Hovedinnhold

Slik blir leiebilen rådyr. Sjekk HELE prisen

IKKE BILLIG: Leiebilen er ikke så billig som du først tror. Sjekk alle ekstrautgifter før du bestiller. Her er journalist Sven Arne Buggeland med leiebil utenfor USAs vestkyst. Foto: SVEN ARNE BUGGELAND
IKKE BILLIG: Leiebilen er ikke så billig som du først tror. Sjekk alle ekstrautgifter før du bestiller. Her er journalist Sven Arne Buggeland med leiebil utenfor USAs vestkyst. Foto: SVEN ARNE BUGGELAND
Å leie bil kan fort bli dyrere enn den annonserte prisen. Her er noen av ekstrautgiftene du bør være spesielt oppmerksom på.

Denne saken handler om:

Har du opplevd å bestille bil på nettet til én pris, men når du henter den har blir totalprisen mye høyere?

Se pristabell nederst i saken.

Leiebilselskapene er mestere i å selge deg tilleggstjenester. For å finne den reelle prisen, så sjekk minst tre ulike aktører, ring dem og hør hvor mye det koster ekstra for tilleggstjenestene. De kan variere fra selskap til selskap.

Les mer under bildet

INGEN HAST: Konkurrenten Hertz har ikke merket noen internett-etterspørsel fra kundene sine, og har ikke noe tilsvarende på gang. Foto: Scanpix
INGEN HAST: Konkurrenten Hertz har ikke merket noen internett-etterspørsel fra kundene sine, og har ikke noe tilsvarende på gang. Foto: Scanpix


Egenandel
Har du råd til å betale 8 000 kroner i egenandel hvis du ødelegger bilen? Hvis ikke kan du tegne en ekstra forsikring som gjør at egenandelen settes ned.

Hos de fleste store selskapene kan du sette ned egenandelen til 2 000 kroner. Det koster 125 kroner per leiedøgn, eller 875 for en uke i Norge.

LES OGSÅ:PASS OPP FOR LEIEBILFELLENE

Ekstra sjåfør
Hvis du ikke har tenkt å sitte bak rattet hele tiden selv, må du også betale mer.

Hos de fleste store bilutleiefirmaene koster det rundt 260 kroner per ekstra sjåfør for en uke i Norge.

Ung alderstilleg
Er sjåføren under 25 år, kan du som regel plusse på ytterligere 875 kroner per uke.

De fleste bilutleiefirmaene leier bare ut til sjåfører som har hatt sertifikat i minst et år.

For aldersgruppen fra 19 til og med 24 år er det som regel en ekstra avgift ved leie av bil.

ALDERSGRENSE: Dette bilutleiefirmaet leier ikke ut til sjåfører under 23 år. Foto: Aftenposten
ALDERSGRENSE: Dette bilutleiefirmaet leier ikke ut til sjåfører under 23 år. Foto: Aftenposten

Rent-a-Wreck har imidlertid andre regler. De har ikke tillegg for unge sjåfører. Men laveste aldersgrense for å leie bil er til gjengjeld 23 år.

LES OGSÅ:NÅ ER DET BILER NOK

Barnetillegg
Har du barn med på tur? Barneseter regnes som ekstrautstyr, og hos de fleste store utleieselskapene i Norge koster det 250 kroner ekstra per sete.

To barn i bilen betyr 500 kroner ekstra, uansett om du leier for to uker eller for en helg.

I utlandet kan barnesetene bli enda dyrere. VG-lesere har fortalt oss at de har leid bil på Gran Canaria i en uke, og betalt halvparten av hele leiesummen for selve bilen i en uke, for to barneseter.

GPS
Trenger du hjelp til å finne fram på veien, koster det ekstra for GPS. For en ukes leie i Norge kommer det på fra 700 til 875 kroner ekstra.

Hvis du trenger GPS flere ganger, kan du vurdere å kjøpe din egen.

- Man kan få kjøpt GPS til bil fra ca 700 kroner til ca 3000 kroner, avhengig av funksjonalitet, kartkapasitet, hvor mye kartdekning du skal ha, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

- Men hvis du kjøper din egen er det svært viktig at du får montert den slik at den står fast i leiebilen.

Det er risikabelt å kjøre med harde løse gjenstander inne i bilen dersom man får en bråstopp, advarer han.

LES OGSÅ:10 GODE LEIEBILTIPS

LEIEBILER: Tilleggene kan gjøre prisen mye høyere enn annonsert. Foto: Reuters
LEIEBILER: Tilleggene kan gjøre prisen mye høyere enn annonsert. Foto: Reuters

Kjettinger

Noe annet som kan lønne seg å kjøpe fremfor å leie, er kjettinger, dersom du leier bil i for eksempel Hellas eller Spania om vinteren.

I disse landene er det ikke vanlig med vinterdekk. Hvis du skal kjøre opp i snødekte fjell, er det beste bilutleiefirmaene kan tilby deg, kjettinger.

Da vi leide bil i Malaga for å kjøre opp i Sierra Nevada vinterstid, kostet bare ekstrautstyret, det vil si kjettingene, nesten halvparten av selve bilen.

Og da vi stoppet på første bensinstasjon oppdaget vi at det å kjøpe nye kjettinger der, ville kostet bare en brøkdel av det vi betalte for å leie kjettinger i fire dager

Enveistillegg
Men de virkelig store tilleggene i prisen kommer hvis du skal avslutte bilturen et annet sted enn der du begynte.

De himmelhøye enveis-tilleggene som plutselig dukket opp sammen med asken fra Island da luftrommet ble stengt i april, er stort sett borte.

LES OGSÅ:LEIEBILPRISENE TIL HIMMELS PÅ GRUNN AV ASKESKYEN

Hos de fleste selskapene er enveistilleggene tilbake på normalnivå, selv om det finnes unntak.

Vi sjekket prisene for hva det koster å leie bil fra Gardermoen en uke i juli, både ved levering på samme sted, og ved levering på flyplassen ved Kristiansand.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Hos de fleste selskapene vi sjekket økte prisen mellom 1000 og 2500 kroner hvis vi leverte bilen på Sørlandet. Det er selskapenes ordinære enveistillegg.

LES OGSÅ:Finn ditt drømmested ved Middelhavet!

Under ser du en prissammenligning vi gjorde på de største leiebilselskapene i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise