Hovedinnhold

Slik planlegger du en reise til Afrika

Visum - vaksiner - sikkerhet - kostnader - beste tid å reise

«Det mørke kontinent» er ikke lenger utilgjengelig. Og belønningen for å reise dit er opplevelser du vil huske for resten av livet.

Denne saken handler om:

Safari blant villdyr på høylandssteppene, soloppgangen over Kilimanjaro, «tordenen» fra Victoriafallene - Afrikas største trekkplastre er så myteomspunne at de antar nesten uvirkelige dimensjoner.

Nå er tiden for å reise dit. Prisene er nemlig ikke avskrekkende. Heller ikke det praktiske bør skremme deg fra å dra, selv om en Afrika-tur fortsatt krever litt mer planlegging enn andre reisemål.

Kanskje nettopp derfor kan du fortsatt ha opplevelsene - som regnes blant jordens underverker - så godt som alene.

Trenger visum

Nordmenn trenger visum til de aller fleste landene i Afrika. Du slipper imidlertid visum til noen av de mest besøkte landene, som Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, Mauritius, Gambia og Seychellene. Du trenger heller ikke visum for charterturer til Gambia.

En del andre land tilbyr visum på flyplassen og ved grenseovergangene. Dette gjelder blant annet Egypt, Kenya, Tanzania, Namibia og Kapp Verde. Til enkelte land, som Senegal, kan den norske konsulen utstede visum.

Til andre land må du søke og ofte sende passet til ambassader i andre europeiske land. Eller du kan betale et visumbyrå for å gjøre jobben for deg.

Visumservice AS kan ordne visum på noen dager, men det blir billigere jo tidligere du planlegger, opplyser daglig leder Harald Olavson.

BILDEGALLERI:Se bilder fra en rekke steder i Afrika i bildespesialen

STEDENE: Dette kartet viser stedene som er omtalt i saken om reisemål i Afrika. Foto: VG
STEDENE: Dette kartet viser stedene som er omtalt i saken om reisemål i Afrika. Foto: VG

Vaksiner deg

Riktige vaksiner er viktig i Afrika. Til ferieturen holder det å ta vaksinene to uker før avreise.

Det er lettest å bruke utbredelseskartene på WHOs hjemmesider for å finne ut hvor du trenger vaksine mot gulfeber og malariamedisin. Hvis du ikke har gulfebervaksinen i orden - og kan bevise det med et vaksinehefte - slipper du ikke engang inn i en del av landene.

Uansett hvilket land du skal til, bør du ha vaksinen mot hepatitt A. Alle bør også ha oppdaterte barnevaksiner, som settes som én sprøyte.

Når bør du reise?

For reiser til Egypt anbefales også vaksine mot kolera siden den gir en viss beskyttelse mot turistdiaré. Sør for Sahara har denne vaksinen liten virkning, opplyser Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Han mener at vanlige turister ikke trenger vaksine mot hepatitt B.

Regntiden bestemmer når det er best å reise til de aller fleste stedene i Afrika. Alt er nemlig lettere i tørketiden, og en del steder blir veiene ufremkommelige i regnsesongen. Mange steder blir det forferdelig lummert i ukene før skyene åpner sitt fossefall.

I Øst-Afrika er det tørt i periodene desember-februar / mars og fra juni til oktober. Januar og februar er den beste tiden å dra på safari, siden dyreflokkene samler seg rundt stadig skrumpende vannhull.

I sør er tørketiden når det er sommer i Norge - fra mai / juni til oktober -, mens Sentral-Afrika kutter perioden litt i begge ender. Til Vest- og Nord-Afrika er det best å reise fra oktober / november til april.

Les også:10 steder å se før de forsvinner

Sikkerhet

Så lenge du holder deg unna krigs- og konfliktområdene, er Afrika stort sett et trygt reisemål. Disse områdene finner du under «offisielle reiseråd» på Utenriksdepartementets side landsider.no.

Storbyer som Johannesburg i Sør-Afrika og Nigerias hovedstad Lagos er imidlertid ingen spøk. Her risikerer du å bli offer for voldelige ransmenn. Tilnavnet «Nairobbery» sier også mye om Kenyas hovedstad Nairobi.

Også Senegals hovedstad Dakar har et frynsete rykte. I alle disse byene bør du følge lokale råd for din egen sikkerhet.

VGD:Asia, Afrika, Amerika....hvor skal vi dra?
VG Netts lesere diskuterer reisemål

Dette koster det

Ved siden av flybillettene vil en eventuell safaritur gjøre det største innhugget i feriebudsjettet.

Flere norske selskaper tilbyr safaripakker med mat, lokal transport og overnatting inkludert.

En fire dagers tur med safari i Krüger-parken i Sør-Afrika koster fra 3500 kroner med Kilroy, mens du må betale en drøy 500-lapp mer for en tilsvarende teltsafari i Kenya.

For en 17 dagers tur til Kilimanjaro, Serengeti og Zanzibar koster det rundt 22000 kroner med Hvitserk & Eventyrreiser uten flybilletter til og fra Norge.

Flybilletter tur / retur Nairobi koster fra 6000 kroner, til Sør-Afrika rundt 7000, mens flyet til og fra Mauritius koster enda en tusenlapp mer.

Ofte blir det billigere hvis du bestiller billetter fra London i stedet. London-Bamako koster drøye 5000 kroner tur / retur, mens Oslo-Bamako koster 11 000. London-Nairobi koster rett over 3000 kroner.

De billigste charterturene går til Gambia, der du kan få en ukes ferie med Ving fra 5000 kroner. Også Apollo og Star Tour tilbyr pakkereiser til Afrika.

BILDEGALLERI:Klikk deg gjennom bildespesialen for å se flere bilder fra Afrika

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise