Hovedinnhold

- Selger reiser til okkupert land

KRITISK: Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara er kritisk til om informasjonen som blir gitt på den Marokkanske standen på reiselivsmessen. Hatim El Gharbi fra marokkanske turistmyndigheter, sier de ikke aktivt promoterer reiser til Vest-Sahara under reiselivsmessen på Lillestrøm. Foto: Francis Lundh
KRITISK: Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara er kritisk til om informasjonen som blir gitt på den Marokkanske standen på reiselivsmessen. Hatim El Gharbi fra marokkanske turistmyndigheter, sier de ikke aktivt promoterer reiser til Vest-Sahara under reiselivsmessen på Lillestrøm. Foto: Francis Lundh
LILLESTRØM (VG Nett) Leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, raser fordi han mener marokkanske turistmyndigheter promoterer reiser til det han kaller ulovlig okkupert land.

Denne saken handler om:

Hansen har tatt kontakt med ledelsen for årets reiselivsmesse og krever at det marokkanske turistkontoret som har stand på messen ikke promoterer reiser til området Vest-Sahara, som av FN blir karakterisert som en uløst konflikt.

- Det er et spørsmål om aktiv villedning av publikum på noe de kjenner godt, fordi dette er et sentralt spørsmål i Marokko. De tåkelegger at halvparten av det landet de prøver å selge til turister er okkupert og kreves evakuert av FN og det er ingen liten sak, sier han til VG Nett.

- Etisk og politisk betenkelig

Konflikten rundt regionen stammer tilbake til 70-tallet da marokkanske borgere bosatte seg i landet ved hjelp av den marokkanske hæren.

Les også: Sp krever norsk anerkjennelse av Vest-Sahara

Hansen sier at marokkanske turistmyndigheter i flere år har promotert reisemål i området Vest-Sahara.

- Det er etisk og politisk betenkelig hvis de bruker messen til å promotere turisme til okkupert område. Vi vet at de konsekvent lyver til varemessens kunder, sier han til VG Nett.

Hans forening har tidligere år oppsøkt messen og planlegger et nytt besøk over helgen.

- Ikke noe for oss å selge

På den marokkanske standen satt opp av Marokkos nasjonale turistkontor avviser de at de aktivt promoterer turer til Vest-Sahara.

- Det er ikke noe der for turister i det området de kaller Vest-Sahara, og som jeg kaller en del av Marokko. Det er ikke noe for oss å selge der, sier marketing manager Hatim El Gharbi til VG Nett.

Han bekrefter at de har fått beskjed fra messen om å unngå promotering av regionen.

Les også: Resultatløse fredssamtaler

Men på spørsmål om han vil selge turer til kunder på messen som spesifikt vil til steder i Vest-Sahara, vil han ikke avvise dette.

- Hvis du spør meg om det, vil jeg svare deg og du kan reise dit. Det er ikke noen grense du må krysse for å komme dit, sier han og legger til at turisme i området kan være bra for lokalbefolkningen.

- Strategi

Dette mener Hansen er politisk strategi.

- Det er en kommersialiseringsstrategi. På samme måte som fosfatet de utvinner og selger til utenlandske aktører. UD fraråder norske selskaper handel i området fordi det er folkerettsstridig, sier han.

Les også: - Jeg ofrer meg for friheten

Han får støtte fra Flyktninghjelpen som ønsker økt fokus på det de kaller en neglisjert konflikt.

- Det er en problematikk i regionen som vi mener tilhører gruppen helt klart neglisjerte konflikter. Den marokkanske okkupasjonen er ikke anerkjent av et eneste land, og folkeretten er krystallklar på at handel med naturressurser fra området i strid med den opprinnelige befolkningens ønsker er forbudt, sier fungerende leder i politisk seksjon Richard Skretteberg til VG Nett.

Har vært i leire siden 70-tallet

Han sier at 165.000 mennesker flyktet fra området på 70-tallet og har bodd i flyktningleire siden.

- Jeg har selv vært i leirene og snakket med dem som opplevde det og ble bombet. Den gangen var det samtidig også en invasjon fra sør, fra Mauritansk side. Den eneste muligheten de hadde var å dra østover og der har de vært siden, sier han.

Prosjektdirektør for messen, Einar Kvalheim, sier at de i fjor ba UD om å en redegjørelse og at de har bedt utstiller ta hensyn til offisiell norsk politikk.

- Vi har konfrontert UD for å få den offisielle norsk politikken knyttet til problemstillingen, og den er ganske klar. Vi har meddelt til utstilleren det svaret som UD har gitt oss og bedt dem ta høyde for det slik at de ikke markedsfører det i Norge. Det har de tatt til etterretning, sier han.

- Ingen okkupasjon

VG Nett overvar i fjor høst et møte mellom Marokkos ambassadør i Norge Yahdih Bouchaab og norske politikere og aktivister der konflikten ble tatt opp.

Ambassadøren sa under møtet at han ikke ønsket å diskutere de politiske aspektene ved saken, men kun påstandene som ble lagt frem om brudd på menneskerettighetene.

Likevel sa han tydelig fra om at Marokko ikke ser på situasjonen som en okkupasjon.

- Jeg tillater ikke at du bruker det ordet, for det er ikke riktig, sa han.

Marokko omtaler det omdiskuterte området konsekvent for en del av landet. Ifølge Hansen er det ifølge marokkansk lov lovstridig for landets borgere å ikke gjøre dette.

- Propaganda

Ambassadør Bouchaab sa han ville ta påstander om brudd på menneskerettighetene fremmet av aktivist Rabab Amidane på alvor.

Han sa også at han mente det er mye propaganda knyttet til frihetskampen i Vest-Sahara og avviste hennes påstander om misbruk.

- Dette er bare propaganda. I morgen når du drar er jeg sikker på at du ikke er redd. Det er mange andre aktivister som reiser med marokkansk pass, og som kommer tilbake og nyter sin frihet, sa han som svar på at hun var redd for å vende tilbake etter å ha demonstrert i Norge.

Ronny Hansen oppfordrer ikke norske reisende ellers til å boikotte reiser til Marokko, og understreker at han ikke har problemer med turisme utenfor Vest-Sahara.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise