Hovedinnhold

«Lonely Planet»-legende: - Dette er de fem beste stedene i Norge

(VG Nett) Få reisereportere kjenner Norge bedre enn TV-personligheten Ian Wright.

Denne saken handler om:

TV-reiseprogrammene «Lonely Planet» og «Globe Trekker» har gjort 47-åringen til en av verdens mest kjente reisereportere.

Et av favorittlandene etter 18 år med reiseprogrammer er faktisk Norge, som han har besøkt mange ganger.

Han har lagd reise-TV herfra både for «Globe Trekker» og tre halvtimes programmer om Norge og nordmenn i forkant av 2010-finalen i Melodi Grand Prix.

- Nordmenn har samme humor som oss briter, så det en fin forbindelse der. Og alle nordmenn vet mer om engelsk fotball enn engelskmenn gjør. Og dere snakker bedre engelsk enn engelskmenn, sier Ian Wright mens han nyter vårsola på en gressplen utenfor kontorene til internettfirmaet Opera, som betaler norgesoppholdet hans denne gang.

Prisnivået er nemlig (nesten) hans eneste ankepunkt mot vikinglandet.

- Det eneste problemet med Norge er at det er så absurd dyrt her. Så ingen kan dra hit på ferie. Ingen har råd til det, sier briten, som da VG Nett traff ham i fjor (i Bodø) uttalte at «Norge er så dyrt at du må selge din førstefødte til gruvene når han blir 12, bare for å ha råd til å feriere her».

- En maur midt i ingenting

Den verdenskjente reisereporteren liker derimot følelsen av isolasjon som han får i Norge.

- Det er derfor du drar hit. Du kommer for å være ens med naturen og sitte der og trekke inn fjellene og atmosfæren. Du ønsker følelsen av å være en maur midt i ingenting, som er trist hippie, sier Wright og forteller om en tur til fiskeværet Bud i havgapet nordvest for Molde.

- Det stedet er så lite at hvis du ikke er på puben før klokken 19, så åpner den ikke. Vi rakk det ikke en eneste gang.

Her er Ian Wrights personlige topp fem-liste i Norge:

Svalbard og Spitsbergen:

FAVORITT: Ian Wright elsker alt som ligger nord for polarsirkelen. Derfor er det kanskje ikke så rart at Svalbard er hans absolutte norgesfavoritt. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD / VG
FAVORITT: Ian Wright elsker alt som ligger nord for polarsirkelen. Derfor er det kanskje ikke så rart at Svalbard er hans absolutte norgesfavoritt. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD / VG

- Det er så røft, og så forskjellig fra alt annet du kjenner. Det er som å være på månen. Og folkene der er fantastiske. Jeg liker også det faktum at 25 prosent av prisen for alkohol går rett tilbake til samfunnet. Så du drikker for veldedighet, sier Wright og legger til:
- Hva kan være bedre enn å dra og se isbjørn der?

Båt mellom Trondheim og Tromsø:
- Norge har utrolig landskap, så du må dra på en fergetur fra Tromsø til Trondheim. Det er hva Norge er. Det er ikke mange steder på jorden som har slik natur. Det er så kraftfullt og nesten romantisk.

Kjøre eller sykle på vestlandskysten:
- Området rundt Kristiansand og borti der. (Her mener trolig Ian Kristiansund, utfra den videre beskrivelsen han gir - journ. anm). Jeg elsker de ville små øyene og de gærne broene deres, som er så små. Igjen er landskapet vilt og skaper sterke følelser. Og været kan forandre seg når som helst.

FAVORITT: Molde er mer enn fotball og jazzfestival (bildet). Selve naturen der er inspirerende, mener Ian Wright. Foto: SCANPIX
FAVORITT: Molde er mer enn fotball og jazzfestival (bildet). Selve naturen der er inspirerende, mener Ian Wright. Foto: SCANPIX

Molde:
- Jeg maler og den delen av landet er så inspirerende. Du må være rask når du går der, for landskapet endrer seg hvert minutt. Du ser opp og ser ned, og det er borte. Så åpner det seg og regnværet kommer, det er et fantastisk inspirerende sted, sier reisejournalisten.

Oslo:
- Oslo er fin, for byen er så liten at du kan leie en sykkel og komme deg rundt overalt. På den måten får du en følelse av hva byen er. Deretter går du ned på fotballpuben Bohemen for å se Norge-England på lørdag. Hva mer ønsker du? Du har alt, mener han.

PS!
Det siste problemet med Norge som Ian Wright nevner, er brunost.

- Brunost er galt i alle former og på alle måter. Bare bli kvitt den, den er søppel, mener han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise