Hovedinnhold

10 ting å gjøre i Vilnius

Gamleby-vandring i Vilnius. Foto: Dag Fonbæk.
Gamleby-vandring i Vilnius. Foto: Dag Fonbæk.
VILNIUS (VG) For oss er Litauens hovedstad «kirkebyen». Uansett hvor du snur deg i Vilnius' gamleby - som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1994 - ser du kirker, kupler og spir. Så kalles da også Vilnius «de hundre kirkers by».

Denne saken handler om:

En opptelling viser at det bare innenfor de gamle bymurene finnes 22 kirker tilhørende ulike trossamfunn og religioner - mange av dem så overdådig utsmykket at det nesten tar pusten fra deg.

Send inn spørsmål omreise til VG/VG Netts Reisepanel
Last ned gratis Reiseguide for Vilnius, Litauen

Foran byens 1000-årsjubileum neste år, som har gitt den status som Europeisk Kulturhovedstad 2009 med hundrevis av konserter, kunst- og kulturbegivenheter på programmet, får mange av Vilnius' kirker og stasbygg - som presidentpalasset bak katedralen - omfattende ansiktsløftning.

2009 er året for Vilnius-besøk!

Les også om:
Riga
Tallinn

Les også:
Finn din by blant Baltikums hovedsteder

10 TING DU KAN OPPLEVE

Frank Zappa på sokkel. Foto: Dag Fonbæk.
Frank Zappa på sokkel. Foto: Dag Fonbæk.

EUROPAS MIDTPUNKT: «Europos Parkas», Europas geografiske midtpunkt, ligger 10 kilometer nord for Vilnius. Hit tar du taxi for en 50-lapp. Internasjonale kunstnere har laget en skulpturpark på stedet, som viser hvordan de forestiller seg Europas midtpunkt, bl.a. i form av en installasjon laget av 3000 TV-apparater som har fått plass i Guinness rekordbok.

GAMLEBY-VANDRING: 2009 er så avgjort året å besøke Litauens hovedstad, en by som gir deg ro og sjelefred til å beundre de mange vakre bygningene som dukker opp nærmest rundt hver hjørne i denne best bevarte barokkbyen nord for alpene. Smalgatene i kvartalene rundt Stikliu og Didzijoi er spesielt koselige å rusle i.

KGB-MUSEET: I Gedimino-gaten ligger et staselig bygg som var KGBs fryktede hovedkvarter med celler, torturkamre og henrettelsesrom i kjelleren. Flere enn 700 motstandsfolk og partisaner ble drept her. Navnene til mange av patriotene er gravert inn i husfasaden. Kjellerbesøket er ikke noe for sarte sjeler.

KIRKENE: Som nevnt er Vilnius kirkebyen fremfor noen. Du kan besøke flesteparten av de 22 kirkene i gamlebyen og beundre hvor flott utsmykket de er. Vår favoritt, som vi alltid må innom når vi besøker Vilnius, er St. Peter og St. Paul-kirken (Antakainio 1). Ikke av de største og mest prangende utvendig - men kikk innenfor! En barokkperle med 2000 figurer knyttet til med bibelske, mytiske og historiske hendelser, som det tok italienske kunstnere 30 år å utsmykke.

KGB-museet i Vilnius. Foto: Dag Fonbæk.
KGB-museet i Vilnius. Foto: Dag Fonbæk.

TV-TÅRNET: Ta trolleybuss nr. 1 et kvarters kjøretur ut av sentrum, mot det 326 meter høye TV-tårnet (du ser det fra Katedralen og Arsenalgaten). I kampen om TV-tårnet falt 13 sivile litauere for sovjetiske kuler i januar 1991, får dager før Litauen kunne erklære seg selvstendig. TV-bildene av sovjetiske tanks gikk verden rundt. Ta heisen til toppen og se Vilnius fra oven.

JØDEKVARTALET: Det gamle jødekvarteret i gamlebyen. 15 år etter frigjøringen skinner husene (få er mer enn tre et. høye) i vakre pastellfarger. De trange gatene har fått nytt liv: Antikk- og linbutikker + spisesteder med bjørn og bever på menyen.

UNIVERSITETET: Midt i gamlebyen. Går for å være Europas eldste universitet, grunnlagt av jesuitter tidlig på 1500-tallet. Velholdte fakultetsbygninger i gotikk, renessanse, barokk og klassisisme. Ta en kikk inn i gårdsrommet (the courtyard) og hev blikket opp mot St. Johns-kirken. Tenk samtidig på Blindern-universitetet i Oslo...

ZAPPA: Hva har Frank Zappa og Litauen til felles? Ikke mye, annet enn at artisten har fått sitt egen monument i Kalinausko 1 midt i byen. Angivelig skal Zappa aldri ha besøkt Litauen, men blant demokratiforkjemperne på 1980-tallet brukte mange Zappa som frihetssymbol. Da artisten døde av prostatakreft i 1993, kom han på sokkel i Vilnius.

RAV-MUSEET:Rav-museet (Sv. Mykolo 8 i gamlebyen). I den utgravde kjelleren kan du se på ravklumper gjennom mikroskop, og få øye på vel bevarte 50 millioner år gamle krypdyr og insekter. 90 prosent av verdens ravfunn er gjort i Baltikum

GATE OF DAWN: Denne best bevarte gamleby-porten fra 1500-tallet var opprinnelig en del av Vilnius' forvarsverker. Under rehabiliteringsarbeider i 1671 ble et kapell integrert i portbygningen, med en Jomfru Maria-skulptur som fremdeles i dag kan beskues gjennom glass av alle som går gjennom porten. Mange snur seg i ærbødighet og viser korsets tegn til madonnafiguren der oppe bak glass.

Vilnius-fakta

Hovedstad i Litauen, ca. 540 000 innbyggere.
Turistinformasjon:www.vilnius-tourism.lt
Fly dit: Norwegian og Air Baltic har direkterute fra Norge. 15 minutters taxi tur fra flylass til sentrum. Koster ca. 60-70 kroner.
Valuta: Litas (LTL). 1 lita = ca. 2,30 NOK Minibanker mange steder i Vilnius sentrum. Restauranter og de fleste forretningene tar kredittkort.
Shoppingtips: Ravsmykker og linklær, landets stolthet.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise