Hovedinnhold

Vil forby reklame for flyreiser

NULL REKLAME: Norwegian, SAS og Ryanair reklamerer heftig for sine billige flyreiser. Det vil Fremtiden i våre hender ha en slutt på. Foto: JAN OVIND
NULL REKLAME: Norwegian, SAS og Ryanair reklamerer heftig for sine billige flyreiser. Det vil Fremtiden i våre hender ha en slutt på. Foto: JAN OVIND
Det bør bli forbudt å reklamere for flyreiser, mener Framtiden i våre hender, som er bekymret for økte utslipp av klimagasser.

Denne saken handler om:

I fjor reiste over 40 millioner passasjerer til eller fra norske flyplasser, ifølge Avinor. Det er en økning på 4,3 prosent fra året før.

I Norge er det forbudt å reklamere for alkohol og tobakk. Nå er tiden inne for å innføre forbud mot reklame for flyreiser, mener miljøorganisasjonen.

Les også: Vanskelig å finne tilbudene til flyselskapene

- Trussel mot klimaet

- Flytrafikken er en alvorlig trussel mot klimaet på kloden. Nordmenns flyreiser i inn- og utland gir utslipp av 4,4 millioner tonn CO2 per år, noe som tilsvarer 7,5 prosent av Norges totale utslipp av klimagasser, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Utspillet kommer i forbindelse med årets Reiselivsmesse, som starter torsdag.

Framtiden i våre hender ser et reklameforbud som ett av flere tiltak som kan redusere antall passasjerer.

Forbudet bør i første omgang rettes mot fly- og charterselskapenes reklame i aviser og magasiner - så vel på nett som papir.

Koblingen mellom det redaksjonelle stoffet og annonsene er «særlig egnet til å øke reiselysten», mener organisasjonen.
Drivhuseffekt

- I tillegg til CO2-utslippet gir flytrafikk andre utslipp høyt oppe i atmosfæren, blant annet av vanndamp, som gir ekstra drivhuseffekt.

Flytrafikken må derfor begrenses, sier Hermstad.
Framtiden i våre hender sier andre aktuelle tiltak vil være å fjerne subsidiene til flytrafikk i form av tax-free-ordningen og unngå videre utbygging av norske lufthavner.

Les også: Billige SAS-billetter syns ikke i lavpriskalenderen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise