhalsede bluser og vide bukser.

Klokken 19,00: Øl og pizza

Jægersborggade var både sliten og luguber før kokken Christian Puglisi åpnet restaurantene Relæ – som nå har én Michelin-stjerne – og den økologiske bistroen Manfreds her, noe som gjorde gaten til en kulinarisk destinasjon. Siden den gang har han rettet oppmerksomheten mot en forlatt del av Guldbergsgade, og gjort det til et livlig sted å være. Nå driver han to spisesteder her, i tillegg til at det lokale bryggeriet To Øl nylig åpnet en helt enorm ny pub ved navn Brus i et gammelt jernstøperi i samme gate.

les også

Kortere tid? Syv timer i København

Start kvelden i en av sittegruppene som er omkranset av trepanel med ølet The Boss – en dobbel tørrhumlet IPA – i glasset, og fermenterte pommes frites med soppmajones. Etter det kan du krysse gaten og gå inn på Bæst, som er Puglisis versjon av et klassisk italiensk trattoria. Her serveres både spekemat og oster laget på melk fra restaurantens egne jerseyfe, for eksempel i form av kremet stracciatella strødd på toppen av en enkel, men sublim pizza med tomatsaus, med en skorpe som er brent til perfeksjon i stedets vedovn.

Klokken 23.00: Skål!

I en by der utmerkede vannhull ligger tett i tett må Himmeriget, en upretensiøs bar i et tidligere slakteri, likevel sies å være en av de mest imponerende nykommerne. På denne gjestfrie nabolagsfavoritten er cocktailutvalget håndskrevet på de hvite flislagte veggene, og de har ti forskjellige, spesielt utvalgte, håndbryggede øl på fat (Jeppe Jarnit-Bjergsø fra bryggeriet Evil Twin Brewing er blant bareierne).

Om du er av typen som heller foretrekker et glass vin, bør du se etter et neonrosa dråpeformet skilt som henger over inngangen til baren Gaarden & Gaden. Her spesialiserer de seg på naturlige viner og har visstnok mer enn 300 flasker av dette i kjelleren.

SYKKELBY: En av byens mange syklister på vei til noen med blomster i sykkelkurven Foto: Jane Beiles / The New York Times

Lørdag

Klokken 10.00: God morgen, Nørrebro

Uansett hva du er fysen på når du våkner opp er det sannsynlig at de har det på Møller Kaffe & Køkken. Denne travle kafeen på Nørrebro er blitt en favoritt blant lokalbefolkningen som tar morgenmad – frokost – seriøst. Ved å velge mellom noen og tjue ulike småretter (alle til under 50 danske kroner, 64 norske), kan man sette sammen den perfekte frokosten. Kanskje det frister med en dansk grøt med syltetøy av tinvedbær? Eller syrlige epleskiver med lime og havsalt, stekte egg med urter, moste poteter med yoghurt og persille, eller vafler med syltetøy og vaniljesaus?

En kurv med hjemmelaget brød – surdeig, rugbrød og pisket smør – er uansett et must. Etter å ha spist ferdig er en spasertur gjennom den åtte kilometer lange urbane parken Superkilen, med sitt fargerike, eklektiske design, en perfekt måte å oppleve Nørrebros multikulturelle mangfold.

MK STUDIO: Særegent keramikkverksted Foto: Jane Beiles / The New York Times

Klokken 12,00: Oppgradering av hjemmet

Danmarks designrøtter går langt tilbake – fra modernistene på midten av det forrige århundret til nåtidens innovatører. På Hay House, en toetasjes flaggskipsbutikk og et utstillingslokale for det anerkjente danske designmerket Hay, er det lett å la seg friste til å kjøpe alt man ser, fra sakser i messing og lilla tannbørster, til kanarigule lenestoler.

les også

Danmarks kuleste hotell

Stilleben No. 22, som åpnet i fjor, har blant annet geometriske vegglamper, brett i eik og skinn, og drømmeaktige arbeider signert den København-baserte kunstneren Anne Nowak. På MK Studio, et keramikkverksted som forsyner kresne lokale restauranter med unikt servise, kan man få tak i kopper, tallerkener og boller helt i grenselandet mellom servise og kunst.

Klokken 14,30 Kunståren

Bredgate strekker seg helt fra kanalen i Nyhavn til Kastellets vollgraver, men er mer enn bare en praktisk måte å komme seg fra a til b. Her finnes nemlig også et vell av kunstgallerier i verdensklasse, blant annet Galerie Mikael Andersen som stadig stiller ut bemerkelsesverdige danske kunstnere som Kristian Touborg og Elisabeth Toubro. Tvers over gaten finner man kunst i andre former på Designmuseum Danmark, der grafisk design og motedesign stilles ut side om side med de velkjente danske stolene, som i løpet av 1900-tallet befestet landets designomdømme (inngang koster 115 danske kroner, tilsvarende 149 norske).

NYHAVN: Fint sted å sitte på kaiekanten Foto: Jane Beiles / The New York Times

Klokken 16,30: Tid for vin

Hva er nå alt dette maset om naturviner, spør man seg kanskje? For å forsøke å forstå hvorfor denne trenden har tatt over byen fullstendig, bør man ta turen ned en kort trapp til Den Vandrette. Denne lille vinbaren føles mer ut som å være i en vinkjenner-venns stue enn i en faktisk bar, med sine flimrende stearinlys og blomsterbuketter satt i vann i vinflasker med kunstneriske etiketter. De entusiastiske servitørene er åpenbart selv blitt bitt av naturvin-basillen, og gir en gjerne smaksprøver fra en stor magnumflaske med Bodega Cuevas Tardana Orange og oppfordrer til snoking rundt i vinkjelleren.

Bestill en krukke med oliven og bli her en stund, eller fortsett den lille vinreisen videre til Rosforth & Rosforth, som holder til under Knippelsbroen. Denne innflytelsesrike vinimportøren arrangerer nemlig ukentlige vinsmakinger og popups på kaien om sommeren.

108: Kunstferdige porsjoner på fin restaurant Foto: Jane Beiles / The New York Times

Klokken 20.00: Perfekte porsjoner

Det er ikke til å komme bort fra at Noma har hatt en uvurderlig innflytelse på Københavns lokale restaurantscene. Nærmest hver eneste sjefkokk har jobbet under Noma-grunnlegger René Redzepis ledelse, men det er likevel få andre spisesteder som har klart å komme seg opp på det samme nivået.

Ett unntak er kanskje 108, den aller første restauranten som sprang ut fra Noma selv, i 2016. Sjef og medeier Kristian Baumann – som tidligere har jobbet både på Noma og Relæ – føyer seg også under den samme kulinariske «høste-sylte-fermentere»-filosofien som de har der. På menyen finner man blant annet blåskjell med saltede stikkelsbær og ristet gjærolje, erter med kaviar omkranset av spiselige blomster, og en helt slående vakker bukett av squashblomster og sommersalat. Men det som virkelig gjør at 108 skiller seg ut er tilgjengeligheten: Det finnes en à la carte meny her, prisene er overkommelige (de fleste rettene koster under 200 danske kroner, tilsvarende 260 norske), og det finnes bord holdt av i det livlige, avslappede lokalet til de som ikke har bestilt på forhånd.

KAFÉ MUNTER: Sier sitt om stemningen i København. Foto: Jane Beiles / The New York Times

Søndag

Klokken 11,00: Kaffepause

Å skape en god atmosfære er selvsagt ekstremt viktig i et land som har blitt verdenskjent for begrepet hygge. CUB Coffee Bar, som ligger i Boldhusgade og ned en kort trapp, har klart å perfeksjonere dette konseptet med stoler drapert med skinnfeller, en sjarmerende bjørnunge-logo og aromatisk kaffe fra Copenhagen Coffee Lab.

les også

København: Seks restauranter du bør besøke

Bestill en croissant og en luftig cappuccino, og sett deg i en av de hjemmekoselige krokene med stearinlys og klassiske Poul Henningsen-lamper. For en annen versjon av hygge kan man besøke fasjonable Café Atelier September som serverer lettbrent kaffe fra det svenske brenneriet Koppi – og det som kanskje er byens mest fotograferte avokadotoast.

Klokken 13,00: Kunst i palasset

Et mursteinspalass fra 1700-tallet i barokkstil, beliggende i turistifiserte Nyhavn, er kanskje ikke det mest åpenbare stedet for moderne kunst, men utstillingslokalet Kunsthal Charlottenborg er nettopp det. Det elegante palasset har hatt ambisiøse, kortvarige utstillinger, slik som en nylig installasjon signert Ai Weiwei. Den besto av tusenvis av flyktningers redningsvester som han hadde tatt med fra den greske øya Lesvos og fullstendig blokkert alle vinduene med. Etter å ha sett på kunst (inngang koster 75 danske kroner, tilsvarende 97 norske) bør man ta turen innom den fantastiske bokhandelen her, før man går over den brosteinsbelagte bakgården med eføy langs veggene, for å se museets livlige ett år gamle kafé kalt Apollo Bar.

RESTAURANT RELÆ: Rimelig gourmetmat Foto: Johannes Jansson / VG

Klokken 15,00: På vannet

Det finnes ikke noe sted bedre egnet til å sløve bort en ettermiddag på La Banchina, som ligger helt nede langs vannkanten på en pir i tre. Her kan du nemlig ta deg et glass rosévin, mens du har utsikt over hele havnen. Dette sjarmerende nedslitte stedet, med et navn som betyr pir på italiensk, ligger på den nordlige, kunstige øya Refshaleøen. Dette pleide å være et industriområde, men er nå tatt over av luksuriøse spisesteder og husbåter.

Hit kommer du enten via en ganske lang sykkeltur eller en kjapp fergetur. La Banchina serverer kaffe, bakervarer, kombinasjoner av nordiske og middelhavske retter, naturlige italienske viner, en utsøkt økologisk spritz laget på biodynamisk italiensk vermut, og som om ikke det var godt nok, finnes det også en privat, vedfyrt sauna her.

Her kan du bo

Det er nærmest en teatralsk stemning på Hotel Sanders, et såkalt boutiquehotell som ble åpnet i november i fjor av en anerkjent dansk ballettdanser. Her kan du forvente deg et elegant interiør som en rød tråd gjennom alle de 52 rommene, via den fløyelsdraperte cocktailbaren, og opp til vinterhagen på taket – bare noen få skritt unna Det kongelige Teater (Tordenskjoldsgade 15. Rom fra 2340 danske kroner, tilsvarende rundt 3020 norske).

Hotel SP34, som ligger sentralt til i Latinerkvarteret, er en evig favoritt blant reisende som er opptatt av design. De 118 rommene varierer i størrelse fra lune enkeltrom til romslige suiter. Hotellet har også en egen kino, takterrasse, gratis vin innenfor et gitt tidsrom tidlig om kvelden, og tre forskjellige spisesteder, blant dem en nordisk bistro som har drivhus som tema (Sankt Peders Stræde 34. Rom fra rundt 1600 danske kroner, tilsvarende rundt 2070 norske).

© 2019 New York Times News Service

Mer om

 1. Danmark
 2. København
 3. Restaurant
 4. Arkitektur
 5. Design
 6. Sykkel

Flere artikler

 1. Portland – Mekka for matopplevelser

 2. Langhelg i Danmark? Hit bør du dra

 3. De fineste stedene å reise på påskeferie

 4. Trondheims-restaurantene Fagn og Credo har fått en stjerne

 5. Danmark åpner mandag – dette må du vite om ferien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder