DET HVITE HUS: En visitt, i det minste på god avstand, ved Det hvite hus hører med! Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Washington D.C. på en dag – eller tre

En tretimers togtur unna New York ligger USAs politiske sentrum og landets hovedstad, en by vel verdt å besøke for alle som interesserer seg for amerikansk historie, politikk og kultur.

Ettersom D.C. er så kompakt, og særlig fordi mange av de store severdighetene i byen ligger så nært hverandre, får du sett ganske mye på én dag.

Men har du mer tid til å utforske på, får du et helt annet inntrykk av byen hvor den omdiskuterte presidenten Donald Trump styrer landet fra.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Ni amerikanske opplevelser

MAKTENS HØYBORG: Kongressbygningen Capitol Hill er et gjenkjennelig syn Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Midt i smørøyet

Det første som møter deg når du kommer ut av den overdådige Union Station, er synet av Capitol Hill – det ikoniske bygget som huser den amerikanske kongressen. Du er med andre ord midt i hjertet av Washington D.C og kan enkelt legge ut på vandring fra den ene historiske severdigheten til den andre.

En stopp ved Det hvite hus hører så klart med. En tur langs Potomac River også, om det blir tid. Er det vår, kan du nyte synet av kirsebærtrærne blomstre rundt Lincoln Memorial Reflection Pool.

I HAVE A DREAM: Martin Luther King Jr. sto her og så ut mot folkemassene som hadde samlet seg rundt Reflecting Pool da han holdt sin berømte tale Foto: Mette Solberg Fjeldheim

les også

Roadtrip i California: Slik gjør du mest ut av Highway 1

En paradegate med monumenter

Ikke minst; det som hører med til en tur til Washington D.C. er så klart en tur til paradegaten National Mall.

Det store grøntområdet, populært kalt The Mall, strekker seg fra Capitol Hill til Lincoln Memorial. Opp de massive, hvite trappene til marmorbygget Lincolnmonumentet, som huser gigantstatuen av den 16. amerikanske presidenten, Abraham Lincoln. Høyt hevet på en stol sitter han og ser ut mot Lincoln Memorial Reflection Pool og Washingtonmonumentet i det fjerne.

To av presidentens taler er innskrevet på hver sin side i bygget. Det var også her Martin Luther King Jr. sa de berømte ordene «I have a dream» og krevde etnisk likhet i 1963.

Det er mange grunner til at ordene «feeling small» dukker opp i hodet når man vandrer mellom massive, høyreiste byggverk sammen med andre besøkende.

Herfra er det bare å ta for seg det ene monumentet langs The Mall etter det andre; Vietnam Veterans Monument, Holocaust-museet og Washingtonmonumentet og endelig Capitol Hill.

les også

Tre dager i San Diego: Dette må du få med deg

Der Kennedy ligger gravlagt

En liten taxitur unna ligger Arlington Cemetery, denne fredfylte parken med det rullende landskapet, de mange trærne og enda flere hvite gravstøtter. Parken, kjent fra mang en film, er et siste hvilested for i alt 400.000 militære, veteraner og deres familier. Gravplassen er for øvrig fortsatt i bruk, der det avholdes et sted mellom 27 og 30 begravelsesseremonier hver hverdag.

Men dette er også en svært godt besøkt turistattraksjon. Mye fordi president Kennedy er gravlagt der. Andre attraksjoner er vaktskiftet og den ukjente soldats grav.

VAKTSKIFTE Ved Den Ukjente Soldats Grav. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Like a local i D.C.

Historiske monumenter til side: Washington D.C. byr på langt mer enn sightseeing. Hva med å vandre gatelangs i koselige Georgetown, shoppe litt eller spise en bedre lunsj på Café Milano, den italienske restauranten hvor lobbyister, politikere og journalister ser ut til å trives spesielt godt?

Eller hvorfor ikke ta turen til Dupont Circle og forsvinne mellom de mange bokhyllene på den lokale favoritten Kramer Books & Afterworks? Kanskje etterfulgt av en middag i bokhandelens egen restaurant?

Washington D.C. er en by hvis størrelse gjør det overkommelig å se mye på en dag. Men har du en weekend, får du sett så mye mer. D.C. er hovedstaden som ligger en togtur unna New York og er som et filmsett hentet ut av en hvilken som helst thriller eller TV-serie med antydning av politikk.

NATIONAL GALLERY OF ART: Michael Jackson-utstillingen henger frem til 21. oktober 2018. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Fem fine museer i Washington D.C.

Washington har en rekke museer som er i verdensklassen og flere av dem er gratis å besøke. Her er et lite utvalg av museer det kan være verdt å ta en tur innom. Noen har begrensninger på grunn av et stort antall besøkende. Se det aktuelle museets nettside for eventuell forhåndsreservasjon, pris og åpningstider.

Som en kuriositet, og en kontrast til disse langt større museene, er Washington D.C.’s eldste og fortsatt uberørte hus mulig å besøke i Georgetown: Old Stone House.

The National Museum of American History. Adresse: 1300 Constitution Ave. Nettside her.

Air and Space Museum. Adresse: Independence Ave / 6th St. Nettside her. Merk: Museet blir renovert fra høsten 2018, noe som vil påvirke deler av det.

National Gallery of Art. Adresse: Constitution Avenue mellom 3rd og 9th St. Nettside her.

National Museum of African American History and Culture Adresse: 1400 Constitution Ave. Nettside her.

Newseum – et museum viet den frie pressens rolle. Adresse: 555 Pennsylvania Ave. Nettside her.

Andre nyttige nettsider:

Arlington Cemetery, Capitol Hill, Amtrak (tog)

NEWSEUM: Amerikanske aviser er slått opp utenfor museet som er viet den frie presse. Foto: ERIC BARADAT / AFP

Her kan du spise

Washington DC er en matby, med mange gode restauranter, hyggelige barer og uformelle spisesteder.

Her er tre forslag til hvor du kan spise lunsj.

Ole Ebbitt Grill er en historisk restaurant og et hyggelig sted å spise nær mange av de store severdighetene. Nettside

Café Milano er en stilfull italiensk restaurant som ligger i Georgetown og er kjent som et sted der mediene og politikere gjerne spiser. Nettside

Kramer Books & Afterwords ligger i Dupont Circle og er en bokhandel og kafé med matservering. Nettside

Her kan du bo

I Washington D.C finner vi flere større femstjerners hoteller og kjente hotellkjeder, foruten mindre boutiquehoteller og pensjonater. Her er tre forslag:

Historiske The Watergate Hotel ligger ved Potomac-elven og gir assosiasjoner til en viss politisk skandale og film. Adresse 2650 Virginia Avenue.

The Dupont Circle Hotel ligger i bydelen Dupont Circle, med gangavstand til Washington DCs mange severdigheter. Adresse: 1500 New Hampshire Avenue.

The Georgetown Inn er et klassisk boutique hotell sentralt i Georgetown, nær shopping og spisesteder. Adresse 1310 Wisconsin Avenue.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder