KVELDSSOL: Om kvelden blir tempelet på Akropolis gyllent i lyset fra solen som går ned. Her er det sett fra Filopappou-høyden. Foto: Mona Langset / VG

Besøk athenernes Athen

Bli med til Athen og se hvor athenerne selv går ut om kvelden, hvilke museer de besøker, hvilke strender de liker og hvor de synes det er finest å se solen gå ned.

 • Mona Langset

ATHEN (VG reise): Spør du athenerne hva de liker best ved byen sin, vil du få mange svar. Men uansett om de nevner utelivet, strendene, været, vennligheten, byparken, moderne kunst eller noe helt annet, vil de også nevne historien. Athenerne har all grunn til å være stolt av den. Overalt hvor du befinner deg i sentrum, kan du se templene på Akropolis. Mesterverkene i marmor som ble oppført på slutten av det femte århundre f.Kr, lyser over byen når mørket faller på.

Finn.noReiseAnnonse

– Å bo i Athen er som å bo i et museum. Overalt hvor du går ser du minner fra antikken ved siden av det moderne bylivet. Og begynner du å grave, nesten hvor som helst, finner du mer, sier Athanosis Perousanis (55).

les også

Metroen i Athen: Historisk museum og moderne arkitektur

Han har så rett. Da byens moderne Metro ble utvidet i forbindelse med at Athen hadde OL i 2004, måtte gravemaskinene ofte byttes ut med teskjeer, for ikke å ødelegge alt de fant etter antikkens bosetninger under bakken. Det var krukker, kunstgjenstander, gravplasser og hustufter. Noen av funnene er stilt ut i glassmontere på stasjonene i sentrum.

Nå er 55-åringen Anthanosis riktig nok over middels interessert i gamle ting. Butikken hans er full av antikvariske møbler og de aller første radio- og TV-modellene som kom på markedet.

Antikviteter er for øvrig noe det kan lønne seg å kjøpe i Athen. Men pass på at du ikke tar med deg originale gjenstander fra de arkeologiske utgravningene hjem. Det er strengt forbudt.

AKROPOLIS: Nesten uansett hvor du befinner deg i sentrum om kvelden, så ser du de opplyste templene på Akropolis. Foto: Mona Langset / VG

Athenere trenger ikke være antikvitetshandlere for være opptatt av sin stolte historie. Når skuespiller Memos Roussos (28) får spørsmål om hva han liker best ved byen sin, ramser han opp noen av de museene han selv liker å besøke:

– Det arkeologiske museet, Akropolis-museet og Benaki-museet for gresk kunst. Der er det også en flott kafé på taket. Du trenger ikke betale inngangspenger til museet hvis du bare vil besøke kafeen, forteller han.

Skuespilleren sitter sammen med sin journalistvenn Konstantinos Rogkas (27) og spiser lunsj i bydelen Koukaki.

MANGFOLD: Memos Roussos (28) og Konstantinos Rogkas (27) liker kontrastene i Athen. Det moderne og gamle. Det folksomme og det rolige. Foto: Mona Langset / VG

De er enige om at noe av det beste med Athen er kontrastene: Muligheten til å oppleve både gammelt og nytt samtidig. Moderne byliv ved siden av det gamle greske. Livlige kaféområder med mye folk i det ene øyeblikket, og en stille park i det neste.

les også

Seks grunner til å reise til Athen

De er også enige om at Koukaki er et av de beste strøkene å bo i, både for fastboende og turister. I noen av gatene her er det helt stille og rolig, mens du rundt neste hjørne kan finne livlige kafeer med mye folk. Samtidig er det gåavstand til alle de viktige attraksjonene, for eksempel Akropolis.

– Akropolis er et must for alle som besøker byen, selv for dem som sier at de ikke liker turistattraksjoner. For Akropolis er ikke bare templer. Det er et symbol på gresk filosofi og en hele tidsepoke, sier Memos, som anbefaler både å besøke selve Akropolis, og å se templene badet i kveldssol når du står på Filopappou-høyden et stykke unna.

– Og apropos sol som går ned: Den aller fineste solnedgangen ser du i Sounio, skyter vennen Konstantinos inn.

Sounio ligger 70 kilometer sørøst for sentrum. Det er et populært utfartssted. Daglig går det busser fra Athen med turister som vil se solnedgangen fra klippen der antikkens grekere bygget tempel til ære for havguden Poseidon. Hit reiser også Athenere selv for å bade om dagen og fotografere solen når den synker i havet om kvelden.

SOUNIO: Mange drar til strendene ved Sounio for å se solnedgangen Foto: Mona Langset / VG

Vi kjører dit med leiebil, min «norsk-greske» guide Helge Fossheim Andersen (54) og jeg. Han har bodd nesten halve livet i Hellas, der han har jobbet som guide på øyene om sommeren og tilbrakt mange vintre i Athen.

I bilen forteller han om noe av det han liker best med byen: Folkelivet, vennligheten og det at han føler seg trygg til alle døgnets tider. Pluss nærheten til havet og strendene.

Men jeg følger bare halvveis med på det han sier, fordi jeg sitter med hjertet i halsen hver gang vi blir forbikjørt av en motorsyklist på hver side av bilen, i trafikken ut av sentrum. Det er mange av dem i Athen. Og de kommer mye lettere frem enn bilene.

KONTRASTER: Gammelt og nytt side om side i dagens Athen Foto: Mona Langset / VG

Men Helge forsikrer om at du blir vant til det. Og trafikken løser seg fort opp når vi nærmer oss den endeløse rekken med strender som utgjør Athens riviera.

Vi stanser etter ti minutter, på Edem, en tur som koster syv-åtte euro med taxi eller 1,40 med trikk for den som ikke har leiebil.

Utenom sesong er det stille på denne stranden. Men midt på sommeren er dette en av de mest populære gratisstrendene i trikkeavstand fra sentrum.

EDEM-STRANDEN: Jacquelina De Los Ríos (50) har bodd 20 år i Athen og elsker livet her. Foto: Mona Langset / VG

Vi treffer en kvinne med cowboyhatt og oransje singlet på stranden. Hun forteller at hun heter Jacquelina De Los Ríos (50), er født i Spania, men har bodd i Athen siden hun giftet seg med en greker for 20 år siden. Hun kan ikke få lovprist byen og landet nok.

– Det er varmen. Ikke bare været, men også den menneskelige varmen som gjør at jeg trives så godt her, sier hun. Her hjelper folk hverandre. De som har lite penger selv, hjelper de som har enda mindre, sier hun.

les også

Storby og bad: 12 strender ved Athen

Jacquelina De Los Ríos setter også pris på grekernes gjestfrihet.

– Jeg føler meg velkommen her. De er gjestfrie, også for utlendinger som ikke har mye penger.

Hun forteller at det går helt fint å leve et godt liv på lavbudsjett i denne byen.

– Frukt og friske grønnsaker er billig. Jeg kan danse på utesteder med liveband for fem euro. Jeg kan ta en drink ute for tre euro. Og jeg kan gå på stranden hver dag gratis. Jeg elsker sjøen, og særlig denne stranden, forteller hun overstrømmende.

les også

Ferie med havskilpadder i Hellas

Når vi kjører videre mot Sounio snakker vi om strendene. De unge mennene på kafeen i Koukaki fortalte at de pleide å kjøre litt lenger ut, til Lagonisi eller helt til Sounio for å få det beste vannet.

Helge synes også det er aller finest der ute, men trives også på Edem nærmere byen.

Hvis han bare vil ha litt fred og ro, og ikke nødvendigvis bade, tar han gjerne en tur til byparken, midt i sentrum. Den grønne oasen med gangveier mellom blomster, trær, og dammer ligger like ved Syntagmaplassen.

Vi traff Niki Alexaki (40) der dagen før. Hun var på tur med barna, som var opptatt med å kikke på de store gullfiskene i dammen.

– Byparken er fin for barn. Men det finnes også lekeplasser i alle bydeler. Athen er en bra by for barn, mente hun.

Tilbake til vår ferd mot Sounio. Når solen står lavt på himmelen begynner vi å nærme oss klippen ned Poseidons tempel, omgitt av hav på tre kanter. Vi er ikke alene. På parkeringsplassen står det både busser og personbiler. Hver kveld. Solnedgangen her er legendarisk. I det den oransje solkulen går ned i havet trykkes det på mobilkameraer og speilreflekser, og det summes andektige i stemmer. Solnedgangen i Sounio er en turistattraksjon. Men også noe Athenerne selv aldri blir lei av å se.

Må-se-museer i Athen

Akropolis-museet: I den minimalistiske praktbygningen fra 2009 får du servert Akropolis’ historie. Her ser du de originale freskene og statuene fra templene på Akropolis, mens de som står ute er kopier.

Inne på museet kan du blant annet se fem av de seks originale kvinnesøylene fra Erekhtheion-tempelet. Den sjette befinner seg på British Museum. Guidene forteller mer enn gjerne (med mye sårhet) om hvordan mye av marmoren fra Akropolis havnet i London på begynnelsen av 1800-tallet.

Fra terrassekafeen er det utsikt til Akropolis. Adresse: Dionysiou Areopagitou 1. Nærmeste Metro: Akropolis. Pris: 10 euro om sommeren, 5 om vinteren. Barn under fem år gratis.

Det nasjonale arkeologiske museet: Museet fra 1829 regnes som et av de mest betydningsfulle i verden. Her er det gjenstander fra de store bronsealderkulturene beskrevet av Homer, opp til det antikke Athens storhetstid. Her er verdens største samling av gjenstander fra den greske antikken. Adresse: Patision 44. Nærmeste Metro: Victoria. Pris: 10 euro om sommeren, 5 om vinteren.

ANTIKKEN: Det nasjonale arkeologiske museet. Foto: Mona Langset

Museum for kykladisk kunst: Fire etasjer med kykladisk kunst, hovedsakelig i perioden 3200 til 2000 f.Kr. Adresse: Neofitou Douka 4. Nærmeste Metro: Evangelismos. Pris: 7 euro, men mandager 3,5. Under 18 år gratis.

Benaki-museet: Museet har flere avdelingen, men hoveddelen viser gresk historie og kunst og kultur fra romersk tid til det 20. århundre. Kafé på taket. Adresse: Koumpari 1. Nærmeste metro: Syntagmene. Pris: 9 euro. Under 22 år: gratis.

Kotsanas Museum for gammel gresk teknologi: På dette helt nye museet (åpnet i januar 2018), kan du se hvor langt fremme grekere var teknologisk allerede for 2000 år siden. Her finner du forløperne til vår tids roboter og datamaskiner. Adresse: Pindarou 8. Nærmeste Metro: Syntagmene. Pris: 5 euro

Museet for illusjoner: Lite museum med mye forbløffende å se, og mange muligheter til å ta morsomme bilder, hvis du reiser med barn. Adresse: Ermou 119. Nærmeste metro: Thissio eller Monastiraki. Pris: Voksne 9, barn 6, familie 23 euro.

Shopping

De fleste handlegatene i Athen er bilfrie. Den største og mest kjente heter Ermou. Den starter like nedenfor Den ukjente soldats grav på Syntagma-plassen, og strekker seg mot Monastiraki. Her finner du klær og sko fra alle de kjente kjedene, og fra en del mindre kjente.

Kolonaki: Her er de dyreste designerbutikkene i byen.

Monastiraki: Dette er Ermou og Kolonakis rake motsetning, med loppemarked som sprer seg ut i gatene fra Monastiraki-plassen. Søndag er den livligste dagen, men også på en ettermiddag midt i uken kan du kjøpe klær, lokalt håndverk, og krimskrams.

Plaka: Athens eldste bydel er full av turister og butikker som selger suvenirer, klær og smykker til turistpriser.

Her kan du spise

To Steki Tou Ilia: En tilsynelatende enkel restaurant i Fision, i utkanten av Monastiraki. Gjestene er for det meste greske familier som kommer for å spise byens beste grillede lammekoteletter. Den greske salaten, tzatzikien og hustes vin står i stil. Adresse: Eptachalkou 5

O Thanassis: Gresk-tyrkisk kebabsjappe i Monastiraki. Svært populær blant lokalbefolkningen. Spesialiteten er grillet kebab i pita, med eller uten yoghurt. Adresse: Mitropoleos 69

Spondi: Elegant Fransk restaurant med to stjerner i Michelin-guiden. Menyen endres med året, og maten lages alltid av årstidens beste ingredienser. Adresse: 5 Pyronos, Varnava Sq, Pangrati

Her kan du bo

Tempi Hotel: Et hyggelig familiedrevet hotell med 24 rom i Monastiraki, med utsikt til Akropolis. 40 euro i lavsesong og 52 i høysesong for dobbeltrom med dusj. Adresse: 29 Aiolou Str.

Athens Koukaki Boutique Apartments. Åtte velutstyrte delikate leiligheter med terrasse i en rolig gate i Koukaki. Leiligheter fra 27 til 77 kvadratmeter. Priser fra rundt 100 euro natten. Adresse: 47 Zacharitsa Str

Airbnb: Mye til leie i hele byen.

Mer om

 1. Hellas
 2. Athen
 3. Storby
 4. Restaurant
 5. Shopping

Flere artikler

 1. Storby og bad: 12 strender ved Athen

 2. Reisemålene hvor du får mye for pengene i 2020

 3. Spis deg lykkelig i matmekkaet «Down Under»

 4. Malaga: Storbyhelg med solgaranti

 5. Den store takbar-guiden: På toppen av Malaga

Fra andre aviser

 1. Bli igjen i Toledo etter at hordene av dagstu­rister har dratt

  Aftenposten
 2. Guide til Los Angeles: Tre bydeler som gir deg den ekte L.A.-opplevelsen

  Bergens Tidende
 3. – Napoli er et menneskelig teater, hver eneste kveld.

  Aftenposten
 4. Restaurantanmeldelse: Nesten storveies på Stortorvet

  Aftenposten
 5. Restaurantanmeldelse: På Smelteverket kommer maten i andre rekke

  Aftenposten
 6. Fem barn druknet utenfor Tyrkia

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder