Hovedinnhold

Dette er en av Spanias største turistattraksjoner

GROTTEEVENTYR PÅ SPANSK: Med elegant lyssetting blir grottene i spanske Nerja et fantastisk syn. Foto: KRISTIAN HELGESEN.
GROTTEEVENTYR PÅ SPANSK: Med elegant lyssetting blir grottene i spanske Nerja et fantastisk syn. Foto: KRISTIAN HELGESEN.
NERJA (VG) Selv om gradestokken viser mange varmegrader, tar folk på seg en jakke. De er nemlig på vei inn i de gigantiske grottene i Nerja, en av Spanias desidert største turistattraksjoner.

Denne saken handler om:

Ordet sensasjonelt må kunne brukes om funnet de fem landsbyguttene gjorde i januar 1959. De skulle egentlig undersøke hvor i fjellene alle flaggermusene i området holdt til på dagtid.

Flaggermusene forsvant bak noen dryppsteiner som sto for tett til at mennesker kunne passere. Guttene knakk noen av kalksteinene ved inngangen, og dermed kom de seg inn i noen av Europas største og flotteste dryppsteinshuler.

I disse hulene fant man gamle knokler fra mennesker, steinverktøy, keramikk og hulemalerier, og det antas at hulene var bebodd allerede 20.000 år f. Kr av Cro-Magnon-mennesker.

Turistmagnet

NATURLIG KUNST: Grottene i Nerja er naturens eget underverk. Foto: KRISTIAN HELGESEN. Foto:
NATURLIG KUNST: Grottene i Nerja er naturens eget underverk. Foto: KRISTIAN HELGESEN. Foto:


Dryppsteinsgrottene oppe i åsen fire km øst for Nerja by, helt øst på den spanske Solkysten, er virkelig verdt et besøk. Inne i grottene er det lyssetting i dempede og varierte farger pluss dryppsteiner i mange forskjellige formasjoner. Ikke rart det bare er kunstmuseet Prado i Madrid og Alhambrapalasset i Granada som har høyere besøkstall i hele Spania.

- Temperaturen er langt mer behagelig inne i grottene enn de 32-33 heite utenfor. Stemningen er også nesten litt magisk der turistene beveger seg innover, folk prater lavt og dempet mens de studerer dette naturens mesterverk. Besøkende får litt sånn
«Ringenes Herre»-følelse der inne, sier Mari Mile (27) fra Norge som har besøkt stedet flere ganger.

- Spanjolene skjønte raskt at grottene hadde potensiale for turismen som var på full fart framover med charterturer og det hele på begynnelsen av 1960-tallet. Derfor klarte man å åpne severdigheten for publikum allerede 12. juni 1960, forteller hun.

Stalagmitter og stalaktitter kaller man fenomenet som oppstår når kalkvann drypper sakte ned i ei slik grotte. Stalagmitter bygges opp fra bunnen, mens stalaktitter henger ned fra taket.

I Nerja har begge deler nådd anselige størrelser på mange titalls meter, og det samme har noen av rommene inne i grottene. I en stor naturhall er det bygd opp en scene og satt inn stoler til mange hundre publikummere. Her blir det hver sommer vist dans, ballet eller holdt konserter med glimrende akustikk fra en av Spanias mest utrolige scener. En opplevelse det absolutt er verdt å få med seg hvis det passer tidsmessig.

Balcón de Europa

AKVEDUKT: Denne akvedukten i romansk stil kan man oppleve i Nerja. Foto: KRISTIAN HELGESEN. Foto:
AKVEDUKT: Denne akvedukten i romansk stil kan man oppleve i Nerja. Foto: KRISTIAN HELGESEN. Foto:


Nede i byen Nerja får vi raskt varmen i kroppen igjen etter avstikkeren under jorda. Besøkende i byen Nerja tar turen ut på Balcón de Europa (Europas balkong) som er bygd over klippene midt i sentrum av Nerja. Her hviler øynene mot Middelhavets solfylte flate, mens fjellkjeden Sierra de Almijara ligger bakenfor. De 400 år gamle kanonene forteller at det en gang lå en borg her til forsvar mot sjørøvere som herjet kysten i tidligere tider.

Noen sier kong Alfonso XII, som besøkte stedet i 1885 i forbindelse med en jordskjelvskatastrofe, ble så fascinert av utsikten at han ga det navnet Balcón de Europa. Kongen har fått æren for navnsettingen, men mange mener navnet er langt eldre.
Står vi ute på tuppen og kikker ned til venstre eller høyre, er det flotte sandstrender på hver side av "balkongen". Her er det bare å velge og vrake, for i området rundt Nerja er det mange kilometer med strender.

- Midt på sommeren er det gjerne fullt på strendene aller nærmest byen, men litt utenfor er mulighetene større for å få litt bedre «armslag», sier Mari Mile.

Gamlebyen i Nerja med sine trange gater og mange småbutikker bør oppleves. Her rusler fastboende og turister tett om hverandre i et bedagelig tempo, og nokså fullt blir det gjerne også langs promenaden og i bakgatene utover kvelden. Kafeer, restauranter og hoteller er det for enhver smak og enhver lommebok i Nerja helt øst på den spanske Solkysten.

Fakta om Nerja

STRANDLIV: Vakre strender er også noe som trekker turister til spanske Nerja. Foto: KRISTIAN HELGESEN. Foto:
STRANDLIV: Vakre strender er også noe som trekker turister til spanske Nerja. Foto: KRISTIAN HELGESEN. Foto:


* Hvor: Nerja ligger i provinsen Málaga, i den andalusiske regionen i det sørlige Spania. Dette er helt øst på Costa del Sol, og kystbyen har over 300 soldager i året.

Nerja befinner seg drøye 50 km øst for Malaga by og 90 km sørvest for storbyen og turistmagneten Granada. Kommunen har rundt 20.000 innbyggere, men om sommeren mangedobles dette tallet av turistene som strømmer til.

* Kjent for: Dryppesteinsgrottene fire km øst for byen, vakre strender og flotte bygninger. Balcon de Europa, en stupbratt odde som stikker ut i Middelhavet, er det sentrale punktet i byen og kan blant annet by på panoramautsikt over sjøen.

* Hvor kan vi overnatte: Det finnes flere overnattingsmuligheter både i og rett utenfor Nerja, alt fra hoteller i alle prisklasser til campingplasser.
Se: www.malagaholidays.com og www.nerjacamping.com

* Når på året kan vi reise hit: Kan egentlig reise hit hele året, men det er varmest her om sommeren og tidlig høst. Husk en ekstra genser eller jakke hvis man skal ned i grottene som har ganske stabil temperatur året rundt.

* Les mer: www.nerjatoday.com og www.thenerjacaves.com

Følg VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise