Hovedinnhold

Visum-surr skaper trøbbel for Tyrkia-reisende

Passkontrollørene tolker reglene ulikt

(VG Nett) Hvor lenge varer turistvisumet til Tyrkia? Svar: Det avhenger helt av hvilken passkontrollør du treffer på.

Denne saken handler om:

ULIK PRAKSIS: Langtidsferierende og norske feriehuseiere i Tyrkia har fått trøbbel fordi tyrkiske passkontrollører tolker de nye visumbestemmelsene ulikt. Foto: VG
ULIK PRAKSIS: Langtidsferierende og norske feriehuseiere i Tyrkia har fått trøbbel fordi tyrkiske passkontrollører tolker de nye visumbestemmelsene ulikt. Foto: VG

Mange langtidsferierende og nordmenn med feriehus i Tyrkia er frustrert over tyrkernes nye visum- og oppholdsregler, som praktiseres ulikt av tyrkiske passkontrollører.

LES OGSÅ:Tyrkia er sommerens ferievinner

- Jeg har gitt opp, sier norske Erik Ødegård som har feriehus i tyrkiske Kas, lut lei av å krangle med tyrkiske passkontrollører hver enste gang han ankommer Antalya-flyplassen på Tyrkias sydkyst.

- Kjøper nytt hver gang

Nå kjøper han nytt visum hver gang han skal nedover - selv om det gamle fortsatt gjelder.

VG-LESERNES REISETIPS:Finn ditt Tyrkia her

Reglene sier at du nå kan kjøpe visum (15 euro) for 90 dager over en 6 måneders periode. Etter seks måneder må du søke nytt 90-dagersvisum.

Ut og inn

Men: I løpet av 6-månedersperioden kan du reise flere ganger ut og inn av Tyrkia, en ordning mange feriehuseiere benytter seg av - og det er da problemene oppstår:

Passkontrollørene på de tyrkiske flyplassene tolker de nye visumreglene ulikt. Noen av dem regner visumtiden som 90 dager fra utstedelsesdatoen. Sjekkes visumet ditt i siste del av 6-månederperioden, risikerer du å bli stanset, beskyldt for å oppholde deg ulovlig i Tyrkia og i verste fall bli bøtelangt - selv om du har gyldig visum.

LES OGSÅ: Tyrkias riviera

- Orker ikke krangle

Flere Tyrkia-kjennere forteller til VG at de vet om folk som har fått kraftige bøter.

POPULÆR FERIEKYST: Også på Antalya-kysten - inngangsporten for de fleste utenlandske feriegjestene til Tyrkia - praktiserer passkontrollørene visumbestemmelsene ulikt, ifølge norske feriehuseiere. Foto: AP
POPULÆR FERIEKYST: Også på Antalya-kysten - inngangsporten for de fleste utenlandske feriegjestene til Tyrkia - praktiserer passkontrollørene visumbestemmelsene ulikt, ifølge norske feriehuseiere. Foto: AP

Erik Ødegård sier han ikke orker å krangle mer:

- Vi reiser via Antalya, og har problemer nesten hver gang.
Siste tur var i desember, og da endte jeg opp på politistasjonen med 6 offiserer rundt meg, forteller han.

VG REISEPANEL:Eksperttips om golfing i Belek m.m.

- Stemningen var opphisset, språkforståelseen elendig. Det var lite hyggelig, sier Ødegård.

Drar til Hellas

To ganger har han og reisefølget måttet ta båten til den greske øya Meis for å få nytt visum. Helt unødvendig i henhold til reglene, men likevel påkrevd for å slippe diskusjonene med officials, som han sier.

- Jeg har også vært på den tyrkiske ambassaden to ganger, som bekrefter 90 dager/6 måneders-reglen. Men hva hjelper det når du står overfor en tyrkisk politimann som tolker dette på sin måte? spør Ødegård oppgitt.

Gitt opp

Han har gitt opp - kjøper nå visum hver tredje måned, slik at ferieoppholdet ikke blir ødelagt.

LES OGSÅ: VG-lesernes reisebrev fra Tyrkia

Feriehus-selgeren Vikinghus i Oslo bekrefter rotet:

- Mange er frustrerte og ringer oss fordi de tror vi har påvirkningsmuligheter overfor tyrkiske myndigheter, forteller Per A. Søreng i Vikinghus, som selger feriehus i Tyrkia til nordmenn.

- Et problem

- På de typiske «ferieflyplassene» som har mange vestlige reisende har de begynt å praktiseres de nye reglene riktig - mens flyplasser som for eksempel Istanbul, med færre langtidsgjester, tolker reglene annerledes. Det er et problem, sier Søreng.

VG-REPORTASJE:- Blir aldri lei av Marmaris

Han understreker at de nye reglene ikke har noen betydning for norske turister som drar på kortere Tyrkia-ferie, for eksempel to, tre uker.

- Som i Schengen

Tyrkias ambassade i Oslo poengterer at de nye visumreglene er i tråd med hele Schengen-området praksis, og at det ikke skal være rom for ulik tolkning av reglene.

25 millioner Tyrkia-turister årlig er gjenstand for de samme reglene, skriver ambassaden i en e-post til VG.

- Ikke stort problem

Heller ikke Norges ambassade i Tyrkia opplever de nye visumreglene som noe stort problem:

- Det kommer over 250.000 norske turister hit årlig. I fjor hadde vi kanskje ti henvendelser på dette, så det er ikke et stort problem. Men det er veldig greit at folk er oppmerksomme på hvilke regler som gjelder, sier Laila Ranheim Sakizcicegi, attache ved den norske ambassaden i Ankara til VG.

LES OGSÅ:Gå på månen - i Tyrkia

Det er åpenbart ikke nok at norske Tyrkia-reisende setter seg inn i reglene når tyrkiske grensevakter beviselig praktiserer de nye relene ulikt...

«Blåbok»

Som eier av feriehus eller -leilighet i Tyrkia kan man kjøpe seg såkalt Residence Permition eller «blåbok», som den populært kalles. Da kan man søke om oppholdstillatelse så lenge man ønsker, for eksempel tre ekstra måneder eller to år.

Blåboka er vesentlig dyrere enn vanlig visa, og koster normalt ca. 5000 kroner, ifølge Per A. Søreng i Vikinghus.

LES OGSÅ: Kvinneriket Efesos - Tyrkias oldtidsperle

En av dem som har hatt «blåbok» i flere år, er norske Vivi Kleophas fra Lyngdal, som bor store deler av året i sin leilighet i Alanya.

- Stort sett OK

Tidligere drev hun «Norsk Senter» i byen - et servicested for norske Tyrkia-turister og fastboende.

- Jeg har hørt at noen har oversittet fristen, men kjenner ikke til at noen har fått problemer. Nordmennene her nede har stort sett innfunnet seg med de nye visumreglene, sier Cleophas, som synes tyrkiske myndigheter praktiserer de nye visumreglene «på en grei måte».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise