Hovedinnhold

Wien skal bare nytes

24 timer i Wien

TYPISK WIEN: Hestedrosje foran Stephans-katedralen - det er Wien, det. Foto: Marie Sjøvold Foto: Marie Sjøvold
TYPISK WIEN: Hestedrosje foran Stephans-katedralen - det er Wien, det. Foto: Marie Sjøvold Foto: Marie Sjøvold
WIEN (VG) Østerrikes hovedstad er velegnet for ren nytelse i stilfulle omgivelser.

Denne saken handler om:

I hvert fall hvis man har et minimum av interesse for europeisk historie. Praktbyen ved Donau var jo Europa-hovedstad i århundrer - og stasbyen bærer sine historiske spor med verdighet.

I våre øyne er Wien en av Europas flotteste kulturbyer med en spenstig museumsflora og staselig arkitektur.

GRATIS!:Last ned VGs guider til mer enn 50 styrbyer

Og etterpå venter kaffen og kakene på en av byens klassiske cafeer. For wienerne har forstått at kaffen skal inntas sittende.

KAKE-BY: intet wienerbesøk uten å smake på cafeenes søtsaker. Foto: Magnar Kirknes
KAKE-BY: intet wienerbesøk uten å smake på cafeenes søtsaker. Foto: Magnar Kirknes

Her er våre tips til hva du bør få med deg på en hastig wienervisitt:

Klokken 10-11: Nå rundt nyttårstider er det artig å rusle bortom konserthuset som nyttårskonserten overføres fra. Musikverein, beliggende mellom «ringen» og Karlsplatz, er ikke så prangende som vi skulle tro av TV-bildene. Konsertsalen er snarere vanskelig å få øye på, der den ligger omgitt av større og flottere kulturbygg.

LES OGSÅ: VGs shoppinganbefalinger for Wien

Til nyttårskonserten er det så å si umulig å få billetter, men både wienerfilharmonikerne og -symfonikerne gir konserter i Musikverein året rundt. Sjekk ut konsertplanen her.

Klokken 11-13: Fra Musikverein er det ikke mange skrittene bort til Karlsplatz og jugendarkitekten Otto Wagners to iøynefallende paviljonger ute på plassen - den ene nedgang til T-banen, den andre rommer en liten kafé.

Rundt Katlsplatz (bruk litt tid her) kan du studere Wiens flotte jugendarkitektur på nært hold, ikke minst husfasadene oppetter Linke Wienzeile der Wagners snirkler omkranser vinduer og balkonger.

LES OGSÅ:VGs guide til kaffe og gode kaker i Wien

«Kysset»

Ta også en kikk inn i Secession-paviljongen med «gullballen» på taket - Wiens aller første riktige jugendbyggverk. Inne kan du beskue Klimts berømte Beethoven-frieser fra 1902, arbeidene som innledet hans gylne tiår som bl.a. ledet fram til berømte

Fra Secession skuer du rett mot mat- og grønnsaksmarked Naschmarkt. Kanskje tid for en Gösser-øl og en würstel?

Klokken 13-14: Ikke en dag uten cafébesøk under Wien-oppholdet. Begynn på Café Central (Herrengasse 14) - alle wienerkafeers mor. Innenfor «ringen» den også.

FRA WIEN? Blir du gatesulten i Wien, så ikke kikk etter wienerpølse, men frankfurter som det heter her nede. Foto: Elin Fugelsnes
FRA WIEN? Blir du gatesulten i Wien, så ikke kikk etter wienerpølse, men frankfurter som det heter her nede. Foto: Elin Fugelsnes

Her satt Marx, Lenin og Trotskij og tenkte, sikkert over en kleiner Schwarzer og Apfelstrudel. I dag er Central pusset opp i overdådig søyle- og buegang-stil. Sjekk hvordan kelnerne jobber! Profesjonelt, med hevet blikk, balanserer de sine brett.

Flere av Wiens klassiske cafeer finner du fremdeles langs «ringen». To av våre favoritter, begge tett på byparken, er Café Schwartzenberg (Kärntner Ring 17) og Café Prückel (Stubenring 24).

Klokken 14-16: Etter kaffen blir det påfyll av Europa-historie i MuseumsQuartier - Wiens gamle, keiserlige staller ved «ringen», der åtte av Wiens museer er samlet.

MuseumsQuartier, kåret til verdens 8. største kunst- og kultursamling, har huser bl.a. Leopold-museet for 1900-tallskunst der både Klimt (kan med «Kysset» og hans elev Egon Schiele (han med øynene!) henger på veggene.

Barnekunstmuseum

På barnekunstmuseet ZOOM kan de minste modellere i leire, mens tobakken, leketøyet og Wiens arkitektur har fått sine egne museer i de barokke stallfløyene. God lunsjmat med middelhavssmak får du i keiserens ridehall.

HAR DU WIEN-TIPS FOR ANDRE?Kom med ditt reisetips her

Klokken 14-16: Tid for shopping. Vil du handle i mindre forretninger uten kjedepreg så regnes Mariahilferstrasse - rett bak MuseumsQuartier - som en av Østerrikes aller beste shoppinggater: Klær, designvarer, gastronomi, wienerkonfekt - alt finner du her.

Klokken 16-18: Midt i ett av Wiens småborgerlige boligkvartaler, har maleren og arkitekten Friedensreich Hundertwasser (død i 2000) satt sitt skjeve preg på flere bygninger med spiralen som sitt kunstneriske varemerke - en motsats til den rette linje, som Hundertwasser mente var «djevelens verktøy» innen arkitekturen.

Hundertwasser-huset i Untere Weißgerberstr. 13 har takhager, tårn, løkkupler, buklete gulv og vindskjeve vinduer. I kafeen varierer «vegetasjonen» med årstidene.

SLIK KOMMER DU DIT

Klokken 18-20: Før vi hengir oss til Wiens schnitzler tar vi en kjapp kveldsutflukt til Prater-parken (hit ut går både buss, trikk og T-bane) - en av verdens eldste fornøyelsesparker med i alt 250 attraksjoner. Det digre pariserhjulet har vært Wiens landemerke i alle år. Ellers frister parken, beliggende mellom Donau og kanalen, med go-cart-bane, vannsklier, ølkneiper og mye annet.

LES OGSÅ:Ta båten til Wien!

Wienerschnitzel

Klokken 20-22: Nå skriker tarmtottene etter ekte wienerschnitzel - av kalvekjøtt! I Wien serveres den med en sitronskive, tyttebærsyltetøy og persillepoteter. Og den er svær. I Griechenbeisl (Fleischmarkt 11), der de har servert tradisjonskost siden 1447, er schnitzelen så svær at den ligger utover duken på begge sider av tallerkenen.
Restauranten (bestill bord!) består av en rekke små rom og stuer. Her vanket bohemer og kunstnere. Og hit går vi når vi skal spise godt, drikke vår weissbier og bare nyte Wien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise