BRITISK HUMOR: En fargerik gjeng med figurer fra Alice i Eventyrland arrangerer et spontant teselskap langs Camden High Street i Camden Town, og trekker med seg Johanne og Hanna, som får hatt på hodet og tekopp i hånden. Foto: Nina Eirin Rangøy

London rundt med tenåringene: Fjortiser i eventyrland

LONDON (VG) Hanna (14) og Johanne (14) fikk ekte London-dilla etter en langhelg i storbyen.

– Come on, girls, join us for a cup of tea!

Midt i Camden High Street havner jentene plutselig i et teselskap med noen fargerike figurer fra Alice i Eventyrland, som har rigget seg til for å lage litt ekstra liv og røre i bybildet.

Finn.noReiseAnnonse

TYPISK LONDON: Johanne og Hanna krysser Camden High Street og får følge av en munter gjeng med engelskmenn. Foto: Nina Eirin Rangøy

Denne artikkelen ble første gang publisert i oktober 2016. Den er oppdatert i november 2018. Få tips til aktiviteter, bosteder og spisesteder lenger ned på siden.

De norske tenåringsjentene får hatt på hodet og tekopp i hånden, bare for moro skyld. Når de i neste øyeblikk blir tatt bilde av mens de krysser gaten, hopper en gjeng med glade briter inn i bildet for å være med de også.

Det skjer noe hele tiden når man vandrer rundt i Londons gater.

Norsk ungdom vil på storbyferier, og for mange står London øverst på listen. Stadig flere får reise i julegave eller konfirmasjonsgave, og får med seg en voksen som «anstand».

Valutakursen er ikke gunstig i disse dager, men det setter ingen stopper for reiselysten, ifølge statistikken.

– London har mengder av opplevelser i verdensklasse for tenåringer, som museer med gratis inngang, konserter, fotball og shopping, sier Gary Robson, Norden-sjef for Visit Britain.

De opplever en stor økning i interessen for London blant ungdommer.

Han peker på nye attraksjoner som Harry Potter Studio og Star Wars-seksjonen på Madame Tussauds som medvirkende årsaker til dette.

– London er i tillegg en flott førstegangsstorby for ungdommer, fordi de kan språket, og fordi det er enkelt å ta seg rundt i byen, med tube, buss og til fots, sier Gary Robson.

les også

Her er Londons mest «insta-vennlige» kafeer

Klare for shopping

VGs journalist tok med seg datteren og en venninne til storbyen, og den gode reise-følelsen dukker opp allerede på Flytoget – endelig er vi på tur! Og den fortsetter mens jentene sitter med hver sin Mac på fanget og surfer på nettet før ombordstigning ved gaten.

De har laget seg en liste over steder de vil besøke og butikker de vil shoppe i. Listen har mange punkter, så det er godt vi har en langhelg å ta av.

LITTLE VENICE: Langs Regents Canal er det stille og rolig, rett rundt hjørnet for Londons storbylarm. Johanne og Hanna på en av de vakre broene i området. Foto: Anne Bergseng

Det er fredag ettermiddag når vi kommer frem, og det er bare å «let the show begin». Eller rettere sagt shoppingen!

Flaggskipet blant undertøysgiganten Victoria’s Secrets butikker ligger i New Bond Street og er et prangende eventyr i tre etasjer for jenter i alle aldre. Her er det også ganske folksomt, og det selges langt mer enn undertøy.

Jentene hadde store forventninger til akkurat denne butikken, og den leverte både når det gjaldt kreative utstillinger og utvalg, men likevel ble det nesten litt for mye av det gode, med alle menneskene og kaoset.

– Jeg kunne ønske de stengte butikken så vi kunne fått den for oss selv, og at alt bare kostet ett pund, sier en litt resignert Johanne, som har lagt merke til at prisene er ganske så stive.

les også

Reisetipsene som kurerer tenåringsgruff og redder reisekassen

Når det gjelder shopping, holder mange erfarne London-farere seg unna Oxford Street. Men det nytter ikke når man har med tenåringer, for her ligger den ene «viktige» butikken etter den andre, som Top Shop, Nike Store, Primark og HMV, blant mange andre.

Varemagasinet Selfridges «palass» vekker ekstra oppmerksomhet med sin enorme hvite bygning, søyler og fantastiske vindusutstillinger:

– Det er jo finere enn Slottet hjemme, er jentene enige om.

NOSTALGISK: En gammeldags fotoboks som fremdeles virker er stas, og bildene blir et morsomt minne fra London. Foto: Nina Eirin Rangøy

En stakkars mor blir helt svett av all shoppingen, men dette er avtalt på forhånd og det nytter ikke å stoppe jentene med oppsparte midler og nye plagg for øyet.

Heldigvis føltes det trygt å la dem gå alene rundt inne i butikkene, slik at de slapp å ha en voksen på slep hele tiden.

Kjendiser på Madame Tussauds

London har som kjent så mye å by på at det er nesten umulig å velge. Men noen klassikere må en få med seg.

Madame Tussauds er en av dem. Og selv om stedet har eksistert i mer enn 200 år, har de klart å fornye seg. ­Millioner av besøkende tar hvert år turen til det populære voksmuseet for å oppleve sine favoritt-kjendiser, selv om man ikke får autografer. Men nå er det så klart «selfier» som gjelder.

– De ser så levende ut at det nesten er ekkelt, sier Hanna.

Selvsagt må de ta bilde av seg selv sammen med den amerikanske modellen og tv-personligheten Kim Kardashian og mannen, artisten Kanye West.

Turen går videre til Leonardo de ­Caprio, Julia Roberts og en rekke ­andre stjerner.

Men hakesleppet kommer først når Hanna oppdager sine YouTube­favoritter Zoë Sugg og Alfie Deyes, et av de nyeste innslagene på museet.

– Tenk at de har vært her i ­virkeligheten, sier Hanna, og knipser i vei med mobilen sin.

Et annet høydepunkt er å stille seg opp med den britiske kongefamilien. Det er stas å kikke inn i mobilkameraet og ta et bilde av seg selv sammen med dronning Elizabeth, som virker så ekte der hun står i all sin prakt.

MEST POP: Figuren av Kim Kardashian og mannen Kanye West er blant de mest populære på Madame Tussauds, og Hanna og Johanne stiller seg opp sammen med superstjernene. Foto: Nina Eirin Rangøy

En rusletur langs Themsen ved South Bank gir en den «ekte» London-følelsen, for her ser man så mye av byen på en gang. Man kan starte ved Tower Bridge og gå til Westminster Bridge, og ta seg avstikkere til museer, gallerier og kafeer underveis. ­Gatemusikanter og gjøglere liver opp, og plutselig er man ved London Eye og kan virkelig få perspektiv på verdensbyen, før man tar de obligatoriske bildene med Big Ben i bakgrunnen.

Erkebritisk te

Etter en lang dag til fots, anbefales det å røske med seg ungdommene vekk fra butikker, støy og storbylarm, og oppsøke en av byens mange steder for afternoon tea.

Denne erkebritiske tradisjonen egner seg nemlig ikke bare for fine fruer oppe i årene.

Vi fikk tips om å bestille bord hos Fortnum & Mason i Piccadilly, og det var et godt valg.

Vi gjør entré i Diamond Jubilee Tea Salon i hverdagsantrekk og med mange handleposer, men blir mottatt som kongelige, akkompagnement av rolig pianomusikk.

Kontrasten til kaoset i gaten ­utenfor er stor. Her hersker ro og eleganse, bordene er dekket med hvite duker og sølvtøy, og betjeningen ser hver enkelt gjest.

AFTERNOON TEA: Erkebritisk og ærverdig afternoon tea på Fortnum & Mason, hvor Hanna og Johanne får servert te, scones og kaker av Veronika Horatschek. Foto: Anne Bergseng

Tradisjonen med å drikke etter­middagste og spise småkaker startet på midten av 1800-tallet, fordi den ­britiske sosieteten ble litt småsultne mellom lunsj og middag. I dag er det en miks av familier, venner, forretningsforbindelser og turister som ­fyller tesalongen.

Temenyen er like elegant som den er omfattende. Og på det treetasjes høye stativet som lander på bordet vårt ligger smørbrød, scones og konfektkaker som minner om fargerike smykker.

Først føler ikke 14-åringene seg helt hjemme, og at de skulle vært litt mer pyntet, men etter hvert slapper de av og tar inn omgivelsene.

– Dette føles majestetisk, sier ­Hanna.

– Jeg fikk plutselig lyst til å være ­engelsk «soss» eller kongelig på 1800-tallet, ha på meg fin kjole og ­drikke te hver dag, sier Johanne.

SHOPPING: Johanne og Hanna i Victoria’s Secret flaggskip-butikk i New Bond Street, hvor undertøy og parfymer står i sentrum. Foto: Anne Bergseng

Tips til ­aktiviteter

■ London Eye: Verdens største pariserhjul ligger midt i smørøyet på sørsiden av Themsen. Man sitter i en av de 32 lukkede glassvognene, som hver rommer 25 personer. «Flighten» tar en halvtime. Kjøp billett på nettet på forhånd, da slipper du unna med én kø.

■ Harry Potter Studio Tour: Warner Bros filmstudio ligger 20 minutter utenfor sentrum, og er verdt turen for alle fans. Her kan man se bak kulissene til den store filmsuksessen. Man får se alt fra de fantastiske kostymene, Storsalen, Albus Humlesnurrs kontor og professor Ufferts rom, til guttenes sovesal, Gygrids hytte og motorsykkel osv. Bestill billetter på forhånd.

■ Science Museum: Rangeres av mange som det mest spennende stedet for barn og ungdom i London. Her er det interaktive utstillinger som tar for seg vitenskapens verden gjennom århundrer. Gratis inngang, men man må betale for enkelte attraksjoner.

■ Hamleys: Beregnet på barn, men også stas for ungdommer. Her er det seks etasjer med ren moro, spill og rare ting man ikke visste fantes. Butikken åpnet i 1881 og ligger i ærverdige lokaler, like ved Piccadilly Circus.

■ Musikal: Musikal er nesten obligatorisk. Mamma Mia, The Lion King, Wicked, Billy Elliot og Mathilda kan anbefales, men det finnes så klart mange flere. Kjøp billetter på forhånd, f.eks. hos Ticketservice her hjemme.

■ Madame Tussauds: Like populær nå som da det åpnet for 200 år siden. Her møter du alt fra dronningen til kjente fotballspillere og filmstjerner. Togturen Spirit of London tar deg med på reise gjennom Londons historie. Nå er det kommet en egen Star Wars-seksjon, i samarbeid med Disney, med virkelighetstro voksfigurer av favorittheltene og skurkene i Star Wars I-IV. Kjøp billetter på forhånd

■ Natural History Museum: Her kan man se utstillinger av dinosaurer og andre forhistoriske dyr. Mest spennende er den brølende Tyrannosaurus Rex-roboten i full størrelse som rører på seg. Gratis inngang.

■ Sightseeing med buss: Vil man se mest mulig på kort tid, er en busstur et smart valg. Bli med på en av hop on-hop off-turene som går kontinuerlig, eller ta en av de vanlige rutebussene som tar deg forbi severdighetene. Med rute 11 passerer man både Big Ben, Westminster Abbey og St. Pauls Cathedral. Rute 9 og 15 egner seg også. Kjøp reisekortet Oyster og sett deg lengst fremme i andre etasje på bussen.

Fotball: Fotballfans kan få sine drømmer oppfylt i London, og mulighetene er mange. Byen har flere storlag, som Arsenal, Tottenham Hotspur, Chelsea, West Ham, Fulham og Crystal Palace. Billetter kan skaffes på flere måter, men det tryggeste er å gå inn på nettsidene til en av klubbene og kjøpe derfra. Man kan også kjøpe ren fotballtur gjennom et norsk reiseselskap.

London Dungeon: En utstilling av grufulle hendelser gjennom historien presentert på en morsom og spennende måte som gjør den interessant for den yngre generasjon. Noen av de mer enn 40 historiske hendelsene som er dekket, inkluderer den store brannen i London, Jack the Ripper, Judgement Day, Torturkammeret, Henry VIII, Tower of London og Den franske revolusjon. Skuespillere fyker rundt i gangene og skremmer turistene, så dette er ikke stedet for de yngste.

■ Tate Modern og Victoria & Albert Museum: Kunstinteressert ungdom vil ha glede av disse to stedene, som begge to har et enormt utvalg av kunst å vise frem. Tate Modern er nasjonalmuseet for moderne kunst, og på V & A er verdens største museum i sitt slag, med mer enn 4.5 millioner gjenstander.

MARKED: Camden Market byr på hundrevis av små boder med krimskrams, klær og mat fra hele verden. Foto: Nina Eirin Rangøy

Her kan dere bo

■ Novotel Paddington ligger midt mellom Paddington og Little Venice, stille strøk midt i storbyen, med grei størrelse på rommene. Adresse: 3 Kingdom Street, Sheldon Square.

■ KFUK-hjemmet tilbyr rimelig overnatting for familier, 3-4-og 5-sengsrom, med norsk frokost. Ligger i et gammelt herskapshus med egen hage. Adresse: 52 Holland Park.

■ B & B Belgravia er et luksuriøst Bed & Breakfast i tre georgianske bygninger med sentral beliggenhet rett ved Victora Station. Adresse: 64–66 Ebury Street.

■ Radisson Blu Edwardian, i hjertet av Seven Dials, nær Covent Garden og teaterdistriktet. Adresse: 20 Mercer Street

■ Double Tree Hilton er en kjede med stilige hotell til en grei pris, ligger flere steder rundt i London.

■ The Colonade ligger midt i Little Venice, ikke langt fra kanalen og Warwick Avenue tube-stasjon, og er et erkebritisk og koselig boutiquehotell, som ikke er av rimeligste sort. Adresse: 2 Warrington Crescent.

■ Airbnb bør også nevnes, med utallige bosteder rundt omkring i London.

CUPCAKES: Lola’s Cupcakes i Neal Street i Covent Garden bugner av fristelser for Johanne og Hanna Foto: Anne Bergseng

Her kan dere spise

■ Borough Market, det historiske matmarkedet på South Bank, er en stor opplevelse. Her kan man både kjøpe med seg mat og sette seg ned og spise. Adresse: 8 Southwark Street

■ Jamie’s Italian er en av Jamie Olivers restauranter i London. Her har de pasta, burgere og mye annet til gode priser, rett ved Covent Garden. Adresse: 11 Upper St. Martin’s Lane.

■ Fifteen, også en Jamie Oliver-restaurant, mellom Hoxton og Old Street. Adresse: 15 Westland Pl.

■ Pingpong, livlig dim sum-restaurant som ligger flere steder i byen, deilig mat og noe for enhver smak. Adresse: Blant annet på St. Christopher’s Place, 29 a James Street.

■ Busaba Eathai, modern thairestaurant med 12 filialer I London, gode priser. Adresse: Blant annet i 44 Floral Street ved Covent Garden.

■ Det er trendy med burgere i London for tiden, og utvalget er stort og godt. Byron Burger er ett av stedene, 33–35 Wellington Street. Eller prøv Haché Camden, 24 Inverness Street, Five Guys, 1–3 Long Acre anbefales også.

■ Wagamama er en japansk fusion-restaurant med flere filialer i London, og som er populær blant ungdom. Ligger blant annet i 17 Bedford ST, Covent Garden.

■ Bubbleology er supertrendy for tiden. Her drikker man boblete i alle varianter. Mange filialer i London, bl.a. i 45 Pembridge Rd i Notting Hill.

■ Afternoon Tea, koster sine pund, men er en stor opplevelse. Kan nytes mange steder, f.eks. i Diamond Jubilee Tea Salon på Fortnum & Mason, 181 Piccadilly, hvor vi var. Sjekk oversikt over steder, mange hoteller har denne tradisjonen, f.eks. Prêt-à-Portea på The Berkeley Hotel, eller i Palm Court på The Langham Hotel. Bestill bord på forhånd.

PS: Hanna og Johanne var 14 år da denne artikkelen ble publisert første gang. Nå er de 17, men alle tipsene her gjelder ennå.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder