OXFORD: Byen har vært hjemme til flere kjente forfattere, som blant annet J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis og Lewis Caroll Foto: Fredrik Solstad

Følg i Tolkiens fotspor i Oxford

Ta turen til byen som ga inspirasjon til Tolkiens «Hobbiten» og «Ringenes Herre».

 • Carina Hunshamar

London er byen både for den sjokolade-frelste, de matglade og for dem som er opptatt av de kongelige. Men det er også et mekka for dem som er interesserte i litteratur, for her er det mange kjente og kritikerroste forfattere som har skrevet noen av sine aller største verker.

Finn.noReiseAnnonse

En drøy time med tog fra hektiske London ligger Oxford. Byen er kjent for sin flotte angelsaksisk arkitektur og det prestisjefulle universitetet Oxford University, og det er også byen hvor «Ringenes Herre»-forfatteren, John Ronald Reuel Tolkien tilbrakte mesteparten av sitt voksne liv.

Tolkien ble født i Sør-Afrika i 1892, men flyttet sammen med familien til England da han var en ung gutt. I 1911 begynte han på Universitetet i Oxford, hvor han senere begynte å jobbe som professor i engelsk.

Her er VG Reises tips til steder du bør besøke for å gå i J.R.R. Tolkiens fotspor.

Bodleian Library

Biblioteket er et av Europas eldste og her finner du flere av Tolkiens originalmanus og tegninger.

Bodleian åpnet dørene til akademikere i 1602 og biblioteket har en kopi av hver eneste bok som er publisert i England. Biblioteket tilbyr guidede omvisninger på mellom 30 minutter og 90 minutter hver dag. Dersom du ønsker å gå alene, er det også mulig å bestille en omvisning uten guide.

les også

9 dagsturer fra London

Til og med 28 oktober 2018 har biblioteket en egen Tolkien utstilling, «Tolkien: Maker of Middle-earth». Utstillingen tar deg med på en reise gjennom forfatterens berømte verker som «Hobbiten» og «Ringenes Herre» og du får muligheten til å se hans egne tegninger og originalmanuser med egne øyne.

Det er gratis inngang, men du må forhåndsbestille billett. Det er et begrenset antall billetter og biblioteket anbefaler at man forhåndsbestiller på nett.

The Eagle and Child

Ta en øl på Tolkiens stampub, the Eagle and Child. Puben er kjent for å være det faste møteplassen til forfatterne C.S. Lewis, Tolkien og de andre i litteraturen-gruppen «the inklings».

PUB: Tolkien var stamkunde på puben the Eagle and Child. Foto: Fredrik Solstad

Gruppen refererte ofte puben som «fuglen og babyen» og over peisen henger et innrammet brev til innehaveren av puben, signert av forfatterne.

The Eagle and Child er en tradisjonell engelsk pub og serverer frokost, lunsj og middag. Puben ligger i gangavstand fra St. Johns Collage.

Botanisk hage

Oxfords botaniske hage ble etablert i 1621 og Tolkien tilbrakte mye tid her. Det sies det var her han hentet inspirasjon til «Entene», de store trærne som kommer til liv i «Ringenes Herre».

SVARTFURU: Den store svartfuruen sto i botanisk hage i 215 år før den ble fjernet i 2014. Foto: Fredrik Solstad

Treet, som fikk kallenavnet «Tolkiens tre», sto i hagen i 215 år, men ble fjernet i 2014 på grunn av skader på treet.

Universitetet i Oxford

Universitetet er blant verdens mest kjente og prestisjefulle universiteter. Tolkien studerte engelsk ved Exeter Collage og tok senere jobb som professor i engelsk språk og litteratur ved Merton College.

les også

London – i Pippa Middletons fotspor

Merton College ligger i Merton Street og er åpent for besøkende mandag til fredag mellom klokken to og fem på ettermiddagen og mellom klokken ti og fem i helgene. Her kan du selv besøke det gamle steinbordet i hagen som Tolkien ofte satt ved.

Mer om

 1. Litteratur
 2. Arkitektur
 3. Ferie
 4. Utstilling
 5. Guide
 6. London

Flere artikler

 1. Krigsfotografen Anas Al-dyab døde på jobb i Syria - se hans sterke bilder

 2. Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

 3. Øver på klodens farligste stoffer på den kanadiske prærien

 4. Opplev Tokyo fra skyene

 5. Her er Londons mest «insta-vennlige» kafeer

Fra andre aviser

 1. I sin bok «Forræderen» gir Morten Traavik deg en følelse av å være i verdens mest lukkede land

  Aftenposten
 2. Les anmeldelsen: «Eldrid Lunden med kilevink til Jo Nesbø»

  Aftenposten
 3. Arkitekten Erik Tveit: Slik får du plass til hyttegjestene

  Aftenposten
 4. Jury: Dette er den beste arkitekturen i Oslo akkurat nå

  Aftenposten
 5. Min Jin Lee har skrevet en vellykket koreansk familiesaga om livet i eksil

  Aftenposten
 6. Forfatter Olav Angell er død

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder