Hovedinnhold

Finn sjelefreden i Tunisia

SILKESAND: Strendene i Tunisia er silkemyke. Foto: Terje Bringedal. Foto: Terje Bringedal
SILKESAND: Strendene i Tunisia er silkemyke. Foto: Terje Bringedal. Foto: Terje Bringedal
TUNISIA (VG) Du kan lett leve et luksusliv i Tunisia bak bevoktede hotellgjerder. Men utenfor porten finnes en annen verden. Der får du lyder, lukter og levende bilder fra et arabisk eventyr midt i ansiktet. Du velger selv hva slags ferie du vil ha.

Denne saken handler om:

Selv på en organisert utflukt i regi av charterselskapet, får du nær kontakt med det arabiske eventyret.
Mye av det du ser stammer fra samme tid og sted som historiene i 1001-natt. Det er nesten så Aladdin kommer susende på et flygende teppe rund hjørnet på Medinaen i Sousse, når du er på vei inn til souken for å handle.

Her kan du laste ned 80 reiseguider. GRATIS!
Les også: Velkommen til den tunisiske berberfamilien

Nederst i artikkelen finner du en opplevelsesguide for Tunisia

Da normannerne kom til Sousse i 1150, hadde bymuren allerede stått der i 300 år.

GODE KJØP: Vesker i alle varianter, er blant de gode kjøpene du kan gjøre i Tunisia. Foto: Terje Bringedal
GODE KJØP: Vesker i alle varianter, er blant de gode kjøpene du kan gjøre i Tunisia. Foto: Terje Bringedal

Medinaen, det vil si den gamle arabiske bydelen, i Sousse er så godt bevart, at den står på Unescos verdensarvliste. Både Moskeen, festningen, souken og bymuren rundt, er nærmest uforandret på 1200 år, bortsett fra at vareutvalget er tilpasset turister fra det 21. århundre.

Kopier av Nokia mobiltelefoner og Nike joggesko selges side om side med lærvarer, levende skilpadder, slaktede kyllinger, håndmalte keramikkfat, sølv og gull, urter og krydder i løs vekt.

Lureri
Men midt i det arabiske eventyret fra virkeligheten må du ta høyde for å bli lurt. Du kan bli irritert over det, ja riktig rasende.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Eller du kan smile, og la deg fascinere over den fantastiske oppfinnsomheten som oppvises når mannen i gata tjener til livets opphold for seg selv og familien. Det siste er det beste. Da får du en morsommere ferie.

Godt ferieland

VG treffer et reisefølge fra Trøndelag i Sousse. De er storfornøyde med Tunisia som ferieland.

KRYDDER: Krydder er billig i Tunisia. Det selges i løs vekt i souken. Foto: Terje Bringedal
KRYDDER: Krydder er billig i Tunisia. Det selges i løs vekt i souken. Foto: Terje Bringedal

- Godt vær, god mat, spennende historie, og billig tannlege, oppsummerer Ranveig Nilsen fra Verdal.

Hun skal skifte ut fem kroner på tennene i løpet av ferien, og det betaler hun bare 6000 norske kroner for. Flere i reisefølget benytter ferien til å gå til tannlegen, og mange skal til øyelege og få seg nye briller.

Bli med og diskuter reise

Med nye briller skal de også se mer av Tunisia. De skal på rundreise sørover i landet, og blant annet få med seg en ridetur på kamel i Sahara. En ferie i Tunisia er så mangt.

Opplevelsesguide for Tunisia

TURISTATTRAKSJON: Amfiteateret El Jem. Foto: Terje Bringedal.
TURISTATTRAKSJON: Amfiteateret El Jem. Foto: Terje Bringedal.


PASSER FOR: Eventyrlystne og solhungrige i alle aldersgrupper.
SPA OG TERAPIER: Det finnes knapt et hotell i Tunisia uten tilbud om velvære- og skjønnhetsbehandlinger. Prisene er litt lavere enn i Norge.
GOLF: Tunisa er et paradis for golfere, med åtte 18-hulls golfbaner. Greenfee er mellom 375 og 430 kroner. Golfbanene ligger i Hammamet, Port El Kantoui, Monastir, Djerba Tabarka og Cartago.
PRISNIVÅ: For nordmenn er det billig i Tunisa. På markedene er mye avhengig av hvor god du er til å prute, men på restauranter er det faste priser. Middag ca. 40 kroner, en flaske pils ca. 15 kroner, og en flaske av den aller beste tunisiske vinen ca. 70 kroner.
VALUTA: En tunisisk Dinar er ca. 5,40 norske kroner. Prislappene kan virke forvirrende, fordi det ofte er mange nuller. «2.500» betyr ikke to og et halvt tusen, men to dinarer og 500 millimes, altså litt over 13 kroner. Tunisisk valuta kan ikke føres ut eller inn av landet. Du kan veksle på flyplassen eller på hotellet. I de største byene er det minibanker. Hvis du tar vare på kvitteringen, får du vekslet valutaen tilbake igjen på flyplassen når du reiser.
SHOPPING: Du kan gjøre gode kjøp av lærvarer, sølv, messing, keramikk, olivenoljer, og særlig krydder. Tepper også, hvis du ikke blir lurt. Pass på at det har et forseglet ekthetsbevis på baksiden.
TURISTATTRAKSJONER: Det er uendelig mange historiske monumenter, som for eksempel amfiteateret i El Jem fra 230 e. Kr., og den inntørkede salte innsjøen Shatt al Jarid, også kalt «Djevelens badekar»
UNNGÅ: Selvoppnevnte guider som står foran hotellet og forteller at han studerer engelsk, trenger å praktisere språket, derfor vil han guide deg gratis rundt i souken eller til de beste teppebutikkene.
ALKOHOL: Den beste lokale røde vinen heter Vieux Magon. Tunisia produserer også fikenbrennevinet Boukha, og fruktlikøren Thibarine. Det lokalet ølet, Celtia, minner om norsk sommerøl.
TIPSING: 10 prosent er vanlig på restaurantene. Men mange andre forventer også å få noen dinarer, blant andre utfluktssjåføren og enkelte som blir fotografert.
VAKSINER: Folkehelsa anbefaler hepatitt A, pluss polio og difteri- og tetanus, dersom det har gått mer enn ti år siden siste dose.
BEFOLKNING: Ca. 10 millioner innbyggere. 98 prosent er sunnimuslimer, de fleste andre er katolikker eller jøder.
SPRÅK: Arabisk. De fleste kan også fransk, men på turiststedene snakker mange i tillegg engelsk og tysk.
TUNISISKA STATENS TURISTBYRÅ I STOCKHOLM

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise