SHOPPINGBY: Bergen er ikke bare Bryggen, Fisketorget og Fløibanen. Foto: Camilla Jorddal

Her shopper og spiser du i Bergen

For shopping- og matglade er det vestlandsbyen du bør dra til.

 • Ida Elise Eide Einarsdóttir

Ingen Bergen uten Bryggen, Fisketorget og Fløibanen, men sjansen er stor for at du allerede har krysset det av på listen. Byen mellom de syv fjell er dessuten mer enn bare turistattraksjoner. Det er ikke uten grunn at Bergen omtales som en internasjonal småby.

Finn.noReiseAnnonse

Dette er butikkene og spisestedene du må sjekke ut når du er i byen.

les også

Den ultimate Osloguiden

Disse butikkene må du innom

Bergen er blitt en shoppingfavoritt i Norge, og puster Oslo i nakken som Norges shoppingby. Byen er kjent for sitt fokus på mindre nisjebutikker fremfor store kjeder og luksusforretninger – i alle fall enn så lenge.

I fjor måtte riktignok luksusforretningen Vincci stenge dørene etter 34 år – og flyttet til Oslo. Samme år ble også Pepper, som nærmest var for en institusjon i bybildet i Bergen å regne, slått konkurs – før den gjenoppstod senere samme år. I dag drives Fresh Pepper videre på samme adresse og er det første stedet du må innom.

les også

Opplev Norge: Måned for måned

Butikken ligger i det samme lokale som den opprinnelige Pepper-butikken i Christies gate 9 med merker som A.P.C., Comme des Garcons Play, New Balance og Nicola Indelicato samt kosmetikk fra merker som Aesop, Escentric Molecules, Malin Goetz og CDG Perfumes. Den mindre datterbutikken ligger i Strandgaten med både klær og tilbehør fra merker som Sunbuddies, Monocle, CDG Wallets, P.F Candle Co og Sunspel.

Nok av sporty streetwear

Sneakers-hoder bør ta turen innom Tennis. Butikken åpnet allerede i 2005 og kom i fjor til Oslo. Tennis påstår å ha Norges største utvalg av sneakers – blant annet mer enn 120 ulike varianter av Nike. Og når vi snakker om sneakers – i fjor høst åpnet Pharma dørene i Bergen sentrum, nærmere bestemt i Strandgaten 86. Det er tidligere YME-innkjøper Helge Reyes som er eier og daglig leder av konseptbutikken som har hentet sin estetikk – og navn, fra apotek og sykehus. En god blanding av det kommersielle og det lille ekstra med et mål om å sette Bergen ytterligere på kartet med blant annet eksklusive lanseringer.

les også

Musikalske sommeropplevelser i Bergen

Det samme må kunne sies om Marcus Smith Hvidstens Lot333 – multi-brand-butikken med både streetwear og motemerker som for eksempel Nué Notes, Norse Project og Woodwood, Atelier de l’Armée, Sessún og Bleu de Paname.

Fra Bergen til Japan

Motebutikken Twisted i Nygårdsgaten 1 har lenge vært en lokal favoritt blant bergenserne. Det samme må kunne sies om Retro med butikker både i Trondheim, Kristiansand og i Olav Kyrres gate i Bergen. Også den lille skredderbutikken T-Michael på Tårnplassen står på manges toppliste. Bak designernavnet og klesmerket står Michael Tetteh Nartey, som sammen med Alexander Helle også etablerte klesmerket Norwegian Rain. Nartey har vunnet en rekke priser både her hjemme og internasjonalt for sin design, nå sist det japanske livsstilsmagasinet Time Outs pris for Årets produkt for sin T-Kimono – et redesign av det klassiske tradisjonelle japanske klesplagget.

les også

Her spiser du brunsj i Oslo

Det norske brillekonseptet Kaibosh ble også startet i Bergen og har butikk i Nikolaikirkeallmenningen. I dag er merket et av Skandinavias største solbrillemerker. Også second hand, vintage og re-design står sterkt i Bergen med blant annet Ane Blich House, Paulina Vintage Boutique, Secondlove og Typ Bergen som fungerer som en buy/sell/trade-butikk med både nyere plagg, second hand og vintage.

Bergen er et mekka for «foodies»

Er du glad i mat er du i rett by. Det kryr av deilige mat- og drikketilbud, så her er det bare å fylle magesekken med godsaker.

Colonialen har flere avdelinger i Bergen og er både restaurant, brasseri, fetevare og bakeri. Colonialen Restaurant i Kongs Oscarsgate omtales gjerne som den gastronomiske fronten i byen, og ble nylig nevnt i den nordiske restaurantguiden White Guide Nordic 2018. I Østre Skostredet ligger Litteraturhuset – kafé og brasseri, i Kroepelien-gården Strandgaten 18 – fetevare med lett servering, fetevarebutikk og ferske bakervarer fra eget håndverksbakeri.

I fjor gjenåpnet gourmetrestauranten Bare i Hotel Bergen Børs på Torgalmenningen – et moderne nordisk spisested med økologiske råvarer fra både vestlandske og andre norske småskalaprodusenter. Også på Bare Vestland på Vågsallmenningen står lokale råvarer i fokus med vestnorsk tradisjonsmat som små deleretter eller Vestlandstapas. Restaurant 1877, Marg og bein, Cornelius Sjømatrestaurant og Lysverket er alle verdt et besøk.

les også

Norsk hotell på prestisjeliste

Sistnevnte er både en restaurant, bar og nattklubb etablert i 2013 på kunstmuseet Kode 4 ved Grieghallen. Bak står medeier og kjøkkensjef Christopher Haatuft med bakgrunn fra blant annet 3-stjernes Michelin-restauranten Per Se i New York. Lysverket er blant annet rangert som Nordens tredje beste restaurant av det amerikanske livsstilsmagasinet GQ samt listet som et av verdens 14 essensielle reisemål i 2014 av amerikanske Condé Nast Traveler.

Kaldt og kaffe

Bergen har også en haug av gode kaffebarer. Blant de aller mest populære er Bergen Kaffebrenneri med filial både på Møhlenpris, i lokaler på det gamle skipsverftet på Marinehomen og i Kong Oscarsgate. I tillegg har du Kaffemisjonen et steinkast fra Fløibanen, Blom på John Lunds plass, Det lille kaffekompaniet og Smakverket inne på Beregn Kunstmuseum.

Bergen har også sin helt egen helårs isbar; Hallaisen. Den 40 kvadratmeter store isbaren i Skostredet serverer nemlig hjemmelaget iskrem basert på vestnorske råvarer og bærekraftige ingredienser fra hele verden med smaker som skillingsbolle og basilikum.

Her bor du

Bergen Børs Hotel: ligger midt i hjertet av byen på Torgalmenningen like ovenfor Fisketorget. Det gamle børsbygget fra 1862 tegnet av Franz Wilhelm Shiertz i senklasisistisk stil, og senere ombygd på 1890-tallet, regnes som en av byens viktigste nyrenessansebygninger. Sju ulike romtyper med suite i børssjefens tidligere kontor.

les også

De kuleste festivalene i Europa i 2018

Grand Hotel Terminus: En gang byens mest ærverdige hotell - kanskje enda? Klassisk og elegant, kjent for sitt kjøkken og sin unike whiskybar. Ligger like ved Bergens kommunikasjonsknutepunkt med både Bygarasjen, Bybanen, flybuss og Jernbanen. I hotellets hage er Villa Terminus – et nyrestaurert designhotell.

Det Hanseatiske Hotel: Det eneste hotellet som ligger på Bryggen. 37 rom som alle er ulike. Hotellet er en del av Finnegaarden på Bryggen som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Mer om

 1. Bergen
 2. Reise
 3. Reiseguide
 4. Reisetips
 5. Storby
 6. Restaurant
 7. Hotell

Flere artikler

 1. Musikalske sommeropplevelser i Bergen

 2. Derfor er Reykjavik en kul by og innbyggerne enda kulere

 3. Den ultimate Osloguiden

 4. Norges mest populære reisemål

 5. Steder du bør besøke i Norge

Fra andre aviser

 1. I dag kan Bergen få sin første Michelin-stjerne

  Bergens Tidende
 2. I årevis jaktet Laila på Michelin-stjernen. Et spørsmål fra datteren snudde alt på hodet.

  Bergens Tidende
 3. Noen av dem går så det griner. Andre av Bergens topprestauranter er stadig konkurstruet.

  Bergens Tidende
 4. «Selv om det svir i lommeboken, er opplevelsen vel verdt pengene»

  Bergens Tidende
 5. Blir julemarkedet en fast tradisjon?

  Bergens Tidende
 6. Takk for maten

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder