Hovedinnhold

Nytt SOS-kontor for nordmenn i utlandet

UD åpner nytt døgnbemannet operativt senter

84 NORDMENN DØDE: Tsunami-katastrofen i Sørøst-Asia i 2004, som har fått sitt minnesmerke på Bygdøy i Oslo, krevde 84 norske liv og demonstrerte med all tydelighet at UDs ulykkesberedskap var altfor dårlig. I dag åpner UD sin nye 24-timers beredskapssentral, som bl.a skal bistår nordmenn som havner i trøbbel utelands og samtidig overvåke nyhetsbildet for å komme raskt igang med katastrofearbeid om ulykken er ute. Foto: Scanpix
84 NORDMENN DØDE: Tsunami-katastrofen i Sørøst-Asia i 2004, som har fått sitt minnesmerke på Bygdøy i Oslo, krevde 84 norske liv og demonstrerte med all tydelighet at UDs ulykkesberedskap var altfor dårlig. I dag åpner UD sin nye 24-timers beredskapssentral, som bl.a skal bistår nordmenn som havner i trøbbel utelands og samtidig overvåke nyhetsbildet for å komme raskt igang med katastrofearbeid om ulykken er ute. Foto: Scanpix
(VG Nett) Blant annet som følge av tsunami-katastrofen åpner UD i dag et nytt operativt senter i Oslo som skal bistå nordmenn som får trøbbel i utlandet.

Denne saken handler om:

Senteret vil være i drift 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

En av de viktigste oppgavene til UD-folkene som skal bemanne det nye beredskapssentret blir å besvare henvendelser til Norges utenriksstasjoner utenom åpningstid - henvendelser som styres rett til Oslo på kvelds- og nattestid.

LES OGSÅ:Norske turister i utlandet er uhøflige og selvgode

Løses fra Oslo

- 90 prosent av disse henvendelsene kan like godt løses fra Oslo som lokalt, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen til VG Nett.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner UDs nye operative senter nå i ettermiddag - ironisk nok på en dag når tusenvis av nordmenn på reise i utlandet sitter fast på stengte flyplasser og hoteller rundt om i Europa.

LES OGSÅ: UD advarer nordmenn i Thailand

Sykdom og død

Men det er ikke primært flyrammede turister og forretnngsfolk det nye UD-sentret skal hjelpe, snarere skal det bedrive såkalt «konsulære hjelp» - hjelpe til med nødpass-utstedelser, reiseråd, veiledning og hjelp i forbindelse med akutt sykdom, ulykker, dødsfall, arrestasjoner, barnebortføringer, tvangsekteskap, bekymringsmeldinger osv.

80 000 saker

Utenrikstjensten håndterer ca. 80 000 slike saker årlig i dag - og UD satser på at det nye, døgnbemannede operasjonssenteret vil bli en viktig støttespiller for utenrikssstasjonene der ute.

LES OGSÅ: Trosser UD - lager gruppereiser til Libanon

SOS-sentret får også i oppgave å overvåke det internasjonale nyhetsbildet døgnet rundt, slik at utenrikstjenesten enda raskere kan fange opp og reagere på små og store kriser.

84 omkom

Under tsunamikatastrofen som rammet sørøst-Asia i romjulen 2004, og som krevde 84 norske liv, demonstrerte UD sin nærmest totale inkompetanse i nødhjelporganisering - som senere resulterte i en sviende rapport om departementets utilstrekkelighet ved akutte ulykker i utlandet.

En av konklusjonene i rapporten var nettopp at man måtte stable på bena en bedre bederskapsordning ved store hendelser og ulykker - og det nye, døgnbemannede operativsentret er bl.a et resultat av dette.

LES OGSÅ: Slik skal du oppføre deg i utlandet

Et utrykningsteam som skal bistå den rammede utenriksstasjonen - mange av dem bemannet med bare tre medarbeidere - er allerede etablert i UDs regi.

Reistips

UDs nettsider kan du forøvrig lese hvordan du bør forholde deg i en krisesituasjon:

** Kontroller at pass og andre identitetspapirer er gyldige og lett tilgjengelige. Husk at barn skal utstyres med egne pass.

** Hold deg orientert om situasjonen gjennom Internett, TV og radio.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

** Meld fra til ambassade/konsulat dersom du forlater landet. Søk å varsle pårørende selv. Søk kontakt med andre nordiske borgere.

** Utvis varsomhet og vurder nødvendighet av ferdsel utendørs. Reis ikke alene. Ta med identifikasjonspapirer. Orienter andre om reiseruten. Unngå sammenstimlinger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise