FOLKEFEST I HAUGESUND: Sildajazzen i Haugesund er kjent for yrende folkeliv og båtliv. Dette er Smedasundet en lørdag under Sildajazzen et tidligere år. Foto: TOR ANDRE JOHANNESSEN

Haugesund: Festivalbyen ved sundet i vest

Haugesund er havnebyen som kan by på flotte naturopplevelser, vikinghistorie og festivaler som Sildajazz og Den norske Filmfestivalen.

 • Mette Solberg Fjeldheim

Den som tar turen vil kunne se at byen og Haugalandet har enda mer å tilby!

Finn.noReiseAnnonse

Vi har tidligere skrevet om mangfoldige Karmøy, med sine flotte strender, vikinghistorie og idylliske Skudeneshavn. Men også Haugesund by, som ligger like ved, har mye å tilby for tilreisende. Ikke minst om du legger turen hit i august.

les også

«Lille-Trolltunga»: Fjelltoppen du ikke visste om

KOSELIG HAVNEBY: Ved Smedasundet ligger båter ankret opp. Under Sildajazzen kan det bli tett i tett med båter her. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Haraldsgata – Norges lengste gågate?

Det er en stille by som møter meg en sommerdag i juli. I gågaten Haraldsgata vaier reklameflaggene som forteller om august måneds to store begivenheter: Den norske internasjonale filmfestivalen og Haugesund internasjonale jazzfestival Sildajazzen. Innbyggere og besøkende er ute og går, noen triller barnevogn og en gruppe venner har visst nettopp møtt hverandre på et hjørne.

Selv er jeg på ferie i byen jeg fortsatt kaller «hima» og har denne dagen lagt turen til sentrum for å sjekke ut ståa. Som andre mindre byer, møter Haugesund konkurranse fra kjøpesentre utenfor sentrum. Men det har ikke stoppet noen innovative gründere og tradisjonsrike butikkutsalg.

ROSA RÅDHUS: Skipsreder Knut Knutsen og hans kone Elisabeth ga midler i gave til å bygge Haugesund rådhus. Herman Munthe-Kaas og Gudolf Blakstad fikk oppdraget å tegne rådhuset. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Nytenkning og tradisjon

Interiørtrenden er høyst til stedeværende også i Haugesund, og de senere årene har interiørbutikker som Bruno, Crush Concept og Hus i Nord sett dagens lys. Den velkjente, lokale klesdesigneren Kristine Vikse bak MeMini har sitt eget utsalg med barneklær i byens gågate. Vegg i vegg har det nyslåtte, lokale herredesignmerket Ernst by Ernst flyttet inn.

Butikker som har vært drevet i generasjoner, som trendbutikken Lie 1899 og gourmet-forretningen Amundsen Spesial, har fornyet seg. Slik har også de fortsatt livets rett i et sentrum som har vært truet av kjedesentrenes inntreden og større kjedekonsepter.

UNGE GLASSKUNSTNERE SATSER: Tre glasskunstnere har slått seg sammen og åpnet verksted, butikkutsalg og utstillingslokalet Formbar Glassverksted. Her er Kirsten Vikingstad Storesund og Eirin Bjørnsland Hansen i arbeid. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Glass og jazz

Jeg svinger av et par gater lenger opp i gågata for å legge turen innom nykomlingen Formbar Glassverksted i Kirkegata. Her har tre unge glasskunstnere, Kirsten Vikingstad Storesund, Eirin Bjørnsland Hansen og Julie Shirani Kausland, slått seg sammen og skapt et kombinert verksted, butikkutsalg og utstillingslokale.

Når jeg uanmeldt ankommer det åpne verkstedet, er Kirstin og Eirin i full gang med å blåse mer glasskunst. Det nå et år gamle verkstedet har klart å få innpass i årets program under Sildajazzen, får jeg vite. Da kommer den svenske glasskunstneren Peter Hermansson for å stille ut noen av sine verker under utstillingen «Some Kind of Harbour».

- Vi er litt spente siden dette er første gang, forteller Kirsten Vikingstad Storesund, som selv er hjemvendt haugesunder. – Men det er veldig kjekt å få til, for det er dette vi ønsker: å vise frem andre glasskunstnere i vårt eget studio.

FISKERENE I HAUGESUND: Fiskerene i Torgbakken er et kjent og kjært syn i Haugesund Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Livlig ved sundet

Etter en koselig prat med de unge kunstnerne og gründerne, rusler jeg videre ned mot kaien. Langsmed Smedasundet ligger utestedene, restaurantene og kaféene på rekke og rad. Det er stille før stormen en vanlig sommerdag her også. Men under Sildajazzen i august vil fritidsbåtene ligge tett i tett i Smedasundet. Da er det konserter og underholdning på flere av utestedene på kveldstid, mens boder og aktivitetstilbud trekker til seg besøkende langs kaien hele dagen gjennom.

Det er også «her det skjer» stort sett ellers i året, for så vidt. Det er blant annet like ved kaien at Lothes mat og vinhus ligger. Dette er restauranten som fikk VGs Erik Fosnes Hansen til å trille en sekser for et par år tilbake og med det samme gratulere byens innbyggere med «å være så heldige å ha et sånt spisested i området». Siden da har restauranten blitt oppusset og fått ny giv.

EN TUR PÅ KAIEN: En rusletur på kaien hører med en sommersdag i Haugesund. Her ligger restauranter og kaféer side om side ut mot Smedasundet. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Ut på havet

Men selv om Haugesund kan få tiden til å løpe av med festivalprogram, shoppingmuligheter og hyggelige serveringssteder, finnes det litt av hvert å oppleve også utenfor Smedasundet og Haraldsgata. Beliggenheten gir nemlig muligheter for utforskning også utenfor bykjernen, så tett byen ligger på naturen rundt. Ta turen ut til havs, for eksempel, for å oppleve en litt annen side ved Haugalandet.

Vi har tidligere fortalt om gatekunsten på eksotiske Utsira utenfor Haugesund, og dit kommer du med båt på litt over en time fra havna på Risøy. Fra kaien i Haugesund kan du også ta turen til Røvær, en rolig og nærmest bilfri øy. Her finner vi Røvær kulturhotell, Havbrukssenteret og sommerkafé på Røvær Sjøhus.

Landkrabber kan legge turen til Kyststien, stien som fører langs havet, gjennom historien og forbi Norges eneste riksmonument. Det kan forresten være ganske så eksotisk å se hvordan havet endrer seg etter været også fra landsiden.

STREETPARADE: Lørdagen under Sildajazzen er 150 musikere, i tillegg til dansere, kor og korps, samt tusenvis av jazzglade mennesker i sentrum av Haugesund. Foto: TOR ANDRE JOHANNESSEN

Programoversikt festivaler i Haugesund i august

Sildajazzen 8. – 12. august 2018 Jazzvokalisten Lizz Wright står for åpningskonserten i år.

Filmfestival 18. – 24. august 2018 Magnus Meyer Arnesens «Når jeg faller» avslutter programmet under den 46. filmfestivalen i Haugesund.

Den festivalen 24. – 26. august 2018 Susanne Sundfør spiller på hjemmebane, sammen med blant annet Kvelertak og Bjørn Eidsvåg.

les også

De feteste festivalene i USA i 2018

Her kan du spise

Frokost: Bakeriet Naturbakst i Haraldsgata 81 åpner klokken syv om morgenen og selger nybakt brød og påsmurte rundstykker. På Gallionen Restaurant på Hotel Maritim får du «Rogalands beste frokost». Restauranten ble fylkesvinner av frokostkåringen «Twinings Best Breakfast».

Lunsj: Himla Godt er Lothes mat og vinhus’ mer uformelle kafé (åpner igjen etter brann i august). Oxe Burger er også et populært spisested og kaffebaren Totalen i Haraldsgata maler sin egen kaffe.

Middag: En klassisk, bedre middag får du servert på Lothes mat og vinhus.

Alternativt kan indiske India Gate og Brasserie Brakstad anbefales. Sabi Sushi er byens sushirestaurant og Il Forno er en populær italiensk restaurant på kaien.

Her kan du bo

Det finnes både gjestehus, campingplass og hotell å sjekke inn på i og ved Haugesund. Når det gjelder hotell, er for eksempel disse fire sentralt plassert:

Scandic Maritim og Clarion Collection Hotel Amanda ligger på kaien mot Smedasundet, Thon Hotel Saga ligger litt lenger oppe i sentrum av Haugesund, mens Banken Hotel er et kjedefritt hotell med smart innsjekk på mobil.

Mer om

 1. Haugesund
 2. Storby
 3. Festival
 4. Ferie
 5. Reise
 6. Reisetips

Flere artikler

 1. Smaken av San Sebastian

 2. Livsglade Las Palmas

 3. Legenden om Havanna

 4. 36 timer i Portugals hovedstad, Lisboa

 5. Øver på klodens farligste stoffer på den kanadiske prærien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder