Hovedinnhold

Viser Prøysens mørkere side

FRA KOMEDIE TIL ALVOR: «Side om side»-aktuelle Charlotte Frogner skal spille Gunvor Smikkstugun i «Trost i taklampa». Foto: ESPEN BRAATA
FRA KOMEDIE TIL ALVOR: «Side om side»-aktuelle Charlotte Frogner skal spille Gunvor Smikkstugun i «Trost i taklampa». Foto: ESPEN BRAATA
Det Norske Teatret markerer hundreårsjubileet for Alf Prøysens fødsel med «Trost i taklampa»; et stykke med mørke undertoner.

- Vi skal ikke spille musikalversjonen, men går rett løs på selve romanen, sier Charlotte Frogner.

Hun har hovedrollen som Gunvor Smikkstugun; ungjenta som har flyttet til byen og som gang på gang får seg en smell, men som reiser seg hver eneste gang.

Under mottoet «det er noe mørkt under Blåklokkevikua», tar regissør Cecilie Mosli fatt i dybden i teksten. Den romantiske idealiseringen av bygda er vekk, Prøysen universelle og kraftfulle fortelling om konflikten mellom bygd og by skal fram.

«Trost i taklampa» fra 1950 er Prøysens eneste roman. I 1955 ble den filmet, og i 1959 ble det laget en musikalversjon med musikk av Finn Ludt. Musikalen ble en megasuksess ved Det Norske Teatret. Den nye versjonen av Prøysens roman har premiere 28. mars neste år.

- Historien om Gunvor er lett å kjenne seg igjen i, mener Frogner. - Romanen har mørke toner, men det er også humor og varme i teksten. Fortellingen viser så godt Prøysens evne til å se det store i det bitte bitte lille. Jeg liker beskrivelsen av Gunvor, hun får seg mange trøkker, men reiser seg med stolthet, sier Frogner.

Regissør Mosli tilføyer:

- Det er noe dystert og dypt i denne fortellingen; mye svart humor om det å være annerledes - det å ikke bli akseptert fordi du opptrer på en litt annen måte en de andre. Jeg tror «Trost i taklampa» er noe av det mest selvbiografiske Prøysen har skrevet.

Det Norske Teatret markerer Prøysen-jubileet allerede i januar med utdeling av Prøysen-prisen, Teskjekjerring-prisen og en Æres-pris. Mot slutten av året huser de en stor festforestilling. Charlotte Frogner som i høst har hatt et stort publikum med NRK-serien «Side om side», har et sterkt og nært forhold til Prøysen.

- Jeg har vokst opp med Prøysen. Mamma leste Prøysen-historier for meg, og jeg hørte på hans barne-greier på kassett. Jeg hører på Prøysen fremdeles. Når vi kjører bil, samboeren min, stedatteren min på ti år og jeg, så er det utrolig deilig å høre på Prøysen. Alle har glede av det, mener Charlotte Frogner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys