Hovedinnhold

Her er verdens smaleste gate

SPLIT (VG Nett) Denne frasen bør du lære deg om du skal besøke en av Kroatias særeste turistattraksjoner: Pusti mi Proci.

Denne saken handler om:

VG Nett

Uttrykket betyr "la meg passere" - og er også det treffende navnet på verdens smaleste gate.

VI TRENGER DINE KROATIA-TIPS! BRUK TIPSBOKSEN NEDERST I SAKEN!

Gaten, eller det godt trafikkerte smuget som det egentlig er, er en sidegate fra Peristyle-plassen, stedet ingen turister drar til havnebyen Split uten å ha sett. Plassen er selve hjertet av Diocletian-palasset, som igjen er hjertet i gamlebyen.

REISEBLOGGEN:Vært på Malta? Fortell om det!

Men Split og Pusti mi Proci får knallhard konkurranse om den trange tittelen. Exeter i England har i flere år markedsført seg hardt med at byens Parlament Street er verdens trangeste gate. Men med sine komfortable 122 centimeter når den ikke opp til Splits kandidat.

LES ALLE VGs REISEREPORTASJER FRAKROATIA HER!

Palencia i Belize har også en sandhaug der betong-stripen som fotgjengerne benytter seg av, angivelig titulerer seg som verdens smaleste gate. Men er det egentlig en gate?

Det samme gjelder småbyen Reutlingen i Sørvest-Tyskland. Det de der kaller verdens smaleste gate, er egentlig bare utgangen fra en bakgård. Og ikke nok med det: På det smaleste måler den såkalte gaten 31 centimeter, og er dermed så smal at folk flest ikke klarer å skvise seg gjennom.

PS! Skal du slåss om plassen og prøve ut ditt nyervervede kroatiske uttrykk (se øverst i saken) i praksis, er det smart å unngå dager der store cruiseskip anløper Split. De fleste organiserte utfluktene går innom Pusti mi Proci. Å dele verdens trangeste gate med 2500 turister i flokk, kan nok være en prøvelse...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise