Hovedinnhold

Her er første smakebit fra «Kampen om tungtvannet»

Storsatsning til 70 millioner kroner

Det store spillet om tungtvannet under 2. verdenskrig er utgangspunktet for NRK-serien som starter søndag 4. januar.

Denne saken handler om:

Her ser du de første bildene fra «Kampen om tungtvannet», en seks episoders serie i regi av Per Olav Sørensen, mannen bak sist vinters suksess, den kritikerroste «Halvbroren». Serien utspilles i tidsrommet 1933 og 1945.

– Serien handler om langt mer enn den mest kjente tungtvann-aksjonen i Vemork, natt til 28. februar 1943, sier regissør Per Olav Sørensen.

– Vi tar for oss spillet mellom tyskerne og de allierte rundt utviklingen av atombomben. Serien består av tre hoved-akser. Først dreier seg det om den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenberg. Han fikk nobelprisen i fysikk i 1933, og ble satt til å lede tyskernes arbeid i å lage en reaktor med kjernefysisk reaksjon.

– Dernest handler serien om engelskmennenes forsøk på å stoppe dette arbeidet. Det tredje sentrale element er Hydro, som både skulle ta vare på norske arbeidsplasser under krigen, samtidig som de handlet med tyskerne. Så kommer sabotørene inn i bildet. Det var fire store aksjoner i forbindelse med tungtvannsproduksjonen på Rjukan, alle er med i denne serien, fortsetter Sørensen.

Serien har et budsjett på rundt 70 millioner kroner. Innspillingen som foregikk i Tsjekkia - som også illuderer Berlin og London - i Oslo og i Rjukan-distriktet tok fem måneder.  Et internasjonalt team av skuespillere har sentrale roller.

De tre hovedpersonene er Heisenberg (Christoph Bach), Hydro-direktør Henriksen (Dennis Storhøi) og en av Vemork-aksjonens ledere, Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner). Danske Maibritt Saerens, kjent fra TV-serien «Krøniken», spiller Hydro-direktørens kone, mens britiske Anna Friel spiller Tronstads kjæreste Julie Smith, som var med i den engelske etterretningstjenesten.

<p>TUNGTVANN-HELT: Espen Klouman Høiner spiller den sentrale motstandsmannen Leif Tronstad i «Kampen om tungtvannet». Foto: NRK<br/></p>

TUNGTVANN-HELT: Espen Klouman Høiner spiller den sentrale motstandsmannen Leif Tronstad i «Kampen om tungtvannet». Foto: NRK

Interessen for «Kampen om tungtvannet» er stor i flere land. Serien har blant annet engelsk co-produsent.

– På en måte var det veldig inspirerende og befriende å jobbe med en serie som har et slikt internasjonalt nedslagsfelt, sier Sørensen.

– Dette er en serie med bred appell, som tar for seg store spørsmål; det å kontinuerlig ta avgjørelser om man skal drepe eller ikke, om man skal være nyttig slave for nazismen, om det å være norske kollaboratører og om selvmords-oppdrag. I tillegg dreier det seg om fire brutale aksjoner tilknyttet tungtvannet. Blant dem er både den store sprengningen i 1943 og senkningen av fergen DF «Hydro» i februar 1944, der 14 nordmenn og 4 tyskere omkom, fortsetter Sørensen.

Christian Rubeck, Frank Kjosås, Tobias Santelmann og Benjamin Helstad er på rollelisten over de som spiller de norske sabotørene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV