Hovedinnhold

YS ber folk boikotte Ryanair

GEBYR-VERSTING OG PRISVINNER...: Ifølge Kelkoo-undersøkelsen har Ryanair den største gebyrandelen på 40 prosent i forhold til grunnprisen. Likevel havner det irske flyselskapet blant de absolutt rimeligste transportørene på sitt rutenett. Foto: Pa Photos
GEBYR-VERSTING OG PRISVINNER...: Ifølge Kelkoo-undersøkelsen har Ryanair den største gebyrandelen på 40 prosent i forhold til grunnprisen. Likevel havner det irske flyselskapet blant de absolutt rimeligste transportørene på sitt rutenett. Foto: Pa Photos
Flere YS-forbund nekter nå sine ansatte og tillitsvalgte å fly med Ryanair på tjenestereiser.

Denne saken handler om:

Seks tillitsvalgte i Finansforbundet måtte droppe sine planlagte flyreiser da YS-forbundet vedtok full boikott av det irske flyselskapet.

Også YS-sekretariatet og Parat har innført Ryanair-nekt på sine tjenestereiser.

YS er en sammenslutning for 22 fagorganisasjor med til sammen ca 215.000 medlemmer.

Til sammen dreier boikotten seg om 5000-10 000 reiser i året, anslår YS-leder Tore Eugen Kvalheim, som legger til at forbundene har en utstrakt internasjonal virksomhet.

Vil gå lenger

ØNSKER BOIKOTT: YS-leder Tore Eugen Kvalheim. Foto: SCANPIX
ØNSKER BOIKOTT: YS-leder Tore Eugen Kvalheim. Foto: SCANPIX

Men Kvalheim vil gå lenger i kampen mot flygiganten, som nekter å forholde seg til fagforeninger.

YS-lederen håper at også vanlige reisende slutter seg til boikotten.

- Jeg vil oppfordre forbrukerne til å bruke forbrukermakten. Det er det eneste språket Ryanair vil forstå. Konkurransen i luftfarten bør foregå på like vilkår, ikke ved at ett selskap tilbyr sine ansatte dårligere vilkår enn konkurrentene, sier han.

LES OGSÅ:Ryanair gir blaffen i Flyklagenemnda

International kampanje

Aksjonen er del av den internasjonale kampanjen «Ryanair Be Fair», som har som mål å presse flyselskapet til å anerkjenne de ansattes rett til å organisere seg.

- Vi mener retten til å organisere seg er en grunnleggende menneskerettighet. Derfor vil det være uheldig om våre tillitsvalgte og ansatte benytter seg av tjenestene til et selskap som så åpenlyst motarbeider sine medarbeideres rett til å danne en fagforening, sier Tore Eugen Kvalheim.

OGSÅ ANDRE HAR FÅTT NOK:
Flyplassene lei av «Ryanair»-regler || Ryanairs Rygge-satsing bekymrer reisetopp

Bryr seg ikke

Daniel De Carvalho i flyselskapets kommunikasjonsavdeling møter avgjørelsen med et skuldertrekk.

- Det er ikke et problem for oss. Det er et problem for forbundets medlemmer, siden det sløser bort medlemmenes penger ved ikke å kjøpe billigste billett, sier han.

Han mener også at fagforeningenes ledere er mest interessert i sin egen posisjon.

- De reisende trenger dem ikke. Det gjør heller ikke de ansatte. Vi er et av de få flyselskapene i Europa som ikke har hatt store nedskjæringer i antall ansatte eller i lønninger de siste årene.

UT Å REISE? HER ER NOEN TIPS:
Slik pakker du smart til ferieturen || Så mye kan du ta med hjem fra utlandet

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise