Hovedinnhold

Guinness-ølet 250 år

Reis og utforsk Irlands «sorte gull»

(VG Nett) Det er mange gode grunner til å besøke Dublin og Irland. Her har du en til: Guinness-ølet er 250 år, noe som skal feires hele året til ende.

Denne saken handler om:

JUBILERER: Guinness-ølet har mye snak og metter godt. I år fyller det 250 år - og Irlands Dublin er stedet å feire det sorte brygget. Foto: iStockphoto
JUBILERER: Guinness-ølet har mye snak og metter godt. I år fyller det 250 år - og Irlands Dublin er stedet å feire det sorte brygget. Foto: iStockphoto

Barer der du kan tappe Guinness-ølet selv, turer med hest og vogn der du kan følge øltønenne på vei ut til pubene, utstillinger og Guinness-festivaler. Ikke en eneste Dublin-besøkende skal unngå å få med seg at Irlands sorte gull fyller 250 år i år.

LES OGSÅ:"Irish" - vinteres favorittdrikke

For mens andre festligheter er over på en dag, varer Guinness-feiringen hele året, forteller Theresa Byrne i Tourism Ireland.

Temple Bar-området midt i Dublin er ikke noe dårlig utgangspunkt for å få med seg litt av feiringen - med også de deilige, grønne ferieområdene vest på øl-øya, som Dingle og Ring of Kerry, vil være ypperlig egnet til å kombinere Guinness-drikking med flotte natur- og kulturopplevelser som Irland er full av.

FÅ MED DEG:Irsk nasjonaldag-feiring i Oslo

Musikkfestivaler

Få med deg musikkfestibvalen i Milton Malbay (fantastisk folkelig!) eller en tur ut på Aran-øyene (ta ferge ut fra koslige Doolin). Det setter garantert en spiss på Guinness-opplevelsen og 250 års-jubileet.

GRATIS:Last ned VG-reeiseguide for Dublin her

I Dublin skal Guinness Company's grunnlegger Arthur Guinness feirses for brygg og bragder på St. James's Gate.

Brygg ditt eget øl

På Guinness Storehouse kan besøkende følge med i bryggeprosessen, og bevitne hvordan en pint blir til. De lærer også hvordan man tapper den perfekte Guinness'en, slik en dubliner connoisseur ville gjort det.

LES MER:ALt om Guinness-feiringen i 2009

Etter et par pints (du orker ikke mer!) kan du klatre opp i toppetasjen og få 360 graders panoramautsikt over byen som norske vikinger grunnla.

VIP-omvisninger

I anledning jubileet har Guinness Storehouse, som har vunnet mange priser for god turist- og publikumsoprofil, satt i gang en rekke nye aktiviteter og happenings, opplyser Tourism Ireland. Blant annet kan du få med deg en guidet VIP-"History of Stout tour".

LES OGSÅ:Gjett hvilket land som er kårt til verdens vennnligste?

Guinness'en har mange kallenavn. The black stuff og pint of Arthur, er to av dem. Guinness drikkes forøvrig ikke bare som pint. Black Velvet er en drink med kombinasjon av Guinness og champagne, mens Baby Guinness er en shot med halvparten Guinness og halvparten Baileys.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise