Hovedinnhold

Her er lesernes beste Svalbard-tips

ISBJØRN: Enkelte av VG Netts lesere har sett flere isbjørner på Svalbard. Foto: Scanpix
ISBJØRN: Enkelte av VG Netts lesere har sett flere isbjørner på Svalbard. Foto: Scanpix
(VG Nett) Vannvittige scooterturer, fantastiske naturopplevelser og bryllup utenom det vanlige er litt av det Svalbard kan by på ifølge VG Netts lesere.

Denne saken handler om:

Og du trenger ikke dra på langtur for å få de flotte opplevelsene, ifølge Kristin Stephansen.

- Ikke ta deg vann over hodet med å ta de lengste scooterturene, kun fordi du ønsker å se isbjørn. Det finnes mange kortere turer som også tilbyr en helt fantastisk naturopplevelse, selv om man har mindre sjanse for å se bjørn. Tempelfjorden er et fantastisk område, med det majestetiske Tempelfjellet og Von Post-breen. Anbefales! Den beste tiden for å se det magiske blålyset er i slutten av februar eller i begynnelsen av mars, skriver hun.

Hundekjøring

Men ifølge Rita Iren Berget er det ikke bare ved hjelp av snøscooter man kan ta seg innover i terrenget.

- Jeg anbefaler tur med hundeslede hvor du får kjøre hundespannet selv. Vi ble utstyrt med kjeledress og luer før vi ble kjørt med bil ut av Longyearbyen til utgangspunktet for turen. Her ble vi møtt av 24 hunder som ventet på oss i sine hundehus. Vi ble lært opp til å sele hunden, samt hvordan sleden skulle kjøres. Så fikk vi utdelt seleutstyr og hunder og det var bare å gjøre seg klar. Det er en utrolig følelse å stå bak på sleden mens hundene løper, vinden pisker i ansiktet og man har en følelse av å være i en verden hvor det kun er naturens egne lyder som finnes, skriver hun.

VG Diskutér: Bidra med egne reisetips her!

Eksotisk bryllup

En annen leser kan anbefale et bryllup på Svalbard, med påfølgende bryllupsreise ut i den ville naturen.

- Hvis man ønsker en eksotisk ramme rundt sin egen vielse er Sysselmannskontoret på Svalbard rette plassen. Man kan spise en femretters festmeny på Huset etterpå, hvor de har en av Norges beste vinkjellere. Så kan man bruke resten av tiden på fantastiske møter med naturen med kajakk eller scooter. Garantert noe man vil huske for resten av livet, skriver hun.

SCOOTERSAFARI: Mulighetene på Svalbard er mange. Foto: VG
SCOOTERSAFARI: Mulighetene på Svalbard er mange. Foto: VG

Marit og Erik Aas anbefaler også bryllup på Svalbard.

- Vår datter og svigersønn giftet seg der i mai 2006 på Riggen. Fantastisk selskap, spennende og nydelig mat i vinterhagen. Midnattssola skinte inn gjennom glasstaket hele natta. Gjestene fikk oppleve hundekjøring, kajakktur, gruvebesøk, museum og fottur på fjellet, skriver de.

Birgitte Brattebø advarer mot at Svalbard fort kan bli et dyrt feriemål og at det kan være lurt å planlegge hvem man reiser sammen med.

- Det er svært dyrt å være turist på Svalbard. På grunn av isbjørnfaren er det ingenting en kan gjøre utenfor selve Longyeardalen uten å være bevæpnet. Har du ikke våpenerfaring selv så må du være med på tur med guide. En enkel fottur over Platåfjellet koster dermed fort flere hundre kroner per person. Mitt tips er å planlegge reisefølget. Hvis du ikke har erfaring selv, planlegg turen opp med en venn eller ett vennepar hvor én har våpenerfaring. Våpen får du leid, så en person med avlagt førstegangstjeneste kan fungere som deres isbjørnforsvar. Sjansen for å treffe isbjørn er veldig liten, men du har ikke lyst å treffe bamsen ute i naturen ubevæpnet, skriver hun.

Scootersafari

Olav Nymoen kan fortelle om en scootertur utenom det vanlige.

- Jeg anbefaler en snøscootersafari til østkysten av Svalbard! Regn med å kjøre over 200 kilometer tur-retur, men den reisen går så altfor fort! Selv for den som aldri har tatt i en snøscooter før, er dette en fin ekspedisjon. Arrangørene kaller det en ekstremtur, men ikke bli skremt av det. Fantastisk, skiftende natur, og antakelig mye skiftende vær. På vår tur i mars 2007 var sola så vidt over horisonten og fullmånen lyste på hjemturen. Det var 20 minusgrader, men man blir godt påkledd for en slik langtur. Høydepunktet vårt var nærkontakt med tre isbjørner, en utrolig opplevelse! En slik tur varer lenge, mye lenger en den ene ekspedisjonsdagen, skriver han.

Brit Nilsen anbefaler Svalbard som et fint reisemål for venninnegjengen.

- Jeg var på venninnetur til Svalbard sommeren 2006. Vi hadde noen fantastiske naturopplevelser under oppholdet. Jeg anbefaler på det sterkeste å padle kajakk over Isfjorden. Det er en fantastisk opplevelse å gli over vannet, uten forstyrrende motordur, men omkranset av flott natur på alle kanter. Å kunne gå en topptur midt på natta, i fullt solskinn, med utsikt over hele Longyearbyen, (vi gikk til Sukkertoppen) er også et minne for livet, skriver hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise