Hovedinnhold

Drømmeferie i Coppolas rike

PLACENCIA (VG) Da filmskaper Francis Ford Coppola skulle lage sitt drømmehotell, så han til Belize. Vi skjønner godt hvorfor.

Denne saken handler om:

REISEFAKTA:

STEDET:
Belize er et lite land i Mellom-Amerika, tidligere Britisk Honduras. Her bor 320 000 innbyggere på et areal på størrelse med Oppland fylke. Placencia er en halvøy i den sørlige delen av landet, snaut tre timers kjøretur fra landets største by, Belize City. Den ene delen av halvøya er dekket av sandstrand, den andre er sumplandskap. Utenfor kysten ligger verdens nest lengst korallrev (bare Great Barrier Reef i Australia er lengre). Overnattingssteder i alle prisklasser.
HVORFOR DRA:
Belize er det eneste landet i Mellom-Amerika med engelsk som morsmål. Det er dermed enkelt å reise i for nordmenn. Kriminaliteten er lav sammenlignet med andre land i regionen, og folkene meget vennlige. Placenia er perfekt for deg som vil slappe av i idylliske omgivelser, og midt i blinken for bryllupsreiser. Korallrevet er fint for dykkere.
HOTELLET:
Turtle Inn ligger rett ved tettstedet Placencia på halvøya som bærer samme navn. Tettstedet har cirka 400 fastboende, de fleste med arbeid i turistnæringen. Hytteprisene varierer ut fra sesong, størrelse og hvor mange personer man er. Francis Ford Coppolas hus koster ca. 11 200 kroner i døgnet (4 pers), mens den billigste hytta koster ca. 2000 kroner døgnet for to personer.
AKTIVITETER:
Kajakker og mindre seilbåter kan man låne gratis. Turtle Inn har egen dykkerbutikk med instruktør, slik at man kan ta dykkersertifikat. Hotellet arrangerer også fisketurer. Dessuten kan man bli med ut og svømme med de gigantiske hvalhaiene.
NB: Sesongen er kort, og du har størst sjanse for å treffe på hvalhaiene i april.
KOMME DIT:
T/r Belize City koster fra ca. 7000 kroner. De billigste billettene vi fant var med KLM via Amsterdam og Houston. Derfra kan man enten ta buss (200 kroner t/r, 4 timer) eller fly (30 minutter, 1000 kroner t/r) til Placencia.
MATEN:
Hotellet byr på tre restauranter. En grill med sjømat, en med italiensk kjøkken og den siste serverer lokale spesialiteter. Frukt og grønnsaker dyrkes frem økologisk. Sjømaten fanges fra matfatet utenfor kysten hver dag. Hummeren kan spesielt anbefales. Den er også det dyreste Turtle Inn har å by på - ca. 350 kr. pr person. Det er mulig å kjøpe pakker der mat og enkelte aktiviteter er inkludert.
VALUTA:
1 belizisk dollar = 3,12 norske kroner. Amerikanske dollar aksepteres stort sett overalt, men du får som regel dårlig kurs. Bruk derfor lokal valuta.
VÆR OBS PÅ:
Belize er hardt utsatt for orkansesongen i Mexico-gulfen, og er den direkte årsaken til at Belmopan (76 m.o.h.) ble hovedstad i stedet for kystbyen Belize City i 1961. Unngå derfor å dra hit i august, september og oktober.
VIL DU VITE MER:
www.blancaneaux.com, www.placencia.com

Når kokken på hotellet hans drar opp en tre kilo tung hummer og forteller at den er beregnet på oss, er det vanskelig å holde gliset borte.
Og det er ikke bare hummer som lokker smilet frem i Belize. Hyggelige mennesker, vakker natur og hyggelige priser bidrar til en god feriestemning. Ikke minst lokkes feriemodusen frem på Turtle Inn, stedet som filmskaper Francis Ford Coppola kjøpte i 2003.

SE OPPSKRIFTER FRA COPPOLAS KJØKKEN NEDERST I SAKEN

Det første som møter oss, er naturligvis skilpadder (turtles) som ligger og soler seg i inngangspartiet. Etter hvert oppdager vi at skilpaddene egentlig setter standarden for hele stedet. Her er alt stille. Personalet hvisker til hverandre, lister seg av gårde, men er aldri langt unna om du trenger dem. Akkurat slik Coppola vil ha det:

- Francis vil hverken ha telefoner eller air condition på hotellet. Det skal være stille her. En dag han var ute og badet, tok han opp et skjell og holdt det opp til øret, slik mange på barnslig vis har gjort før ham. Francis insisterte så på at vi måtte lage et callinganlegg med skjell. Så da ble det sånn. Nå er det et skjell som du kan snakke med resepsjonen i på hvert rom, ler hotellsjef Denise Denny.

Turtle Inn er et av Coppolas tre hoteller i Sentral-Amerika. De to andre ligger inne i landet - ved Maya-ruinene Tikal i Guatemala (La Lancha) og San Ignacio, bare noen mil unna på belizisk side av grensen (Blancaneaux).

- Å drive et hotell er på mange måter som å lage en film. Det er å gjøre folk fornøyd gjennom presentasjonen, sa Coppola da han åpnet Blancaneaux Lodge.

Dette var opprinnelig hans private sted, men utgiftene til personalet ble så høye at han også åpnet opp for publikum. Noen år senere kjøpte han Turtle Inn.

Coppola la sin elsk på Belize fordi landet minnet ham om Filippinene, der hans filmsuksess «Apocalypse Nå» ble spilt inn. Filmen ble premiert med Gullpalmen i Cannes i 1979.

- Belize er kjent for sine strender, men de har ikke noe strandhotell som tilsvarer Blancaneaux. Så jeg tenkte, hvorfor ikke åpne et søsterhotell ved stranden? har Coppola uttalt.

Nå bruker han mye av fritiden sin på hotellene, der han har direkte styring og stiller strenge krav til hvordan stedene skal drives. Det gjelder også maten. De fleste råvarene hentes fra havet eller den økologiske hagen. I tillegg fraktes det økologiske varer ned fra Coppolas andre hotell i Belize, som driver jordbruk.

Filmskaperen savnet en lokal referanse på Turtle Inn, og fikk satt i stand den enkle restauranten «Auntie Luba» rett over veien fra hotellet. Kjøkkenet er slik du finner det overalt i Belize, bare et par hakk finere. Rettene er også typiske. Bønner og ris er kanskje ikke de mest eksotiske ingrediensene for nordmenn, men kokkene Thelma Vernon og Shermaine Taylor tryller frem fantastiske smaker og får kylling med bønner og ris til å bli et herremåltid.

- Dette er vår nasjonalrett, og veldig typisk for det kreolske kjøkken, sier Vernon.

Inne i restauranten sitter vi på enkle trebord- og stoler. Duken på bordet er av plast med rød- og hvitrutete mønster. Vinduene er åpne med myggnetting. Verandaen er kanskje det beste stedet å nyte maten hos «Auntie Luba». Du føler deg rett og slett velkommen, som hos en hyggelig tante på landet. At saltvannskrokodiller av og til kan spottes i vannkanten noen meter bortenfor gjør ikke opplevelsen mindre. Heldigvis er det av en slik størrelse at vi ikke risikerer å bli middagsmat.

Dagen etter beveger vi oss bortover til stranden til hotellets andre av tre restauranter. Her står grillet sjømat på menyen, og en hummer på tre kilo er umulig å unngå. Med bølgeskvulp, fakler og et glass mild Coppola hvitvin i hånden nyter vi duften av hummerkjøttet som brunes av varmen på grillen.

Kokk Aron Mais kokosmarinade gir kjøttet en rund og fin smak oppdager vi så fort skalldyret kommer på bordet. Stjerneklar himmel, sand mellom tærne og den samme roen som verner om resten av hotellet komplementerer middagen og gjør den perfekt. Hadde vi blitt med på fisketur tidligere på dagen kunne vi faktisk fått vår egen fangst servert i restauranten.

Desserten blir en banan-daiquri i hotellets siste restaurant, som er italiensk og Coppolas favoritt. Der prater han ifølge betjeningen gjerne med de andre gjestene. Når han ikke er på Turtle Inn leier Coppola ut huset sitt til hotellets gjester.

I fremtiden vil han kanskje bruke mer tid i det enorme komplekset som datteren Sofia, også hun en kjent filmskaper, er i ferd med å ferdigstille rett ved siden av Turtle Inn. Men selv ikke byggingen av luksusboligen klarer å forstyrre stillheten på den kritthvite stranden. Akkurat slik Francis Ford Coppola ønsker det.

Døgnets siste timer nytes på verandaen i bungalowen, der roen senker seg - kun avbrutt av bølgene fra det karibiske hav som

Kokt kylling med ris og bønner og potetsalat. Foto: Gøran Bohlin
Kokt kylling med ris og bønner og potetsalat. Foto: Gøran Bohlin

forsiktig kjæler med sanden på stranden.

Kokt kylling med ris og bønner og potetsalat
500 g kyllingbryst
¼ teskje paprikapulver
100 gram grønn paprika
100 gram løk
2 barneskjeer vegetabilsk olje
1 hvitløks fedd
1 barneskje kyllingbuljong
Salt og pepper

Les hele oppskriften her

Hummer med kokos. Foto: Gøran Bohlin
Hummer med kokos. Foto: Gøran Bohlin

Hummer med kokos
Tre forskjellige sauser. Del hummeren i to på langs. Fjern paven og tarmen. Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Legg hummeren på grillen med skallet ned.
Når kjøttet ikke lenger er glassaktig, smør kjapt inn med kokosolje, og snu hummeren. Grilles ca. ett minutt med kjøttet ned.

Se oppskrift på sausene her

Brødpudding. Foto: Gøran Bohlin
Brødpudding. Foto: Gøran Bohlin

Brødpudding
7 dl loff uten skorper
2,5 dl rosiner
1,5 dl sukker
4 store egg
2 eggeplommer
3,5 dl tørrmelk
5,5 dl helmelk
1 ts vaniljepulver

Les hele oppskriften her

Banan-daquiri. Foto: Gøran Bohlin
Banan-daquiri. Foto: Gøran Bohlin

Banan-daquiri
6 cl hvit rom
3 cl ferskpresset lime
4 cl banansirup (Lages ved å blande 1dl sukker og 1 banan og det la koke i en time).

Les hele oppskriften her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise