Hovedinnhold

- Frykter Ryanair legger ned basen på Rygge

Fagforening lover mer bråk om arbeidsavtalene

BOIKOTTES: Flere fagforeninger har oppfordret til boikott av den irske lavpriskjempen fordi de angivelig bryter elementære lønns- og arbeidslivsregler. Resultatet av all støyen kan bli at de flykter fra Rygge lufthavn, tror fagforeningen FLR. Foto: PA PHOTOS
BOIKOTTES: Flere fagforeninger har oppfordret til boikott av den irske lavpriskjempen fordi de angivelig bryter elementære lønns- og arbeidslivsregler. Resultatet av all støyen kan bli at de flykter fra Rygge lufthavn, tror fagforeningen FLR. Foto: PA PHOTOS
(VG Nett)All støyen rundt arbeidskontrakter og jobbforhold i Ryanair kan føre til at lavpriskjempen reduserer virksomheten sin eller i verste fall legger ned basen sin på Rygge.

Denne saken handler om:

Det frykter Foreningen for Luftfart og Reiseliv (FLR), den LO-tilknyttede fagforeningen for bakkepersonell og flygende, som lenge har vært i tottene på det irske lavpris-flyselskapet og anklager dem for å bedrive sosial dumping og misbruke sine ansatte.

Fra før har fagforbundet Parat nektet sine folk å fly med Ryanair på jobbreiser i regi av forbundet, og oppfordret til massiv boikott av flyselskapet.

LES OGSÅ: - Ryanair drives på slavekontrakter

- Jeg utelukker ikke at alt oppstyret rundt Ryanair-ansattes arbeidsbetingelser kan medføre at det irske selskapet legger ned Rygge som basestasjon, sier FLRs sekretær Lisa Skaret til Moss Avis.

Om Ryanair trekker inn baseflyene sine og bare oppretteholder noen avganger på Rygge, vil det være alvorlig for flyplassen, mener hun.

- Vil være alvorlig

- Det vil i såfall ikke være første gang Ryanair flykter fra støy og bråk. Det har skjedd før, både i Sverige og i franske Marseille, sier Skaret til VG Nett.

Fagforenings-sekretæren understreker at hun ikke er sikker på kunnskap om at Ryanair vil trappe ned eller forsvinne fra Rygge - men utelukker ikke at det blir resultatet av den vedvarende støyen rundt selskapets lønns- og arbeidsforhold.

LES OGSÅ: Ryanair i tumulter med NRK-reporter

- Vi håper jo de blir på Rygge og kommer oss i møte, slik at vi kan sikre de ansatte akseptable lønns -og arbeidsforhold,
sier Skaret.

- Kan få sparken

Blant annet er det kommet fram at flygende personell ikke får betalt under sykdom, at de må melde seg syke minst seks timer før avgang, og at de riskikerer å få sparken hvis de snakker med journalister eller fagforeninger og at Ryanair gir blaffen i passasjerklager.

Alt dette avvises av Ryanairs talsmann Stephen McNamara:

- Denne fagforeningen i Moss farer med tull og tøys, og framsetter alvorlige beskyldninger mot oss som ikke er i nærheten av sannheten, buldrer McNamara på kjent vis.

- Støy er OK

Til VG Nett sier han at jo mer støy fagforeningene lager, jo bedre er det:

- Vi får økt oppmerksomhet og selger flere billetter.

Ifølge McNamara har fagforeninger i andre europeiske land i årevis boikottet Ryanair fordi de ikke har fagforeninger.

-Men alle våre ansatte er organisert, og gjør en bedre jobb på å forhandle lønn og vilkår enn fagforeningene FLR, LO og Parat, hevder McNamara.

LES OGSÅ: Ryanair-sjefens elleville PR-stunts

- Så dere har ingen planer om å redusere viksomheten på Rygge eller trekke dere helt ut?

- På ingen måte. Vi har jo nettopp annonsert økt satsing på Rygge med tre nye Europa-ruter, og ser på støyen de siste dagene som bare sunt. PR-effekten er bare god. Dette er vi vant med fra andre land, sier Stephen McNamara.

AVVISER: Ryanair-talsmann Stephen McNamara sier de tvert imot har planer om å satse mer på Rygge lufthavn. Foto: Scanpix
AVVISER: Ryanair-talsmann Stephen McNamara sier de tvert imot har planer om å satse mer på Rygge lufthavn. Foto: Scanpix

- Har ikke hørt noe

Heller ikke ledelsen på Moss lufthavn Rygge har fått signaler om at Ryanair er lei bråket og vil vekk:

- Nei, vi har jo kommersielle avtaler med Ryanair, og forstår det slik at de vil satse videre på Rygge med nye ruter herfra, sier lufthavnens markedsjef Silje Thoresen.

Lover mer støy

Men Foreningen for Luftfart og Reiseliv gir seg ikke, og lover mer støy rundt Ryanair om ikke flyselskapet forbedrer lønns.- og arbeidsbetingelsene sine:

LES OGSÅ: Ryanair nekter å betale millionbot

- Vi mener å ha nok dokumentasjon for at selskapet misbruker sine ansatte og driver sosial dumping. Dette er noe Norge ikke bør tillate skjer, enten det nå gjelder flyselskaper eller andre virksomheter, sier Lisa Skaret.

Sammen med LO og flere andre fagforbund ble det nylig avholdt et strategimøte på Rygge om hvordan styrke de faglige rettighetene for alle som jobber innen luftfart.

Vil ha med flere

Etter det VG Nett forstår skal det blant annet legges press på deleierne av lufthavnen ved Moss - herunder offentlige instanser som fylkeskommunen, Orkla og Østfold Energi - som etter FLRs mening ikke bare kan sitte rolig å se på at virksomheter knyttet til flyplassen og dens drift bryter med elementære regler og rettigheter i arbeidslivet.

- Jeg kan love at vi i tiden fremover skal bli mer synlige på Rygge, sier Lisa Skaret i FLR.

Ryanair tar trusselen med stor ro:

- Vår modell, der ansatte er organisert og forhandler direkte med ledelsen via tillitsvalgt, er en åpenbar trussel mot fagforeningene. Derfor benytter de propaganda og falske påstander for å prøve å forsvare sin eksistens, hevder flyselskapets talsmann.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise