Hovedinnhold

Bo på slott i England for 600 kroner natten

Hit kan du dra på slottsferie i Storbritannia

SUSSEX / BATH / BELFAST / BLACKBURN (VG) En slottsferie i Storbritannia er som å reise tilbake til en svært så behagelig tid.

Denne saken handler om:

Dette koster det

 • Lumley Castle: Rom fra 75 pund.
  Hjemmeside
 • Walworth Castle: Rom fra 75 pund.
  Hjemmeside
 • Dunkenhalgh Hotel & Spa: Rom fra 69 pund.
  Hjemmeside
 • The Castle at taunton: Rom fra 60 pund.
  Hjemmeside
 • Bath Lodge: Hele slottet i fire netter fra 3500 pund.
  Hjemmeside
 • Culloden Estate & Spa: Rom fra 95 pund.
  Hjemmeside

Duene sitter tett i tett på små utstikkere i de 900 år gamle murene, som åpenbarer seg i enden av en lang allé.

Over porten vaier det engelske flagget - rødt kors på hvit bunn - og det oser historie av hver kvadratmeter slott.

En gang i tiden holdt biskopen av Chichester til her - og potensielle fiender ble holdt på avstand av uinntagelige tårn og strategisk plasserte skyteskår.

Men nå er det slett ingen fiendtlighet å spore på Amberley Castle.

Hit kommer reisende som vil oppleve å sove i himmelseng, spise under store lysekroner og synke ned i dype stoler foran peisen i biblioteket - med noe godt i glasset.

HAR DU ET REISETIPS FRA STORBRITANNIA?Legg det inn her!

Mobilforbud

Alt er gjort for å gi deg følelsen av å være i en svunnen tid - om du ser bort fra boblebadekaret som alle de 19 rommene er utstyrt med, da.

Her er det rustninger, sverd og malerier, samt slips / jakketvang når du setter deg til bords i den tradisjonsrike spisesalen.

Hver minste detalj av interiøret er holdt i klassisk stil, og for å beholde dette inntrykket er det et strengt mobiltelefonforbud under middagen. Dersom du glemmer å slå den av, er straffen å kjøpe en flaske champagne som de ansatte får kose seg med!

Skal du først bo som en konge, må du jo sjekke ut det sirlig vedlikeholdte hageanlegget innenfor murene og utsikten over det grønne landskapet.

BILDESPESIAL:Se flere bilder fra slottene!

Skreddersyr opplevelsen

Fra hektiske London er det et par timers kjøring til Vest-Sussex i Sørøst-England, der den pittoreske landsbyen Amberley har drøyt 500 innbyggere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RUVENDE: Inngangsporten på Amberley Castle. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG
RUVENDE: Inngangsporten på Amberley Castle. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

Amberley Castle er bare én av utallige muligheter til å oppleve slottsliv i øyriket - og du kan skreddersy opplevelsen til hva som passer deg.

Mens mange slott - som Cardiff Castle i Wales - kun fungerer som museum, er det en rekke steder som tilbyr overnattingsmuligheter.

Og du må ikke velge rå luksus for å få den ekte slottsfeelingen.

Også minislott du kan leie i sin helhet med gode venner og enklere bed & breakfast-varianter er fullt mulig å oppdrive.

PÅ BILFERIE? LES DETTE:Slik blir leiebilen rådyr

HEMMELIGHET: I biblioteket på Amberley Castle har de en dør som er skjult som bokhylle. Foto: FREDRIK SOLSTAD
HEMMELIGHET: I biblioteket på Amberley Castle har de en dør som er skjult som bokhylle. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Flere slottshoteller

Det vrimler av slott du kan bo på rundt omkring i Storbritannia. Her er et lite utvalg:

* I naturskjønne Kent kan du leie Martello Tower, et rundt lite slott som ble bygget tidlig på 1800-tallet for å beskytte sørkysten mot franskmennene.

Tårnet består av 250000 steiner, og siden 60-tallet har det blitt brukt til utleie. Du kan leie hele herligheten - som har tre soverom og spiseplass til seks

* I Nord-England holder ærverdige Lumley Castle til. Det ligger like utenfor Durham, og ikke langt fra Newcastle. Her er himmelsengfaktoren høy, og måten du ledes tilbake til middelalderen på er svært gjennomført.

* I Durham ligger også Walworth Castle, der de tar muligheten til å «bo som en konge» bokstavelig, ettersom «kongesuite» er et av tilbudene.

* I Dumfries & Galloway sør i Skottland kan fire personer leie seg det sjarmerende slottet Tower Lodge - der du bor avskjermet og lager egen mat et par kilometer unna nærmeste butikk.

* I Blackburn ligger Dunkenhalgh - en 700 år gammel bygning som er modernisert til et hyggelig hotell. En tur hit kan for eksempel kombineres med fotball og shopping i Manchester eller full fest i Blackpool.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STILFULLT: Dunkenhalgh utenfor Blackburn er staselig både inne og ute. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG
STILFULLT: Dunkenhalgh utenfor Blackburn er staselig både inne og ute. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

* I Taunton i Somerset har familien Chapman drevet et slott fra 1100-tallet som hotell i 60 år. Det har 44 rom, blir fort fullt i helgene og ligger nært utfartsbyen Bath, som er kjent for det gamle romerske badeanlegget.

* Like utenfor Bath ligger også Bath Lodge, der standarden er enklere enn i Amberley, men der trange trapper og original innredning gjør slottsfaktoren høy. Inntil nylig var det bed & breakfast her - men nå leies slottet ut til firmaarrangementer, brylluper og andre spesielle anledninger.

Englands vakreste landsby

For deg som vil kombinere en reise til London med å se historiske og landlige deler av England, er nettopp Somerset å anbefale. Du kommer deg lett fra storbyen med tog eller bil, og området er viden kjent for mye å se både av natur og arkitektur. Det er heller ikke langt til Castle Combe, som en rekke ganger er kåret til den aller vakreste engelske landsbyen.

REISE TIL STORBRITANNIA? LES DISSE REISEREPORTASJENE:
Nottingham - legendenes by || På bilferie i Wales || Glasgows gladsider || Her er gjøglerne i London || 9 dagsturer fra London || Londons prakthage || Ville Wales

Ønsker du å kombinere rolig slottsliv i Somerset med litt mer aktivitet på dagtid, kan du for eksempel besøke Frank Shellard og familien hans.

RIDETUR: Sarah Angelica er ute på tur med barna Holly og Hannah. Foto: FREDRIK SOLSTAD
RIDETUR: Sarah Angelica er ute på tur med barna Holly og Hannah. Foto: FREDRIK SOLSTAD

De driver Wellow Trekking Centre like utenfor Bath. Her er 100 hester på stall - alt fra rasehester til ponnier.

Du kan leie hestene, men når VG Fredag er innom er det Shellards datter Sarah Angelica som lærer barna Holly og Hannah å ri. I tillegg kan du blant annet jakte på fasan eller få opplæring i lerdueskyting.

- Vi har holdt på i 23 år, og merker at dette er et område folk liker å komme tilbake til. Det skyldes nok at det er så mye å se her, i tillegg til at det ligger i en fornuftig avstand fra London, sier Shellard.

Dersom du velger deg et slott i Somerset, er det også en rekke koselige middelalderlandsbyer i nærheten.

BO KONGELIG I TYSKLAND:Tysklands beste slottshotell

Nord-Irland

Slottstilbudene er slett ikke begrenset til England.

Et av de mest luksuriøse ligger i Belfast i Nord-Irland, der ledende politikere og næringslivstopper gjerne bor når de er på offisielt besøk. Bygningen er fra 1876, og ble reist av samfunnsstøtten William Auchinleck Robinson, som fraktet steinen med båt fra Skottland. I dag er Culloden kjent for restauranten og spaanlegget, og for en strålende beliggenhet like utenfor sentrum av Belfast.

Se flere bilder fra slottene i bildespesialen!

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise