OSLO: En storbytur er aldri feil, og det trenger ikke reise langt. Vår egen hovedstad har mer enn nok å by på. Foto: Jorg Greuel / Digital Vision

Den ultimate Osloguiden

Fra badstue i solnedgangen til kunstvandring og fantastisk shopping. Du trenger ikke reise lengre enn til Oslo for en herlig langhelg.

 • Camilla Jorddal

OSLO (VG reise) Turister forelsker seg hodestups i Oslos arkitektur, kaffekultur og havneområder. Byen frontes også på noen av verdens største reisesider. Det er ingen tvil om at Oslo er i vinden. Byen har fått et stort løft både når det gjelder nye, populære områder i bybildet som Tøyen, Sørenga og Barcode. Store motehus flytter inn i gatene i sentrum og det dukker opp nye restauranter og barer titt og ofte.

Finn.noReiseAnnonse

Oslo er så mye mer enn Karl Johans Gate, Bogstadveien og alltid trendy Grünerløkka. Her har du tipsene du trenger til ditt neste besøk.

Oslo kåret til en av verdens beste byer å besøke

PÅ KVELDSTID: På kveldstid bør du ta turen til Det Andre Teatret før en deilig middag. Foto: Cecilie S. Andersen, VG

Opplevelsestur i hovedstaden

Bygdøy er litt som en bortgjemt perle for historie, tur og natur. Du finner de velkjente museene som Kon-Tiki Museet, Vikingskipshuset og Folkemuseet. På Bygdø Kongsgård kan du lære alt fra å lage marmelade til hvordan å dyrke dine egne, økologiske grønnsaker. Besøkstunet er verdt et besøk med ungene om du ikke har lagt opp en hel dag på halvøyen. Ellers finner du badestrender, klipper å hoppe fra, sandvolleyballbane og strandrestaurant som er perfekt i sommerhalvåret. I tillegg er Bygdøy populært som turområde, med turstier for både gående og syklister. Et annet hett tips er Emanuel Vigeland Mausoleum, en godt bevart hemmelighet på Slemdal. Hovedattraksjonen er et rom fullstendig dekket av fresker, som er en type veggmaleri.

les også

Rekordhøy interesse for Norge

Etter en dag med museer er det deilig å kunne slappe av litt. Badstue er ikke bare på spa og treningssentre, i Oslo kan du booke deg rett inn på en egen flytebadstue via Sørenga Badstue- og Helårsbadeanstalt. Er du en landkrabbe kan du utnytte tilbudet til SALT på Langkaia 1.

Etter middag er det også gode muligheter for å oppleve det norske kulturtilbudet. Når du drar til en av de store hovedstedene, som London og New York, står ofte teater og musikaler på listen over ting du bør få med deg. Nationaltheatret er flott og har mange gode stykker, men vil du ha en litt annerledes opplevelse skal du ta turen til Det Andre Teatret mellom Sagene og Torshov. Det er nesten som et vanlig teater, bare litt morsommere. Improvisasjon står i fokus, og ellers kan du se internasjonale og norske gjestespill og annet ymse de selv liker. Du kan også være med på kurs og workshops.

TELTHUSBAKKEN: Her har man tatt vare på gammel bebyggelse. Foto: Markus Aarstad, VG

Utsikt og fargerik vandring

Om du ikke er av typen som liker å gå på museer er Ekebergparken skulpturpark en opplevelse med sin internasjonale kunstsamling omgitt av norsk natur med noen fantastiske utsiktspunkter. Street art-vandring er også noe å teste, et relativt nytt fenomen og i Oslo er det en haug av fargerike verk på byens vegger. Start vandringen på Tøyen og beveg deg rundt i byen.

les også

Slår et slag for kortreiste ferier

Er du interessert i arkitektur bør du se både Barcode, Operaen og Astrup Fearnley Museet, men Oslo har også noen historiske områder du bør oppsøke. Du har kanskje hørt om fargerike Damstredet og Telthusbakken, men vil du ha skikkelig trehusidyll bør du ta deg en tur til gatene på Rodeløkka. Der finner du trehus med vakre utsmykninger i forskjellige farger fra 1860 – 1870-årene med trange gater som tar deg tilbake i tiden. Et av Oslos mest nostalgiske områder, en liten trelandsby midt i byen. På vei til neste stopp kan du ta deg en liten runde i Oslos hippeste bydel, Grünerløkka, for en kopp svart kaffe hos Tim Wendelboe og en matbit på Mathallen.

POPULÆRT: Ta en tur innom Mathallen når du er i Oslo. Foto: Finn Ståle Felberg / Mathallen

Fra Mathallen kan du ta deg opp Telthusbakken på vei til neste stopp. Kirkegårdvandring er kanskje ikke det første du tenker du vil gjøre i helgen, men i Oslo finner du en som er verdt et besøk. På Vår Frelsers Gravlund finner du en unik samling av gravlagte historiske kvinner og menn. Blant annet Henrik Ibsen, Edvard Munch, Camilla Collett, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland ligger gravlagt her. Gravlunden står oppført i Riksantikvarens register over kulturminne.

les også

Opplev Norge: Måned for måned

Noe du ikke må gå glipp av mens du er i byen er å se Oslo fra et av utsiktspunktene. Vil du se hele Oslo i ett trenger du ikke å dra helt til Holmenkollen eller Ekebergparken – i hvert fall ikke fra mai til september. Tårnet på Tjuvholmen, Tjuvtitten, er et supert alternativ og du slipper lang reisevei. Utkikkstårnet tar deg 54 meter over bakken for en billig penge.

SHOPPING: Det er mange inspirerende butikker i hovedstaden. YME på Paleet er en av dem. Foto: YME

Inspirerende butikker på shoppingtur

YME og Svean på Paleet, Luck Oslo, Vincci og Ensemble er noen av Oslos råeste butikker på mote. Til herre bør du i tillegg sjekke ut Flykicks, Hunting Lodge og Dapper. Varehuset EGER Karl Johan er et moteparadis, og ellers byr Oslo Fashion District i gatene Prinsens Gate, Øvre Slottsgate og Nedre Slottsgate på de store, anerkjente internasjonale motehusene.

MinMote.no: De beste klesbutikkene for menn

Second hand og vintage finner du på MA Vintage på Briskeby med klær, sko og tilbehør fra store motehus. På Grünerløkka kan du ta turen innom Velouria Vintage, som har alt fra Chanel vesker og Levi's bukser til band t-skjorter. Fretex Unika har stort utvalg av håndplukkede bruktplagg til en god pris.

Gimle Parfymeri, Heaven Scent og Gevir Boutique er plassene for deg som elsker skjønnhet og velvære.

Kollekted by på Grünerløkka, Eske på Bislet og Milla Boutique på Aker Brygge er noen av Oslos råeste butikker på interiør. I tillegg er interiørverdens storstue Illums Bolighus på GlasMagasinet en flott plass. Mina Milanda er blomster- og plantebutikken med Oslos fineste bakgård, en hvit og frodig drømmeverden for deg som elsker levende dekor til hjemmet.

TID FOR LUNSJ: Vippa er Oslos eget matbod-mekka. Her får du mat fra forskjellige verdensdeler. Foto: Terje Bringedal, VG

God mat, restauranter og drikke

Blir du kaffetørst kan du ta turen innom = Kaffe i Akersgata 32, en kaffebar som =Oslo står bak. Her får du god service og du er med på å gi vanskeligstilte og rusavhengige en verdig jobb. Supreme Roastworks er plassen for deg som vil ha kvalitetskaffe servert av prisvinnende baristaer. Om du ikke er en stor kaffedrikker finner du byens beste kakao i Bibliotekbaren på Hotel Bristol. Sugen på noe søtt? Da bør du ta turen til Talor&Jørgen på Youngstorget for deilige doughnuts.

les også

Her spiser du brunsj i Oslo

Når du blir klar for lunsj er Vippa stedet du må oppsøke, Oslos nye matbod-mekka. Her kan dere spise dere gode og mette, og få smakt på mat fra forskjellige verdensdeler – fra Midt-Østen og Asia til Sør-Amerika.

Til middag kan du gå for det franske kjøkken på Le Benjamin, spanske småretter på Bon Lío eller teste smakskombinasjonene på Katla, hvor kjøkkensjef Atli Már Yngvasons har startet et nytt eventyr etter Pjoltergeist.

For å avslutte kvelden kan du ta en drink på Torggata Botaniske, Himkok og Abelone.

Restaurantanmeldelse av Katla: Vulkanske eventyr - Godt.no
les også

Norsk hotell på prestisjeliste

ANERKJENT: Bo i nærheten av Astrup Fearnley Museet på The Thief. Foto: Mattias Hamrén og Jason Strong / The Thief

Her kan du bo

The Thief på Tjuvholmen er blitt et anerkjent hotell både i Norge og internasjonalt. Her bor du flott til ved sjøen tett på restauranter, Astrup Fearnley Museet og mindre gallerier. Hotel Oslo Guldsmeden er et boutique hotell i Vika med økologisk frokost og en liten spaavdeling. Hotellet ligger i en stille gate med gangavstand til Aker Brygge, Frogner og Tjuvholmen. Midt i Karl Johans gate kan du bo på Comfort Hotel Karl Johan med 181 ulike rom og kort vei til byens store shoppinggater og eksklusive butikker.

I midten av mars åpner Petter Stordalen sitt nye boutique-hotell, Amerikalinjen, midt på jernbanetorget.

Mer om

 1. Oslo
 2. Restaurant
 3. Shopping
 4. Arkitektur
 5. Hotell

Flere artikler

 1. ... men ikke glem Oslo!

 2. Oslo: Disse stedene bør du sjekke

 3. Oslo: En by full av nyheter

 4. Hit bør du reise i juni

 5. Gratis kulturopplevelser i Oslo

Fra andre aviser

 1. Skal du ha et kyss fra sjøen? Her får du østers i Oslo.

  Aftenposten
 2. Herborg Kråkevik: «Pinlig Oslo-forakt»

  Aftenposten
 3. Henriette Steenstrup røper sine Oslo-perler: - Her henter jeg energi

  Aftenposten
 4. Bli igjen i Toledo etter at hordene av dagstu­rister har dratt

  Aftenposten
 5. Christel Alsos: – Oslo har gjort meg tøffere

  Aftenposten
 6. For en helg!

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder