BOYS FROM IPANEMA: Muskler og spenst er viktig valuta på Ipanema-stranden i Rio. Daniel Facão (i luften) og Anderson Andinho er stinne av den. Foto: João Laet

Kontrastfylte Rio de Janeiro

Skjønnhet og fattigdom går hånd i hånd i Rio de Janeiro. Her er noen tips til deg som drømmer om sand og samba i cidade maravilhosa.

RIO DE JANEIRO (VG reise) – Se nå, sier Daniel Facão før han fyker som et prosjektil og spretter over fetteren Anderson Andinhos hode så sanden på Ipanema fyker.

Livet på den vakre stranden Ipanema i Rio de Janeiro er lett. Smilene er større enn bikiniene og uansett hvor du snur deg, så er det en øl eller en caipirinha å få. Rio de Janeiro kalles ikke «cidade maravilhosa» for ingenting. Livet er rett og slett herlig på pudderstranden som ligger jålete til mellom grønnkledde fjell.

Finn.noReiseAnnonse

PÅ STRANDEN: Du er ikke alene når du skal bade i Rio. Foto: João Laet

les også

Slik vil reisebransjen gjøre verden til et bedre sted

Favelaliv

Men ikke langt unna klorer favelaen Cantagalo-Pavão-Pavãozinho seg i fjellene. Ledningsnettet henger som spagettiklaser ned i pannen på alle over 1,60. Her er det ingen som tenker HMS eller vann og avløp. På et hjørne henger en gjeng gutter i bar overkropp. Over skulderen henger automatvåpen.

– Det er helt vanlig. I dag er ikke politiet her, så det er ikke skyting, sier Amanda på 11 år.

Rio er også grim, farlig og fattig. Men det betyr ikke at folk mangler hjerter og verdighet. I denne favelaen følger de deg gjerne rundt, byr på kaffe og en klem, uten å kreve en real for servicen.

PÅ STRANDEN: Folk som sover på stranden er kanskje ikke unormalt, men alt er ikke rosenrødt i Rio. Foto: João Laet

I andre favelaer tilbyr flere operatører såkalte favela tours, blant annet i Rocinha og Santa Marta hvor Michael Jacksons video «They don’t care about us», ble spilt inn. Turene har av kritikere blitt kalt for menneskesafarier. Men om det er trygt, kan det å se Rios mindre fasjonable side, være en fin og lærerik opplevelse. Imidlertid er det ikke alltid trygt. Mens jeg er i Rio, er det skuddveksling mellom politi og narkotikagjenger i Cantagalo. Utenriksdepartementet skriver på sitt nettsted at denne turismen medfører risiko. I 2017 ble for eksempel en spansk turist drept i Rocinha.

KASHIRA: Sambadanseren Katarzyna Stocka tar promobildene sine i favelaen Cantagalo-Pavão-Pavãozinho. – Jeg er ikke redd, sier hun til VG. Foto: Inga Ragnhild Holst

Men danseren Katarzyna Stocka, eller Kashira som hun kaller seg, er ikke redd for å ta seg rundt i favelaen. Hun danser for flere av Rios sambaskoler, som med få unntak har sitt opphav i favelaene.

– Skolene har gitt meg mange muligheter. Når jeg skal opptre bruker jeg sminkørene og frisørene i favelaene, sier Kashira mens hun går som en dronning gjennom smugene.

les også

Reiseguide: Stedene du bør unngå i 2020

FLYGENDE STRANDLØVE: Anderson Andinho er en av dem som står for underholdningen på Ipanema-stranden. Foto: João Laet

Fra favela til frivol luksus

Midt i dette menneskelige kaoset kalt Rio de Janeiro, skjønner du at det å leve medfører risiko og at du bør nyte livet mens du kan. Og nettopp det gjør folk på Ipanema og de andre bystrendene. Her spilles det fotball, folk tar chin-ups i apparatene som er satt ut og barna bygger slott i sanden.

Ipanema regnes sammen med Leblon og Copacabana som de tryggeste bydelene i Rio. Her ligger én av byens dyreste handlegater, Rua Visconde de Pirajá. Og en av de mest eksklusive juvelbutikkene i Sør-Amerika, Amsterdam Sauer, som også er et edelstensmuseum

– Hensikten med museet er å vise fram Brasils geologiske rikdom, sier Daniel Sauer, sønn av juvelforretningens grunnlegger Jules Sauer på sitt nettsted.

Smykkene er som Rio for øvrig: Strålende og sugne på oppmerksomhet. Her får du smaragder, rubiner og diamanter satt inn i brosjer og øredobber på størrelse med fotballer. Den som ikke får hjerteklapp av å se disse stenene, har ikke hjerte.

les også

Ti grep for være snillere mot miljøet på ferie

SERVERT: Nyt en deilig drink i varmen. Foto: João Laet

Skikkelig shopping

Dette er selvsagt ikke den eneste butikken i området. Her ligger det en rekke butikker hvor du kan fråtse i lokalt design som Gelson Martins, som lager vesker, for ikke å snakke om alle bikinibutikkene. Bikini må du kjøpe i Rio, for de europeiske blir som burkini å regne sammenlignet med det som brukes her.

Etter en handlerunde i dette strøket, er det nok av restauranter hvor du kan roe nervene dersom du har gått bananas med kortet ditt. Rio er ikke en billig by. Klær koster nesten det samme som hjemme. Så kjøl deg ned med et glass kokosvann rett fra nøtten, eller en caipirinha sammen med biffene Brasil er så berømt for.

GLAD GJENG: Under karnevalstiden er det fargerikt i gatene. Foto: João Laet

Samba

Uansett hva du gjør i Rio, blir det akkompagnert av samba. Musikken hadde de afrikanske slavene med seg i bagasjen. Det går ikke lang tid før du begynner å nynne med på låtene du hører. Og dansingen? Det er umulig ikke å elske dem. Føttene som går som trommestikker, de små kokette hoppene i overgangene. Og det er morsomt å lære.

Ballettdanser og koreograf Anderson Dionísio underviser både profesjonelle dansere og klønete turister. Han bryter ned trinnene i små elementer og lager morsomme koreografier. Får det til å se lett ut. Han kommanderer optimistisk.

– Go! Be a little puta. Do the samba!

Noen vil kanskje føle seg mer som retriever-valper enn sensuelle dansere når de svetter i Dionísios studio. Men med noen timer, får du i det minste folk til å smile om du prøver deg på Rios dansegulv – eller simpelthen på stranden. For det er jo på stranden du vil være. På Copacabana når solen går opp, og på Ipanema når solen går ned, mens sambaen strømmer ut av trådløse høyttalere. Leke akkurat som Daniel og Anderson gjør. Argentinske Giannina Martínez rusler i vannkanten i en ørliten bikini. Hun vil ingen steder.

– Jeg elsker livet her, sier hun.

FRELSEREN: Cristo Redentor holder sine hender over Rio de Janeiro. Men byens fattige har foreløpig ikke blitt frelst fra favelaene. Foto: Beto Garavello/LUME

Tre steder å høre og danse

Rio Scenarium: Stort utested fordelt på flere etasjer i Lapa i sentrum av Rio. Her kan du høre tradisjonell samba, rock og danse til sesongens hits på ett og samme sted. Det kjøres flere konserter gjennom kveldene. Du kan også spise og drikke, men merk deg betalingssystemet: Du får en lapp med oversikt over drinker og retter der kelnerne noterer alt du bestiller. Du tar med deg lappen og betaler ved utgangen. Adresse: Rua do Lavrádio 20, Lapa.

Bar Carioca da Gema: Her spilles det live hver eneste kveld gjennom uken, og dermed får du en unik mulighet til å høre kjente og ukjente musikere. Caipirinhas og mat får du også. Adresse: Avenida Mem de Sá 79.

Bip bip: Liten stemningsfull bar som spiller bossanova og samba flere ganger i uken. Stedet ble åpnet i 1968 og ligger få meter fra Copacabana-stranden. Folk synger med ute fra fortauet. Adresse: Rua Almirante Gonçalves, 50

HELT KOKO: Vi har feiret karneval her, forteller Milan Mortensen fra Danmark over en kokosnøtt på Ipanema. Foto: João Laet

Her kan du spise

Garota de Ipanema: Det var her Vincius de Moraes (1913–80) skrev sangen Garota de Ipanema. Restauranten er selvsagt svært berømt, men slett ikke så overfylt som en skulle tro. Maten er enkel, her serverer de picanha, mørbrad, som du selv griller på bordet, og andre lokale spesialiteter som krabbekaker. Adresse: R. Vinícius de Morais, 49, Ipanema

Confeitaria Colombo: Instagram-vennlig konditori grunnlagt i 1894. De lager konfekt i fine esker, som kan være fine suvenirer om du klarer å holde godsakene temperert. Men de serverer også sandwicher og middag, blant annet feijoada, Brasils svar på kjøttkaker. Den inneholder bønner og storfe- og svinekjøtt. Konditoriet brygger også øl. Adresse: Rua Gonçalves Dias, 32, Centro

Aprazível: Dette er en familiedrevet restaurant som leker med brasilianske tradisjonsretter. Her kan du spise med utsikt over bydelen Santa Teresa, som ligger mellom to favelaer, og følgelig et område noen drosjesjåfører synes er skummel å kjøre gjennom. Restauranten har fått utmerkelsen tallerken i Michelin-guiden. Adresse: Rua Aprazível, 62, Santa Teresa

Her kan du bo

Copacabana Palace: Dette er Copacabanas bløtkake. Et stort hotell med superproff service av det gamle, ærverdige slaget, men som likevel føles oppdatert. Vakre innredninger hele veien. Om du ikke har råd til å bo her, bør du stikke innom for en cocktail eller kaffe ved bassenget. Rom fra 1650 realer per natt. Adresse: Av. Atlântica, 1702, Copacabana

Best Western Premier Arpoador Fashion Hotel: Lyse og fine rom og perfekt beliggenhet mellom Ipanema og Copacabana. Hotellet huser også restauranten Da Bela. Priser fra 319 realer. Adresse: Rua Bulhões de Carvalho, 337, Ipanema

Sheraton Grand Rio Hotel & Resort: Hotell i den småsnobbete og rolige bydelen Leblon. Du bor rett ved stranden, men kan også plaske i bassenget. Eller bruke spaet. Fine rom med utsikt – også mot favelaen Rocinha, som ligger like ved. Leblon regnes likevel som den tryggeste bydelen i Rio. Priser fra 500 realer. Adresse: Av. Niemeyer, 121, Leblon, Rio de Janeiro

Slik reiser du dit

Fly til Rio de Janeiro koster fra cirka 6500 kroner hvis du bestiller i god tid i forveien. En rekke flyselskaper tilbyr billetter til Rio, regn med et flybytte i London, Amsterdam eller Paris underveis. Det tar cirka 14 timer totalt å fly til Rio de Janeiro uten mellomlanding.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder