Hovedinnhold

Halal kan erstatte skinke hos SAS

SKINKESTOPP?: En bil fra Gate Gourmet leverer mat til et SAS-fly på Gardermoen. Nå kan det bli slutt på skinkesandwichene (innfelt). Foto: ØYVIND ENGAN/JAN OVIND
SKINKESTOPP?: En bil fra Gate Gourmet leverer mat til et SAS-fly på Gardermoen. Nå kan det bli slutt på skinkesandwichene (innfelt). Foto: ØYVIND ENGAN/JAN OVIND
Snart kan kjøttkaker, skinke og leverpostei bli erstattet med halalmat på SAS sine flyginger.

Denne saken handler om:

Dette er halalmat

Halal-kjøtt er kjøtt av dyr som er rituelt slaktet, eller kjøtt av dyr som er avlivet under jakt og velsignet ved Guds navn.
Selvdøde dyr, svinekjøtt og produkter fra svin spises ikke, heller ikke blod.
Fisk og sjødyr er halal for alle sunni-muslimer, mens sjia-islam har forbud mot sjødyr som ikke har finner og skjell, f.eks. reker (tilsvarende som i jødedommen).
Kilde: Store Norske Leksikon

Grunnen er at verdens største uavhengige leverandør av flymat, Gate Gourmet, har planer om å tilpasse hele produksjonen til muslimsk matskikk.

- Hvis jeg produserer alt etter halalstandard, så ensretter jeg produksjonen og reduserer kostnadene. Jeg er ikke drevet av sosiale eller religiøse hensyn, sier administrerende direktør Guy Dubois til Financial Times.

Selskapet leverer blant annet flymaten til SAS og British Airways.

Halalmat kan ikke inneholde svinekjøtt eller alkohol og må utelukkende bestå av dyr slaktet på halalmåten.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise