FOR DEN NYSGJERRIGE: Seoul er en fremtidsrettet by som fortsatt erkjenner sin særegne kultur. Her finner du skyskrapere og palasser om hverandre samt lukten av gatemat i verdensklasse. Foto: Jess Yu / Moment RF

Det beste av Seoul

To timer med hurtigtog vestover fra Pyeongchang ligger verdensbyen Seoul.

Vi har samlet de beste tipsene fra to Seoul-gangere som viser deg veien gjennom et kaotisk byliv, deilig gatemat, fascinerende kultur og historiske templer.

– En av de beste opplevelsene får du hvis du tar linje 6 til Angook. Prøv tradisjonell te på Miss Lee Cafe eller på Banjjakk Banjaak bitnaneun Cafe, forteller Chayeon Park som er født og oppvokst i Seoul.

Finn.noReiseAnnonse
les også

Yangon: Asias ukjente storby

VÅR I SEOUL: Gyeongbokgung-palasset har stått siden det 14. århundre og er et must å se i Seoul. Foto: Nora Carol Photography / Getty Images

Park elsker hjembyen og tipser om å sette seg inn i koreansk historie, arkitektur og matkultur. Hennes første bud er å se Gyeongbokgung Palace.

– Dette er palasset du må se i Korea. Her får du tradisjonell arkitektur og historien om hvordan Chosun dynastiet levde.

I området Jongno og Jung-gu finner du fem av de mest kjente palassene i Seoul. Gyeingbokgung er fra det 14. århundre og Changdeokgung-palasset finner du på UNESCOs verdensarveliste. Selv om det er mye turister her er det verdt et besøk.

les også

Opplev kirsebærblomstringen i Japan

Et hav av fritert kylling

For å henge med de lokale, tipser Chayeon Park om å dra til den fantastiske utsikten fra Yeouido Hangang Park ved Hanelva.

– Mange koreanere kommer hit med familiene sine og får mat levert, Chimac fra BBQ Chicken er en populær gjenganger. Det er lovlig å nyte alkohol utendørs og er du heldig får du med deg fyrverkeri eller et band som spiller.

Chimac er koreansk slang for kylling og Macjoo (øl). Du kan velge mellom kylling med sterk chilisaus, soyasaus, søtsur-saus, kremsaus eller ostesaus.

– Fritert kylling og øl har nå blitt koreansk signaturmat. Dra på Baseball kamp og bestill Chimac, det er en opplevelse i seg selv. Koreanere er enormt entusiastiske når det gjelder baseball.

Er du ute etter mer tradisjonelle varianter av gatemat er Gwangjang Market stedet å dra. Mathallen består av over 200 gatekjøkken som serverer alt fra kimchi og fersk sjømat til gullfriterte pannekaker. Gwangjang ligger i Dongdaemun i østre Seoul.

les også

Fem nabolag du må oppleve i Tokyo

– Fritert kylling og øl har nå blitt koreansk signaturmat. Dra på Baseball kamp og bestill Chimac, det er en opplevelse i seg selv. Koreanere er enormt entusiastiske når det gjelder baseball.

Er du ute etter mer tradisjonelle varianter av gatemat er Gwangjang Market stedet å dra. Mathallen består av over 200 gatekjøkken som serverer alt fra kimchi og fersk sjømat til gullfriterte pannekaker. Gwangjang ligger i Dongdaemun i østre Seoul.

PIKNIK: I Yeouido Hangang Park kan du ta med familien eller venner til et måltid med de lokale. Foto: Gw. Nam / Moment RF

Moderne versus tradisjonell kunst

Journalist og redaktør for Subjekt, Danby Choi, har besøkt Seoul et dusin ganger. Hans beste tips til en vellykket tur er å sette seg inn i koreansk krigshistorie.

– Korea er unikt og det er et must å titte på kunst i Seoul. Jeg anbefaler å ta turen til MMCA, National Museum of Modern and Comptemporary Art, som er delt opp i fire museer. Det mest interessante ligner nærmest et slott og ligger i området Gwacheon.

Seoul har over 100 museer å tilby og en rekke historiske og kulturelle landemerker. Choi anbefaler også å sjekke ut Gallery Hyundai og Leeum, Samsung Museum of Art i området Jongno-gu.

GATEMAT: Sørkoreas berømte kjøkken består av velsmakende trender og tradisjonelle retter som blant annet Kimbap og Bibibap. Foto: RunPhoto / Getty Images

Prøv street food i Itaewon

De beste matopplevelsene Choi kan komme på er Maple Three House i Itaewon hvor han nøt en Bulgogi, en koreansk grillet rett med marinerte biffstrimler.

– Du kan også spise gode tradisjonelle retter, som kimbap og bibimbap hvor som helst i Seoul. Det er godt uansett, koreanere har generelt veldig høye kvalitetskrav til mat, sier Choi.

Bibimbap serveres som en bolle med varm hvit ris toppet med egg, grønnsaker og saus. Kimbap er en type maki-ruller, men ofte uten sjømat.

– Itaweon er det beste stedet for deilig gatemat. Kom hit på kvelden, opplev stemningen og sjekk ut Sulbing hvis du vil prøve en koreansk dessert, sier Park.

les også

Guide til New York: Gatematen du må få med deg

Er du ute etter hva nattelivet i Seoul har å by på, forteller Park at Itawon og Gangnam er de beste stedene å dra ut. Choi tipser om Cakeshop i Itaewon og Rainbow i Gangnam.

– Cakeshop er en kul hiphop-klubb, mens Rainbow er en bar og spiller ofte housemusikk.

TRADISJONELT NABOLAG: Bukchon Hanok Village består av 900 koreanske hjem. Foto: Yongyuan Dai / Digital Vision

Lei av storby?

Med over 25 millioner innbyggere er Seoul verdens nest største urbane by. Blir du lei av bylivet er det ikke langt til nærmeste fjelltopp.

Et tips for de aktive er å ta turen til Bugak-san, som er det høyeste fjellet som omkranser Seoul. Herfra får du utsikt over storbyen og kan samtidig oppleve vakker natur.

Park anbefaler å se Bukchon Hanok Village, som ligger mellom Gyeongbokgung og Changedeokgung, og består av rundt 900 tradisjonelle koreanske hus.

les også

Japan: Dra hit for å senke skuldrene

– Byen flommer over av turister, men husene er likevel verdt å få med seg. Går du høyt opp får du utsikt over moderne Seoul.

Et område som omtales som Seouls Brooklyn er Seongsu-dong. Området ble kåret til et av de ti beste nabolagene i verden av Lonely Planet i fjor. Reisesiden anbefaler å ta en kaffe på Cafe Onion, Zagmachi eller OR.ER for å oppleve miksen av gammel og ny kultur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder