Hovedinnhold

Får parasitter under huden på ferie

ORM I FOTEN: En mindre kjent reisesykdom er kanskje parasitter som kommer inn under huden. Her er foten til Rune Myra i 2006 etter at han fikk en hakeorm under huden etter en reise til Afrika. Foto: Scanpix
ORM I FOTEN: En mindre kjent reisesykdom er kanskje parasitter som kommer inn under huden. Her er foten til Rune Myra i 2006 etter at han fikk en hakeorm under huden etter en reise til Afrika. Foto: Scanpix
(VG Nett) Nordmenn på eksotiske reiser får jevnlig uønsket besøk av parasitter som legger egg under huden.

Denne saken handler om:

Reiseklinikken i Oslo ser de med jevne mellomrom reisende som har fått larver under huden som kan utvikle seg til ormer på mange centimeter. Særlig kan de komme inn under huden på foten.

- Det viktigste er at de ikke kommer seg inn under huden og at man bruker sko i områder de kan være. Det er ikke så mye annet man kan gjøre, sier lege Bent Fossbakk til VG Nett.

Det er likevel ikke ofte det forekommer, og Fossbakk anslår at de kanskje får inn én pasient med diagnosen i året, selv om han ikke utelukker at flere blir behandlet for det samme andre steder.

- Kan utvikles til lange ormer

ORM I UKESVIS: Rune Myra hadde ormen under huden i flere uker etter en reise til Afrika. Foto: Scanpix
ORM I UKESVIS: Rune Myra hadde ormen under huden i flere uker etter en reise til Afrika. Foto: Scanpix

Den surrealistiske fenomenet med hudparasitter hos reisende har den siste tiden fått oppmerksomhet i britiske og australske medier etter at 50-år gamle Alan Evans fikk seks store larver inn i foten etter en tur til Afrika.

Han trodde først det var myggestikk, men ble forferdet da han oppdaget at det var noe levende under huden.

Ifølge Fossbakk trenger det ikke være spesielt farlig å få parasitter inn i foten, men sier det kan være svært ubehagelig for dem det gjelder.

- Noen av disse kan utvikle seg å bli ormer og de kan bli ganske lange, sier legen.

- Lever av kjøttet og blodet mitt

I 2006 fikk tenåringen Rune Myra en flere centimeter stor hakeorm inn i foten etter en tur til Afrika.

- Den spiser seg gjennom foten og lever av kjøttet og blodet mitt, sa Myra da, som også la til at han syntes det var litt tøft.

Har du opplevd lignende? Tips VG Netts reporter her

Hakeormen setter seg normalt på hunder, men Reiseklinikkens leder Gunnar Hasle sa til VG Nett den gangen at det stadig forekommer hos turister.

Myras fikk sin orm i Kenya, mens britiske Alan Evans fikk sine larver på ferietur i Gambia.

- Vanligere enn man tror

Lege Ron Behren ved London Hospital of Tropical Diseases sier det ikke er så uvanlig at folk får larver av typen Evans nylig kom hjem med.

- Det er mer vanlig enn man skulle tro. Vi ser jevnlig tilfeller hos folk som kommer tilbake fra Sør-Amerika og Afrika, sier han til lokalavisen Western Daily Press, som først trykket saken.

Ifølge Behren var det i Evans tilfelle flueegg som han fikk via mygg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise